21.1 C
Σάμος
22/11/2024
Σαμιακά

Παρεμβάσεις του ΕΚΣ και σωματείων για το εργατικό δυστύχημα

Παρέμβαση και παράδοση υπομνήματος στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στην Αστυνομία Σάμου έκανε σήμερα 10/4 το πρωί το Εργατικό Κέντρο Σάμου και εκπρόσωποι από σωματεία για να καταγγείλουμε τις τραγικές συνθήκες στους χώρους δουλειάς, την έλλειψη Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στη Σάμο, την υποστελέχωση του αντίστοιχου τμήματος στη Χίο που οδηγούν στην ασυδοσία των μεγαλοεργοδοτών, σε νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, όπως ο νεκρός οικοδόμος χθες.

 

Καλούμε όλα τα σωματεία να δυναμώσουν τον αγώνα για μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στους χώρους εργασίας, για στελέχωση των σωμάτων επιθεώρησης εργασίας, την τήρηση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.

Στη συνέχεια εξορμήσαμε σε εργασιακούς χώρους, εργοτάξια, σουπερμάρκετ, εμπορικά κλπ στο κέντρο της πόλης και συνομιλήσαμε με τους συναδέλφους, ώστε να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια της ζωής μας.

Το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε τη δράση για να μη συνεχίσουν οι εργασιακοί χώροι να είναι μια απέραντη «κοιλάδα των Τεμπών». Συμμετέχουμε όλοι στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 17 Απρίλη στις 12 στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, στο Βαθύ και στην πλατεία Αγ. Κηρύκου στην Ικαρία.

Ακολουθεί το Υπόμνημα που κατατέθηκε.

Υπόμνημα

Προς: 1) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Χίου

2) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σάμου

Κοιν: 1) Τεχνική-Κατασκευαστική Εταιρεία Καρράς Α.Ε.

2) Δήμος Ανατολικής Σάμου και Δήμος Δυτικής Σάμου

3) Σωματεία Μέλη ΕΚΣ

4) ΜΜΕ

Όχι άλλοι νεκροί εργαζόμενοι.

Μέτρα ασφαλείας και έλεγχοι τώρα σε όλους τους χώρους δουλειάς

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του συναδέλφου στο εργατικό δυστύχημα  που έγινε την Τρίτη 9/4 στο Κλειστό Γυμναστήριο Σάμου (πίσω από την εφορία) στα πλαίσια εργασιών τοποθέτησης πάνελ από την κατασκευαστική εταιρεία ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε., σε Δημόσιο έργο και συγκεκριμένα του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Ο θάνατος του 50χρονου οικοδόμου εν ώρα εργασίας εξαιτίας πτώσης από ύψος πολλών μέτρων, είναι ένα ακόμη έγκλημα που γίνεται στους χώρους δουλειάς, όταν δεν τηρούνται μέτρα ασφαλείας για την προστασία και την υγεία των εργαζομένων.

Από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου έκανε αυτοψία στο χώρο, πήγε στο νοσοκομείο, συνομίλησε με συναδέλφους του, ενώ έκανε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Χίο.

Άλλος ένας συνάδελφός μας δεν γύρισε σπίτι του σήμερα, συνέχεια των πολλών περιστατικών που έχουν συμβεί στο νησί μας και πανελλαδικά! Ένα χρόνο πριν μάλιστα, στο άλλο κλειστό γυμναστήριο στο Βαθύ πάλι ένας συνάδελφος οικοδόμος είχε χτυπήσει μετά από πτώση από σκαλωσιά, γιατί δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για την εκτέλεση των εργασιών που έκανε.

Μέσα σε μία μέρα στο Αιγαίο είχαμε δύο θανατηφόρα δυστυχήματα οικοδόμων ένα στη Σάμο και ένα στη Θάσο. Τα τελευταία χρόνια στη Σάμο μετράμε πολλά περισσότερα: θάνατος εργαζόμενου εν ώρα εργασίας σε οινοποιείο, δύο συνάδελφοι νεκροί στο αεροδρόμιο, πολλές πτώσεις με σακατεμένους και νεκρούς οικοδόμους, θάνατοι από μηχανήματα σε εργοτάξιο τεχνικής εταιρείας στην Ικαρία αλλά και σοβαρό ατύχημα σε άλλο έργο οδοποιίας στο Καρλόβασι, πτώσεις από κλαρκ και ανυψωτικά, λιποθυμίες σε χώρους δουλειάς, τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα μετά τη βάρδια… και ο κατάλογος δεν έχει τέλος!

Με όλα αυτά, αλλά και τώρα με το θάνατο του συναδέλφου, επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο όλες οι επισημάνσεις και καταγγελίες μας για το σε τι συνθήκες εργάζονται οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς. Δε φταίει η «κακιά η ώρα», αλλά το ότι τα μέτρα και τα μέσα προστασίας της ζωής μας θεωρούνται κόστος και πολυτέλεια. Δε γίνεται σε ένα έργο του Δημοσίου, όπως αυτό στο Γυμναστήριο Σάμου, με φορέα χρηματοδότησης το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να μη λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μέρα παρά μέρα ένα θάνατο πανελλαδικά, καθημερινά να έχουμε ατυχήματα και μικροτραυματισμούς στα νησιά μας και σε όλη τη χώρα και να μην υπάρχει Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια στη Σάμο. Αντίθετα να υπάρχει ένα τμήμα μόνο στη Χίο με 3 επόπτες για όλο το Βόρειο Αιγαίο (ΠΕ Σάμου, Χίου και Λέσβου)!!!

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν γίνονται έλεγχοι. Ότι οι χώροι δουλειάς είναι γκέτο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και γενικότερα περιόδους μεγάλης εντατικοποίησης, αφού δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος, μιας και οι έλεγχοι γίνονται – αν γίνουν ποτέ – με το σταγονόμετρο και κυρίως στη λογική των συστάσεων άμα περάσει κάποιος επιθεωρητής. Πολλά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς δεν δηλώνονται καν, μεγάλοι εργασιακοί χώροι και εργοτάξια δεν τηρούν κανένα μέτρο ασφαλείας επειδή θεωρούνται κόστος αφού το κυνήγι του κέρδους δεν «επιτρέπει» καθυστερήσεις και μέτρα προστασίας. Η εντατικοποίηση, τα απάνθρωπα ωράρια, τα αντεργατικά μέτρα όλων των κυβερνήσεων, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, η μείωση προσωπικού στο ΣΕΠΕ, η υποβάθμιση της υγείας και κυρίως της πρωτοβάθμιας, δημιουργεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που αναπόφευκτα θα φέρει ατυχήματα και πολλές φορές όπως τώρα, δυστυχήματα εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας για την τακτική αυτή. Δε θέλουμε να παίζουν τη ζωή μας κορώνα γράμματα. Θέλουμε ουσιαστικούς ελέγχους για να ξέρουμε ότι θα γυρίσουμε σπίτι μας μετά τη δουλειά. Η υποστελέχωση και η μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή που θα κοιτά τους χώρους εξ’ αποστάσεως σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς και την πολιτική που λογίζει την ανθρώπινη ζωή ως κόστος, οδηγεί στα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να στηριχθεί με κάθε τρόπο η οικογένεια του συναδέλφου από κράτος και εταιρεία.
  • Να πραγματοποιηθεί άμεσα έλεγχος για τις συνθήκες του δυστυχήματος, τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας. Να αποδοθούν ευθύνες.
  • Άμεση και πλήρη στελέχωση του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στη Σάμο και ενίσχυση της Χίου με προσλήψεις και άλλων επιθεωρητών.
  • Διενέργεια τακτικών και ουσιαστικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς.
  • Να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στις Κατασκευές.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς.
  • Γιατρός εργασίας εντός των μεγάλων εργασιακών χώρων πχ ΔΕΗ, αεροδρόμιο, ΕΟΣ Σάμου, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, οικοδομές κλπ.
  • Πριν από την έναρξη της σεζόν, για τις εποχικές δουλειές, να διενεργούνται με ευθύνη του εργοδότη και του κράτους, προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε όσους πρόκειται να εργαστούν.
  • Το Εργατικό Κέντρο και το αντίστοιχο Σωματείου του κλάδου να μπορεί να έχει πλήρη ενημέρωση από την Επιθεώρηση Εργασίας για την εξέλιξη του εκάστοτε ελέγχου (τακτικού ελέγχου, ατυχήματος ή δυστυχήματος).

 

Διεκδικούμε τη ζωή και την ασφάλειά μας. Δεν την χαρίζουμε σε κανέναν.

Related posts

Εκπαίδευση προσωπικού Λιμενικού Σταθμού Καρλοβάσου από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

admin

Ιατρείο του Γενικού Χειρουργού – Μαστολόγος Νάσος Μ. Νιώτης στις 29 και 30 Νοεμβρίου στο Βαθύ της Σάμου

admin

Ανακοίνωση του Λιμενικού για την ακυβερνησία του “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” στους Λειψούς

admin

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε η Σάμος

admin

Διαμαρτυρία για την Υποβάθμιση της Ακτοπλοϊκής Σύνδεσης Νησιών του Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου-Σάμου

admin

Στήριξη στις κινητοποιήσεις των ιατρών για την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

admin

Εορτασμός Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων από την 79 ΑΔΤΕ

admin

Σειτάνια Σάμου: Διάσωση μεταναστών με το σκάφος Albatross

admin

Κυριακάτικη πεζοπορία σε Λέκκα και Καστανιά

admin