08/07/2026
Σαμιακά

Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα και εορτασμός του Οσίου Νήφωνος του Κοινοβιάρχου

MITROPOLI MARATHOKAMPOS

Η Ιερά Μητρόπολη μας τίμησε την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, στις 29 Δεκεμβρίου 2024, τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Νήφωνος του Κοινοβιάρχου. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε τόσο στη Σάμο όσο και στα νησιά Ικαρία και Φούρνους, όπου ο Όσιος άφησε πνευματική και θρησκευτική παρακαταθήκη.

Ο Όσιος Νήφων, εγκαταλείποντας το Άγιον Όρος λόγω της κολλυβαδικής έριδας, έδρασε με ένθεο ζήλο στα τρία ακριτικά νησιά, αφήνοντας ανεξίτηλο το έργο του με την ίδρυση των Ιερών Μονών Αγίας Κυριακής και Υπεραγίας Θεοτόκου στη Σάμο, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στους Φούρνους, καθώς και της Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας. Καρπός του έργου του ήταν η πνευματική αναγέννηση και η ενίσχυση της θρησκευτικής πίστης των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευσέβιος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαραθοκάμπου Σάμου, με τη συμμετοχή των ιερέων της περιοχής και πολλών πιστών.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε τη σημασία του Οσίου Νήφωνος, ο οποίος, ιδιαίτερα κατά τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αφιερώθηκε στην πνευματική αναγέννηση και τη διακονία του λαού της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων. Η δράση του και το ιεραποστολικό του έργο αποτέλεσαν πηγή ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής των ανθρώπων αυτών των περιοχών και παράδειγμα αυταπάρνησης και θρησκευτικής αφοσίωσης.

Η συμμετοχή των πιστών στην ακολουθία της Θείας Λειτουργίας τιμά τη μνήμη και το έργο του Οσίου, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ενώ τόνισε τη διαχρονική αξία της πνευματικής κληρονομιάς του ως φάρο ελπίδας και ενότητας.

Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα και εορτασμός του Οσίου Νήφωνος του Κοινοβιάρχου Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα και εορτασμός του Οσίου Νήφωνος του Κοινοβιάρχου Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα και εορτασμός του Οσίου Νήφωνος του Κοινοβιάρχου Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα και εορτασμός του Οσίου Νήφωνος του Κοινοβιάρχου Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα και εορτασμός του Οσίου Νήφωνος του Κοινοβιάρχου

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε 82χρονη από τη θαλάσσια περιοχή του Ποτοκακίου

Σάμος: Έχασε 3.967 ευρώ βλέποντας βίντεο

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Σάμου έως τις 31 Οκτωβρίου

«Ακυβέρνητο καράβι» η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στον αέρα και τα 14 παραχωρημένα αεροδρόμια

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Ζερβού Σάμου

Σάμος: Δικαστική απόφαση δικαιώνει εργαζόμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων