Εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενηλίκους με τον Σουηδό συγγραφέα Arne Dahl
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ- Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών
Δηλώσεις συμμετοχών
Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας «Agatha» και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σάμου διοργανώνουν τριήμερο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ (το αναλυτικό πρόγραμμα του οποίου θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες ημέρες) θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενηλίκους.
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σάμου (1ος όροφος).
Ειδικότερα:
1.Εργαστήρι δημιουργικής συγγραφής με τον Σουηδό συγγραφέα Arne Dahl
Ο Δήμος θα έχει την μεγάλη χαρά να φιλοξενήσει τον διάσημο Σουηδό συγγραφέα Arne Dahl (Άρνε Νταλ). Στα πλαίσια της συμμετοχής του αποδέχτηκε την πρόταση να πραγματοποιήσει εργαστήριο δημιουργικής γραφής την Κυριακή 30 Ιουνίου στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σάμου.
Ώρες: 12.00-14.00 μ.μ.
Αριθμός συμμετεχόντων: 40
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Οι δηλώσεις συμμετοχών γίνονται από την Πέμπτη 13 Ιουνίου έως Τρίτη 25 Ιουνίου στα εξής τηλέφωνα:
Δημόσια Βιβλιοθήκη Σάμου, τηλ. 22730 27216 Πληροφορίες: Τρικηριώτη Λίτσα και Βίκυ Βασιλειά
Πληροφορίες – διευκρινίσεις: Δήμος Ανατολικής Σάμου, Έλενα Χουσνή, τηλ. 6974459654
Στο εργαστήρι θα υπάρχει διερμηνεία.
Arne Dahl
Άρνε Νταλ είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Σουηδού συγγραφέα, πανεπιστημιακού και δημοσιογράφου Jan Arnald (γεν. 1963), που το χρησιμοποίησε για να υπογράψει τα βιβλία του αστυνομικής λογοτεχνίας – καταφέρνοντας μάλιστα να διατηρήσει κρυφή την ταυτότητά του έως και το έκτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνίστρια την ομάδα “A Gruppen” ή “Ομάδα Άλφα” της Σουηδικής Αστυνομίας.
Κριτικός λογοτεχνίας, πανεπιστημιακός και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας “Dagens Nyheter”, ο ίδιος, εμφανίστηκε στα γράμματα μ’ ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την Καταστροφή της Χίου στην Ελληνική Επανάσταση (“Chiosmassakern”, 1990). Ακολούθησε η ποιητική συλλογή “Nalkanden” (1992), η διδακτορική του διατριβή πάνω στον ποιητή Artur Lundkvist, “Genrernas tyranni” (1995), τα βιβλία πεζογραφίας “3 Variationer” (1996) και “Kla i ord” (1997) και τα μυθιστορήματα “Barbarer” (2001), “Maria och Artur” (2006) και “Intimus” (2010).
Με τα αστυνομικά μυθιστορήματα, ωστόσο, “Ont blod” (“Κακό αίμα”, 1998, ελλ. έκδ. “Μίσος και αίμα”) και “Misterioso” (1999), που υπέγραψε ως Άρνε Νταλ, καθιερώθηκε ως ένας από τους ανανεωτές του ευρωπαϊκού νουάρ μυθιστορήματος, επιλέγοντας στη θέση του κυνικού ντετέκτιβ να πρωταγωνιστεί μια κολεκτίβα αστυνομικών στις εξιχνιάσεις και αναδεικνύοντας, με πολιτικό τρόπο, αποσιωπημένες πληγές της σουηδικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας.
Η σειρά βιβλίων με πρωταγωνίστρια την “ομάδα Άλφα” περιέλαβε επίσης άλλα οκτώ μυθιστορήματα: “Upp till toppen av berget” (2000, ελλ. έκδ. “Τυχαίο θύμα”), “Europa Blues” (2001, ελλ. έκδ. “Τα μπλουζ της Ευρώπης”), “De storsta vatten” (2002, ελλ. έκδ. “Πρελούδιο θανάτου”), “En midsommarnattsdrom” (2003, ελλ. έκδ. “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας”), “Dodsmassa” (“Requiem”, 2004), “Morkertal” (“Hidden Numbers”, 2005), “Efterskalv” (“Aftershock”, 2006), “Himmelsoga” (“Eye in the Sky”, 2007). Οι πωλήσεις τους έφτασαν διεθνώς σε εκατομμύρια αντίτυπα, χαρίζοντας στον Νταλ αναγνώριση και διακρίσεις (όπως το Deutscher Krimi Preis, δύο φορές, στη Γερμανία, το Palle Rosenkrantz Prisen στη Δανία, το Swedish Crime Writing Award, κ.ά.). Μεταφέρθηκαν δε στη σουηδική τηλεόραση, μεταξύ 2011-12 και 2014-15, σε 10 τηλεταινίες διάρκειας 180′ η καθεμία, που προβλήθηκαν και στο BBC.
Το 2011 ο Άρνε Νταλ δημιούργησε μια δεύτερη σειρά μυθιστορημάτων όπου πρωταγωνιστεί ένα νέο τμήμα της Europol, η “ομάδα Opcop”, που στους κόλπους της περιλαμβάνεται κι ένας Έλληνας: “Viskleken” (2011, ελλ. έκδ. “Κινέζικοι Ψίθυροι”, βραβείο Best Swedish Crime Novel Award 2011), “Hela havet stormar” (2012, ελλ. έκδ. “Μουσικές καρέκλες”), “Blindbock” (“Τυφλόμυγα”, 2013), “Sista paret ut” (“Έξοδος τελευταίου ζευγαριού”, 2014).
To 2017 δημιούργησε το πρωταγωνιστικό δίδυμο χαρακτήρων του επιθεωρητή Σαμ Μπέργερ και της μυστικής αστυνομικού Μόλι Μπλουμ, με μια γραφή μεστή, στιβαρή και φιλόδοξη που μοιάζει να προσπαθεί να απεκδυθεί τον μανδύα του αστυνομικού. Το πρώτο βιβλίο της σειράς, “Utmarker” (ελλ. έκδ. “Επτά μείον ένα”, 2018), παρέμεινε για πολλές εβδομάδες στην πρώτη θέση των μπεστ σέλερ του περιοδικού “Spiegel”. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Γιαν Άρναλντ/Άρνε Νταλ επισκέφθηκε αρκετές φορέα τη χώρα μας για να μιλήσει για τα βιβλία του, στο πλαίσιο του θεσμού της Αθήνας-Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2018, κ.ά.
- ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ- Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών με την Μιράντα Βατικιώτη
Τι συνέβη φέτος το καλοκαίρι;
Τι ήταν αυτό που εξαφανίστηκε και ποιοι είναι οι βασικοί ύποπτοι;
Πώς και ποιος θα λύσει το μυστήριο;
Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι να απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα με δημιουργικότητα και αυτοσχεδιασμό. Αντλώντας έμπνευση και μοτίβα από την τέταρτη περιπέτεια μυστηρίου της «Συμμορίας με τις Μπλε Κάλτσες: Κλέφτης Καλοκαιρινής Νύχτας» (εκδ. Αίολος), θα δημιουργήσουμε δικές μας αφηγήσεις μυστηρίου και θα αναζητήσουμε αλήθειες μέσα στις ιστορίες μας.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών που επιθυμούν να δημιουργήσουν δικές τους ιστορίες μυστηρίου!
Το συντονισμό της ομάδας θα κάνει η συγγραφέας και θεατροπαιδαγωγός Μιράντα Βατικιώτη.
Κυριακή 30 Ιουνίου, στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης Σάμου
Ώρες: 10.00-12.00 μ.μ.
Αριθμός συμμετεχόντων: 20
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Οι δηλώσεις συμμετοχών γίνονται από την Πέμπτη 13 Ιουνίου έως Τρίτη 25 Ιουνίου στα εξής τηλέφωνα:
Δημόσια Βιβλιοθήκη Σάμου, τηλ. 22730 27216 Πληροφορίες: Τρικηριωτη Λίτσα και Βίκυ Βασιλειά
Πληροφορίες διευκρινίσεις: Δήμος Ανατολικής Σάμου, Έλενα Χουσνή, τηλ. 6974459654
Μιράντα Βατικιώτη
Η Μιράντα Βατικιώτη γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει θεατρολογία και χορό. Από το 2006 είναι συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων για ενήλικες και ιστοριών μυστηρίου για παιδιά (εκδόσεις Αίολος, Πικραμένος, Κ. Μ. Ζαχαράκης, Παπαδόπουλος). Έχει εργαστεί ως συντονίστρια δημιουργικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών, ως θεατροπαιδαγωγός σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, ως δραματουργός παραστατικών τεχνών και από το 2019 διδάσκει δημιουργική γραφή σε ενήλικα και ανήλικα άτομα (Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μαθητική Λογοτεχνική Διημερίδα – Κύπρος, Λεύκαρα, Μητροπολιτικό Κολλέγιο κ.ά.). Από το 2022 έως σήμερα σχεδιάζει, συντονίζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα ως μέλος της ομάδας του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) μιλώντας για το περιβάλλον και αξιοποιώντας την τέχνη ως εργαλείο.