ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑ.Σ. ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 7/9/20
- Για το άνοιγμα των σχολείων, τις σχολικές καθαρίστριες και τους παιδικούς σταθμούς
Η Λαϊκή Συσπείρωση έκανε εκ νέου ερώτηση προς τη δημοτική αρχή σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για τα σχολεία ώστε να είναι ασφαλείς μαθητές κι εργαζόμενοι.
Ιδιαίτερα στάθηκε στο κρίσιμο, λόγω του κορονοϊού, θέμα των σχολικών καθαριστριών. Η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν ότι οι καθαρίστριες που έχουν προσληφθεί είναι 17 (10 μερικής απασχόλησης και 7 πλήρους) ενώ στους παιδικούς σταθμούς είναι μόλις 1 αντί για 3 που θα έπρεπε. Η δημοτική αρχή σκοπεύει να «λύσει» το θέμα με μετακίνηση εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ στην καθαριότητα.
Παρέμβαση έγινε και στο θέμα των παιδικών σταθμών όπου το προσωπικό είναι ελάχιστο. Χαρακτηριστικά υπάρχουν 8 εργαζόμενοι στο Καρλόβασι και 2 στο Μαραθόκαμπο αντί για 14 και 4 αντίστοιχα. Πρόκειται για σοβαρές ελλείψεις που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στην καθαριότητα μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και στο παιδαγωγικό έργο και ρόλο των εκπαιδευτικών και στην υγεία παιδιών κι εργαζομένων.
Η λογική της δημοτικής αρχής «ζητήσαμε προσωπικό με ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ αίτημα, γιατί και γραπτά να το κάνουμε δε θα εγκριθεί», είναι ενδεικτικό της σύμπνοιάς της με την πολιτική της κυβέρνησης στους δήμους. Είναι μνημείο συμβιβασμού με τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν και δυσκολεύουν το έργο τους δήμου από την έναρξη της λειτουργίας του.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Σάμου και στο θέμα των σχολικών καθαριστριών και στο θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των παιδικών σταθμών αλλά και γενικότερα στο ζήτημα του προσωπικού του Δήμου στο οποίο υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις είναι ξεκάθαρη:
- Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους
Αυτά είναι τα αιτήματα που πρέπει να παλέψει η δημοτική αρχή κι όχι η όπως – όπως κάλυψη των κενών και των προβλημάτων. Σε μια τέτοια κατεύθυνση διεκδίκησης και αγώνα ο δήμος θα είχε στο πλευρό του και το λαό της περιοχής μας. Το ερώτημα είναι: θέλει η δημοτική αρχή να παλέψει για τα προβλήματα της Δυτικής Σάμου ή αρκείται στα ψίχουλα της κεντρικής διοίκησης και στη λογική της ανταποδοτικότητας και των χαρατσιών στα οποία προτρέπει η υφιστάμενη νομοθεσία;
- Για το σύστημα τηλε-ελέγχου της ύδρευσης
Σοβαρό θέμα προέκυψε και κατά τη συζήτηση της ένταξης έργου τηλε-ελέγχου του συστήματος ύδρευσης στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Το, κατά τα άλλα αναγκαίο έργο, δεν θα καλύπτει (αν εγκριθεί) όλο το δήμο μας.
Από τη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο προέκυψε για άλλη μια φορά το αντιδραστικό πλαίσιο στο οποίο αναγκάζονται να ενταχθούν οι δήμοι προκειμένου να γίνουν κάποια έργα. Με βάση τη νομοθεσία, το διαθέσιμο ποσό καθορίζει ποιο και πόσο έργο θα γίνει κι όχι η ανάγκη να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου του συστήματος ύδρευσης που θα λύσει ζητήματα διαρροών και άλλων προβλημάτων που σε συνδυασμό με συστήματα ελέγχου του νερού μπορούν να εξασφαλίσουν και οικονομία στους φυσικούς πόρους της περιοχής μας και ποιοτικό και φθηνό νερό για τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας.
Η πάλη για αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και η δυνατότητα σχεδιασμού των έργων με βάση τις ανάγκες κι όχι τα εκάστοτε προγράμματα, είναι καθοριστικό αίτημα για να μπορέσει και ο δήμος μας να λύσει πολλά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας.