16.9 C
Σάμος
19/01/2025
Πολιτιστικά

Ο Σαμιώτης σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Φραγκούλης μιλά για την 1η μεγάλου μήκους ταινία του «Γυάλα»

Με αφορμή την έναρξη προβολών της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, στον Κινηματογράφο Cine Rex Μυτιληνιών, ο Σαμιώτης σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Φραγκούλης μιλά στον διευθυντή του «Σαμιακού Βήματος», Μάνο Στεφανάκη, για τη δημιουργία της «Γυάλας» που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

1) Κύριε Φραγκούλη, πριν μιλήσουμε για την πρώτη σας μεγάλου μήκους ταινία, επιτρέψτε μου να αναφερθούμε στην μέχρι τώρα πορεία σας και τις ταινίες μικρού μήκους που μάλιστα σας έφεραν και διακρίσεις σε φεστιβάλ ανά την υφήλιο.

Η αρχή έγινε με τη πτυχιακή μου μικρού μου μήκους ταινία, “γάλα” μια σπουδή στο ασπρόμαυρο φιλμ 16mm. H ταινία αυτή διάρκειας μόλις 7 λεπτά, κέρδισε το βραβείο καλύτερης σπουδαστική ταινίας και το ειδικό βραβείο της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2008. Επίσης συμμετείχε στα ισότιμα κρατικά βραβεία του ίδιου έτους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Οι άλλες δύο ταινίες μου ήταν ένα hommage στα νουάρ και ταινίες φαντασίας όπου επιτυχώς διακρίθηκαν και αυτές στο εξωτερικό με αποκορύφωμα της τελευταίας μου μικρού μήκους που πήρε καλύτερης μικρού μήκους στη Ταϊλάνδη και συμμετοχές επίσης στη Πολωνία και στο Λος Άντζελες.

2) Το πάθος για την 7 η τέχνη, όπως αποκαλείται ο κινηματογράφος, υπήρχε από μικρή ηλικία ή αποκτήθηκε στην πορεία των χρόνων;

Ναι, θυμάμαι ότι ηχογραφούσα συζητήσεις από μικρός και μετά άρχισα να τραβάω με μια Πολαρόιντ και μια κάμερα που είχαμε στη οικογένεια με κασέτες. Έπειτα άρχισα να κάνω μοντάζ κάποια ποιήματα μου με εικόνες και μουσική και στα 23 μου πήγα να γραφτώ σε μια σχολή για Σκηνοθεσία. Εκεί τελείωσα και πήρα μια υποτροφία για μεταπτυχιακό Σκηνοθεσίας Φιλμ. Έπειτα εργάστηκα στο θέατρο, κινηματογράφο με κύρια ασχολία τα trailer, βίντεο κλιπ για μουσική και παραστάσεις.

3) Αλήθεια, πέρα από το ζήτημα χρονικής διάρκειας, οι ταινίες μικρού μήκους, συγκριτικά με αυτές του μεγάλου μήκους, έχουν, προσεγγίζουν, ένα διαφορετικό κοινό που παρακολουθεί σινεμά;

Σίγουρα οι μικρού μήκους κρύβουν τόσο συγκεχυμένο συναίσθημα έως κρυμμένες ιστορίες και έχουν τεράστιο πλέον κοινό που αποδεικνύεται και από τα πάμπολλα φεστιβάλ που υπάρχουν για μικρού μήκους ταινίες. Ίσως οι μικρού μήκους ναι είναι περισσότερο κοντά του νοήματος του σινεμά αφού οι ταινίες μεγάλου μήκους πλέον προβάλλονται δυσκολότερα στις αίθουσες που υπολειτουργούν αφού ο κόσμος προτιμά το σπίτι και τις πλατφόρμες. Αν η μεγάλου μήκους είναι ένα διήγημα στη καλύτερη η μικρού οφείλει να είναι ένα πετυχημένο ποίημα.

«Γυάλα» – Η πρωταγωνίστρια Μαρία Δαμασιώτη σε σκηνή από το φιλμ

4) Ας έρθουμε στην πρόσφατη ταινία σας. Η «Γυάλα», πώς ξεκίνησε ως ιδέα; Απ’ ότι γνωρίζουμε σας ανήκει και το σενάριο.

Ναι, το έγραψα στη διάρκεια της καραντίνας, περισσότερο τότε με επιρροές από αγαπημένες ταινίες τρόμου. Η ιδέα ξεκίνησε ότι το συναίσθημα που λάμβανα ήταν ότι ο κόσμος συμπεριφερόταν σαν να είχε πάθει αμνησία όποτε έγραψα για μια κοπέλα που αναζητά την ταυτότητά της, αποκλεισμένη σε ένα νησί χωρίς να θυμάται τίποτα πιο πριν όπως ένιωθα να συμβαίνει τότε. Κοντά ένα μήνα ήταν το γράψιμο έπειτα ο σχεδιασμός της παραγωγής και ζητήσαμε τη βοήθεια του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου την οποία και πήραμε αφού εγκρίθηκε η ταινία μας το 2022-23.

Σκηνή από το φιλμ στο αίθριο του Ιστορικού Αρχείου Σάμου

5) Μιλήστε μας για το «χτίσιμο» του στησίματος της ταινίας. Εννοώ τι είδους διεργασίες απαιτήθηκαν για την επιλογή ηθοποιών, τεχνικών και όσων σας περιέβαλαν για τη δημιουργία αυτού του φιλμ.

Απαιτήθηκε να φτιαχτεί στη Αθήνα από όπου είναι και η εταιρεία που ανέλαβε τη ταινία μου, μια ομάδα τεχνικών αλλά και καλλιτεχνών που για αρχή αγάπησαν το σενάριο. Έπειτα αναζητήσαμε πρόσωπα που μας ενέπνευσαν για να γράψουμε και να αναπτύξουμε και άλλο το σενάριο καθώς και σύμβουλοι σεναρίου. Η ακρόαση των ηθοποιών και η ομάδα του γυρίσματος μαζί με τις πρόβες φτιάχτηκε μέσα σε ένα 4μηνο. Παράλληλα ταξίδευα Σάμο όπου γυρίστηκε όλη η ταινία για την ανεύρεση χώρων, συμφωνίες με συντελεστές αλλά και τοπικούς ηθοποιούς έως και την Ομάδα Θεάτρου Σάμου. Συνολικά η προετοιμασία του γυρίσματος 15 ημερών πήρε ένα 6μηνο Αθήνας – Σάμου. Πολλές αλλαγές τελευταίας στιγμής αποτελούσαν εμπόδια αλλά ξεπεράστηκαν γρήγορα με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Παραγωγής που ζούσε στη Σάμο και προετοίμαζε το έδαφος για εμάς μαζί με εμένα και άλλους συνεργάτες μου.

6) Συνειδητή επιλογή η Σάμος ως τόπος γυρισμάτων;

Σίγουρα όταν έγραφα φανταζόμουν τα πυκνά δάση της Σάμου σε αντίθεση με την μαγική της θάλασσα το πρωί. Όλοι οι άνθρωποι που έμαθαν οτι θα γυρίζαμε στο νησί ήθελαν πολύ και βοήθησαν όσο μπορούσαν, αυτή η ταινία αξίζει και σε όλα τα ναι που μας είπαν. Σίγουρα γράφω πάντα τα σενάρια μου με τους τόπους που σημαίνουν προσωπικά για μένα αξίες και πράγματα, αυτό το νησί έχει κάτι ξεχωριστό απόκοσμο και γοητευτικό, σκοτεινό και φωτεινό.

7) Δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στη διάρκεια των γυρισμάτων;

Ο χρόνος που μας πίεζε να τελειώσουμε το γύρισμα λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού, η ταινία αυτή όπως είπε και ένας φίλος ήταν ένας άθλος αν φανταστείς πόσα χρήματα είχαμε και τι φαίνεται σαν ταινία. Από την άλλη πάντα έρχεται να μου θυμίσει το λόγο που αγαπώ το σινεμά, ότι αν φτιάξεις μια καλή παρέα, σε αγαπήσουν και παλέψετε μαζί τα χρήματα δεν έχουν σημασία μπορείς να τα καταφέρεις αν πιστέψεις , σημαντικό να βλέπεις το τέλος του αγώνα χωρίς να έχεις φτάσει.

