Ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα θεσμός, που μετρά 26 συναπτά έτη υλοποίησης, διοργανώνεται για ακόμη μία χρονιά από την Επιστημονική Εταιρία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος. Το εθελοντικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση», ήδη από το 1997, πραγματοποιείται σε συνεργασία με Μονάδες Υγείας (Γενικά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία) και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης νησιωτικών και ηπειρωτικών προορισμών της Ελλάδας.
Με το πρόγραμμα αυτό, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε περιφερειακές Μονάδες Υγείας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Οι συμμετέχοντες είναι φοιτητές Ιατρικής – μέλη της ΕΕΦΙΕ από όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας, ενώ είναι απαραίτητο να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 4ο έτος των σπουδών τους. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ελάχιστη απαιτούμενη κλινική εμπειρία των συμμετεχόντων.
Βασικός στόχος είναι η προσφορά εθελοντικής βοήθειας στους Ιατρούς και το προσωπικό των Μονάδων Υγείας. Η ενίσχυση του έργου τους είναι σημαντική, λόγω όχι μόνο της αυξημένης τουριστικής προσέλευσης κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και της επίκαιρης πραγματικότητας των προσφυγικών κυμάτων, η οποία πολλαπλασιάζει τις ανάγκες για ιατρική περίθαλψη.
Συμπληρωματικά, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και μελλοντικών Ιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υπό πραγματικές συνθήκες. Οι φοιτητές έχουν έτσι τη δυνατότητα να δουν και να αντιμετωπίσουν συνήθη επείγοντα περιστατικά των τουριστικών περιοχών και να γνωρίσουν τις συνθήκες παροχής υγείας σε δομές εκτός των Πανεπιστημιακών Κλινικών, όπου ασκούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών.
Για τη φετινή χρονιά, οι Μονάδες Υγείας που συμμετέχουν προέρχονται από τις 2η, 4η, 5η, 6η και 7η Υγειονομικές Περιφέρειες, με την έγκριση των οποίων τελεί το Πρόγραμμα, ενώ καθένας από αυτούς θα προσφέρει εθελοντική ιατρική βοήθεια για 10 ημέρες.
Το πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στην προετοιμασία των φοιτητών για την Υπηρεσία Υπαίθρου (αγροτικό ιατρείο), στην προώθηση του εθελοντισμού ως τρόπου ζωής, στην ενδυνάμωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών, στη δημιουργική συνάντηση νέων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και στην ανάπτυξη ομαδικότητας και συνεργασίας.
H Υπεύθυνη για τον Συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Καρλοβασίου
Δήμου Ευτυχία ανέφερε σχετικά: