15/06/2026
Σαμιακά

Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα αφημένα στη φθορά του χρόνου

Παλιά αρχοντικά, που κουβαλούν μικρές ή μεγάλες ιστορίες… Μάρτυρες του παρελθόντος. Ένα παρελθόν που τείνει να χαθεί για πάντα, αρχοντικά που σε άλλες εποχές γνώρισαν στιγμές έντονης ζωής και δόξας και σήμερα παραμένουν εγκαταλειμμένα και θυμίζουν στους επισκέπτες και περαστικούς τα περασμένα μεγαλεία.

Σε όλη την παραλιακή λεωφόρο της Σάμου, οικήματα αφημένα στον χρόνο, με ετοιμόρροπα παραθυρόφυλλα και κατεστραμμένες σκεπές, «κοσμούν» τον κεντρικό δρόμο μαρτυρώντας την αδυναμία της πολιτείας, αλλά και των ιδιοκτήτων για παρεμβάσεις. ΚΡΙΣΗ.

Υπάρχουν ανεπανάληπτα κελύφη αρχοντικών και νεοκλασικών αφημένα στην τύχη τους, που δεν τα σέβεται ο χρόνος αν δεν αναλάβει να τα στηρίξει κάποιος οικονομικά.

Το samos24 αποτύπωσε φωτογραφικά κάποια απ’ αυτά.

Στην περιοχή Ταμπάκικα ξεχωρίζουν οι δίδυμες αποθήκες καπνού .

Τα δυο αρχοντικά που στεγάζονταν η Ταξιαρχία

Στη πλατεία Πυθαγόρα. Εκεί κανείς συνάντα το κτίριο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας και ακριβώς στα δεξιά δεσπόζει ίσως το πιο όμορφο τριώροφο κτίριο. 

Τέλος ..Η Καθολική εκκλησία Σάμου. Τι να πει κανείς ..αφημένη, παρατημένη. Η παναγία στο κέντρο του κτιρίου, να περιμένει ένα “θαύμα” .

Κτίρια που θέλουν ΖΩΗ ! Υπάρχει λύση !Η χρηματοδότηση για την αναπαλαίωση τους θα μπορούσε να προέλθει απο προγράμματα ΕΣΠΑ.

 

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Νέος αναπνευστήρας νεογνών για την Παιδιατρική του Νοσοκομείου Σάμου

Πρώτος ο κ. Ευστράτιος Καπώλης στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου

Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του ΕυΠο στη Σάμο

Άνοιξε το θερινό παράρτημα της ΛΑΦ στο Ποτοκάκι

Προσκυνηματική εκδρομή στην Τήνο διοργανώνει η Μητρόπολη Σάμου Ικαρίας και Κορσεών, 2 με 4 Ιουλίου

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού Σάμου, πρόεδρος η κα Γαλατιανού