Ο Κωνσταντίνος Φραγκούλης και συντελεστές της «Γυάλας» στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

8) Η «Γυάλα» επιλέχθηκε να προβληθεί στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μιλήστε μας για την όλη διαδικασία και φυσικά την εμπειρία να χειροκροτείται η πρώτη σας αυτή προσπάθεια μεταξύ άλλων αξιόλογων ταινιών μεγάλου μήκους.

Η ταινία μας είχε την τιμή να συμμετάσχει στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Μεγάλου μήκους ταινιών Θεσσαλονίκης φέτος το Νοέμβριο! Η εμπειρία ήταν μοναδική αφού το όνειρό μου ήταν από παλιά να βρεθώ και γω με μια δική μου εκεί όπου είχα επισκεφτεί τόσες φορές σαν συνεργάτης άλλων ταινιών στο παρελθόν. Ο κόσμος αγκάλιασε τη ταινία μας που προβλήθηκε στο Ελληνικό Τμήμα ταινιών και έκανε τη παγκόσμια πρεμιέρα της.

9) Η «Γυάλα» θα προβληθεί στον ιστορικό κινηματογράφο Cine Rex των Μυτιληνιών, από 28 Μαρτίου έως την 1 η Απριλίου, κλείνοντας το φετινό πρόγραμμα χειμερινών προβολών. Φαντάζομαι αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και δημιουργούνται ξεχωριστά συναισθήματα όταν ένας
σκηνοθέτης προβάλει το έργο του, στον τόπο καταγωγής του, για τους συμπατριώτες του.

Δε θα μπορούσε μια ταινία και ειδικά η πρώτη μου αφού επίσης έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου στη Σάμο να έκανε την εμφάνιση της στις αίθουσες κάπου αλλού. Σε ένα πολύ σινεφίλ σινεμά της οικογένειας Βαμβακά πάππου προς πάππου “προβολατζήδες”, το οποίο πέρα από τη φιλοξενία του αποτελεί μια αίθουσα που λειτουργεί σε ένα χωριό της μακρινής Σάμου, τι πιο ιδιαίτερο για την έναρξη της στις αίθουσες; Φυσικά και αποτελεί και χαρά αφού οι Σαμιώτες συντελεστές θα μπορούν να είναι παρόντες.

10) Δεν μιλήσαμε καθόλου για τα επόμενα σχέδιά σας. Τι ακολουθεί στην πορεία;

Προετοιμάζω ένα φεστιβάλ, μια επόμενη ταινία και πιθανόν ένα ντοκιμαντέρ αλλά θα μάθω σύντομα πως θα προχωρήσουν όλα αυτά μαζί.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Εγώ ευχαριστώ για τη συζήτησή μας.

Related posts

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μεγαλόφωνης Ανάγνωσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Η Μούσα των Σαμίων”

admin

Ο Ε.Ο.Π. Σύλλογος Σάμου κόβει τη βασιλόπιτα στην Παναγία Μακρινή

admin

Συμμετοχή τοπικών φορέων στην κοπή πίτας της κοινότητας Παγώνδα

admin

Το Σωματείο Εργαζομένων Σάμου υποδέχεται το νέο έτος με προβολή της ταινίας “Holy Boom”

admin

Εκδόθηκε το ¨Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2025¨ της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου

admin

Ο Σύλλογος “Ο Καπετάν Λαχανάς” κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

admin

Ο Πυθαγόρας του «Υπάρχω»: Δεκάδες επιτυχίες που σημάδεψαν τη μουσική

admin

Προσωπικά αντικείμενα του Σαμιώτη Νίκου Σταυρίδη βρίσκουν μόνιμη στέγη στη Σάμο

admin

Μουσικοθεατρική Παράσταση Ι.Μ. Σάμου – Κατάμεστο το θέατρο στην εντυπωσιακή εκδήλωση

admin