Με μια σεμνή τελετή, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, η ανακήρυξη του καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Εμμανουήλ Βαρβούνη ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Δυτικής Σάμου βάσει της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δυτικής .
Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απένειμε τον τίτλο αυτό θέλοντας να αναγνωρίσει και τιμήσει τον Εμμανουήλ Βαρβούνη για την διά βίου ερευνητική, συγγραφική, επιστημονική και συγγραφική του προσφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σάμο.
Η επίμοχθη πορεία του καθηγητή επί δεκαετίες με το πολύτιμο έργο που έχει πραγματώσει, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους αλλά και υπόδειγμα έμπρακτης φιλοπατρίας αφού μέσω αυτού τιμάται και προβάλλεται διεθνώς το νησί μας.
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου , Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος , εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ βαθμού και πλήθος κόσμου.
Την ομιλία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Μάνος Στεφανάκης και το μουσικό μέρος επιμελήθηκε η Φιλαρμονική Καρλοβάσου «Κλεάνθης ο Σάμιος» και η Πυθαγόρειος Μουσική Σχολή.
Βιογραφικό Σημείωμα Βαρβούνη Γερ. Εμμανουήλ
Ο Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνης (Σάμος, 1966) είναι Καθηγητής Λαογραφίας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2026-2020) και Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2021 – 2024), Διευθυντής του «Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του ΔΠΘ (2015 κ.εξ.), Διευθυντής του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ι. Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας (2017 κ.εξ.), Μέλος του Δ.Σ. του «Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης» (2021-2022) και Αντιπρόεδρος Β΄ της «Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας».
Είναι επίσης Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την διοργάνωση των επιστημονικών συνεδρίων για την Επανάσταση του 1821 (2018 – 2021) και για την Μικρασιατική Καταστροφή, την Συνθήκη της Λωζάννης και την Ανταλλαγή Πληθυσμών (2021 – 2024)
Έχει τιμηθεί με τα Οφφίκια του “Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων” του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του “Μεγάλου Άρχοντος Χαρτοφύλακος” του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.
Το 2010 τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, το 2022 με το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου και το 2023 τιμήθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής και την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την πρώτη του δημοσίευση. Είναι Επίτιμος Δημότης των Δήμων Χίου και Οινουσσών.
Είναι κάτοχος τεσσάρων επίτιμων διδακτορικών τίτλων (ΗΠΑ, Ρουμανία, Ελλάδα) και τακτικό, αντεπιστέλλον ή επίτιμο μέλος οκτώ Ακαδημιών της αλλοδαπής (ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Γερμανία), καθώς και Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.
Βιβλία και μελέτες του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί επίσης στην αγγλική, στη γαλλική, στην ισπανική, στην ιταλική, στη γερμανική, στη σερβική, στην τουρκική, στη ρωσική, στη γεωργιανή, στην αρμενική, στην αραβική, στη ρουμανική και στη βουλγαρική γλώσσα.
Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, εκδότης και συνεκδότης επιστημονικών συλλογικών τόμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιμελητής ελληνικών επιστημονικών περιοδικών και μέλος της επιστημονικής και της οργανωτικής επιτροπής πολλών πανελληνίων και διεθνών συνεδρίων, στην ημεδαπή και την αλλοδαπή.
Το έργο του αναφέρεται κυρίως στην Λαογραφία, το λαϊκό πολιτισμό στο σύνολό του και ιδίως τη λαϊκή θρησκευτική και την εκκλησιαστική παράδοση πρωτίστως της Σάμου και δευτερευόντως της Θράκης, αλλά και όλου σχεδόν του ελληνικού χώρου.
Με πρόσκληση ξένων πανεπιστημίων και επιστημονικών εταιρειών έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και διαλέξεις πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στη Δανία, στη Σουηδία, στην Αίγυπτο, στη Ρωσία, στη Σερβία, στη Λετονία, στη Φιλανδία, στην Τουρκία, στη Γεωργία, στην Ισπανία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στην Αυστραλία, στις Η.Π.Α. και στη Βουλγαρία.