16.1 C
Σάμος
25/01/2025
Σαμιακά

Πυροσβεστική: Με μέτρα πρόληψης η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών

Η υπ’ αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα: «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» (Β’ 1923).

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 4 της ανωτέρω σχετικής, για την τέλεση καύσης υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε σωρό στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώνες), συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων, κατά την χρονική περίοδο από 16η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους έως και την 30η Απριλίου του επόμενου έτους, σε εκτάσεις που βρίσκονται σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από αυτές, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης (μετά την 12η μεσημβρινή), για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να λάβει γνώση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.
  • Η διενέργεια καύσης αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ήμερα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς.
  • Κατά το κόψιμο – κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κλπ.
  • Τηρούνται ικανές αποστάσεις των προς καύση υλικών από στύλους και πυλώνες, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.
  • Δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.
  • Η υπό καύση έκταση τεμαχίζεται με άροση ή άλλο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της, όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.
  • Τηρείται απόσταση της εστίας φωτιάς τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.
  • Υφίσταται επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.
  • Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον διακοσίων (200) λίτρων νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κλπ), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί δυνατό.
  • Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ όπου είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός δύο ημερών από την καύση.

Η ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

 

Related posts

Ευχαριστίες προς τον Υποστράτηγο Δ. Μαϊστρέλλη απο την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου

admin

Εκδόθηκαν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για την ανεμοθύελλα του Απριλίου 2024

admin

1η φιλική εντουροβόλτα – 8-9 Φεβρουαρίου στη Σάμο

admin

ΕΛΜΕ Σάμου: Συμμετοχή στις διαμαρτυρίες για τις εξελίξεις στα Τέμπη

admin

Δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη – Κινητοποιήσεις στη Σάμο και την Ικαρία

admin

Νέα καλλιεργητική χρονιά 2025: Βραβεύσεις αμπελουργών του Συνεταιρισμού

admin

Επιστολή ΝΕ ΤΕΕ Σάμου στον Υπουργό Περιβάλλοντος για παράταση διαβούλευσης

admin

Η Σάμος και τα «κρασιά του ήλιου» της Ευρώπης υποψήφια για αναγνώριση από την Unesco

admin

Θέση εργασίας – Επιθεωρητής Πωλήσεων για Ε.Ο.Σ Σάμου

admin