Η ελληνική δημιουργικότητα και αρχιτεκτονική δεξιοτεχνία βραβεύτηκαν την Τετάρτη, 5 Ιουλίου, στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2023. Ο ανεξάρτητος φορέας σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο μια ξεχωριστή εκδήλωση στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, όπου αναδείχθηκαν τα ωραιότερα έργα της χρονιάς ανάμεσα σε σημαντικό αριθμό συμμετοχών.
Συγκεκριμένα, στη φετινή διοργάνωση υποβλήθηκαν συνολικά 226 συμμετοχές ακόμη -περισσότερες από τις 208 της περασμένης χρονιάς- και από τις 163 ομάδες συμμετεχόντων διακρίθηκαν 40 φιναλίστ.
Την κριτική επιτροπή συνέθεσαν οι Manuel Aires Mateus (AIRES MATEUS E ASSOCIADOS), Emanuel Christ & Christoph Gantenbein (CHRIST & GANTENBEIN), και Dikkie Scipio (KAAN ARCHITECTEN), ενώ στη διοργάνωση συμμετείχαν αρχιτέκτονες και άλλοι επαγγελματίες του σχεδιασμού (αρχιτέκτονες τοπίου, σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και Έλληνες αρχιτέκτονες του εξωτερικού.
Φωτό: k-studio.gr |
Το βραβείο πραγματοποιημένου έργου απονεμήθηκε στην ομάδα K-studio για το εντυπωσιακό μουσείο Liknon που βρίσκεται στο χωριό Βουρλιώτες στη Σάμο. Με έναν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, που έχει βασική του ιδέα και πυρήνα στο design του τις παραδοσιακές πεζούλες και τις αναβαθμίδες της Σάμου, ο οίκος του brand Metaxa είναι περισσότερο ένα τοπίο παρά ένα design κτίριο μέσα σε έναν αμπελώνα. Είναι, επί της ουσίας, ένα πέτρινο μονοπάτι που εκτείνεται πάνω σε μια απότομη πλαγιά, αξιοποιώντας δημιουργικά και ευφάνταστα το επικλινές έδαφος της περιοχής.
H Σάμος του Οίκου Μεταξά
Χάρη στη μοναδική της θέση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, η Σάμος αποτελεί μία από τις τελευταίες οάσεις βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο. Ένα κόσμημα του Αιγαίου, γνωστό από την αρχαιότητα για τα κρασιά του, το νησί υπερηφανεύεται για τον παγκοσμίου φήμης αμπελώνα του Μοσχάτου. Σε μία συνεργασία που κρατά χρόνια και διαρκώς ενδυναμώνεται, ο Οίκος Μεταξά προμηθεύεται Μοσχάτα σταφύλια απαράμιλλου αρωματικού χαρακτήρα που φροντίζουν και τρυγούν πάντα με το χέρι οι ντόπιοι αμπελουργοί. Στη συνέχεια οινοποιούνται στο νησί, πριν ταξιδέψουν στα κελάρια του Οίκου στην Κηφισιά για να συμμετάσχουν στην δημιουργία του ΜΕΤΑΧΑ, του αυθεντικού ελληνικού κεχριμπαρένιου ποτού.
Φωτογραφίες: k-studio.gr |
METAXA LIKNON
Με σκοπό να συνδεθεί πιο στενά με το Terroir του και τους αμπελουργούς του νησιού και να δημιουργήσει ένα δεύτερο δικό του «σπίτι» που θα συμπληρώνει το ιστορικό εργοστάσιο και τα κελάρια στην Κηφισιά, το 2017 ο Οίκος Μεταξά απέκτησε τον πρώτο δικό του αμπελώνα στη Σάμο, με το όραμα να λειτουργήσει ως παράδειγμα βιώσιμων γεωργικών πρακτικών για τους αγρότες της Σάμου. Έτσι, γεννήθηκε το METAXA LIKNON. Το σπίτι του METAXA στη Σάμο.
Για τον Οίκο Μεταξά, η προστασία του Terroir, του λίκνου μας, βρίσκεται στον πυρήνα όλων όσων κάνουμε. Η δέσμευσή μας για βιολογική καλλιέργεια στον δικό μας αμπελώνα και η άμεση υποστήριξη -μέσω συμβολαίων- του Σαμιώτη αμπελουργού είναι μόνο η αρχή της μακροπρόθεσμης δέσμευσής μας να υποστηρίξουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για το νησί.
«Επιλέξαμε το όνομα «LIKNON» για να δηλώσουμε ότι συμβολικά το METAXA ξεκινά στη Σάμο. Με το LIKNON θέλουμε να συνδέσουμε το METAXA πιο στενά με την καταγωγή και την κληρονομιά του, να αναπτύξουμε τους δεσμούς μας με τους ανθρώπους του νησιού, να καλλιεργήσουμε δράσεις που θα στοχεύουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για το πολύτιμο Terroir και να προσφέρουμε μια ανεπανάληπτη εμπειρία ελληνικής φιλοξενίας. Το METAXA LIKNON είναι κάτι περισσότερο από φόρος τιμής στην κληρονομιά του Οίκου μας, είναι μια γέφυρα με το μέλλον μας».
Dorothee Heriard Dubreuil, Managing Director, Οίκος Μεταξά
Φωτό: k-studio.gr |
Μία επίσκεψη στο METAXA LIKNON
Κρυμμένο ανάμεσα σε παραδοσιακές πεζούλες και πλούσια φύση, το METAXA LIKNON προσφέρει μόνο σε επιλεγμένους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία που αναδεικνύει την κληρονομιά και τη δεξιοτεχνία του Οίκου, εκφρασμένη μέσα από την αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Με στόχο την εκπαίδευση και την επικοινωνία του σημαντικού ρόλου που παίζει το Μοσχάτο, αλλά και το ίδιο το νησί της Σάμου στην ιστορία αλλά και το μέλλον του Οίκου Μεταξά, το LIKNON ανοίγει τις πόρτες του προσκαλώντας λάτρεις και ειδικούς από όλο τον κόσμο σε ένα ταξίδι γνωριμίας που εξελλίσσεται σε δεσμό αγάπης με το ίδιο το νησί.
«Αντί για κτίριο, το LIKNON είναι ένα τοπίο που δανείζεται τη δυναμική των πέτρινων ξερολιθιών που αναπτύσσονται στην κοιλάδα του βουνού.
Ακολουθώντας τα ίχνη ενός παλιού πέτρινου μονοπατιού, το LIKNON ξετυλίγεται σε διαδοχικά ύψη που συγκρατούν οι πεζούλες οδηγώντας τον επισκέπτη σε μια διαδρομή γύρω και κάτω από τη γενέτειρα των αμπελιών. Σε κάποια σημεία ο επισκέπτης βυθίζεται υπόγεια για να έρθει σε επαφή με τις ρίζες του Μοσχάτου και του ίδιου του ΜΕΤΑΧΑ. Είναι μια διαδραστική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις».
Δημήτρης Καραμπατάκης, Creative Director K–Studio
Φωτό: k-studio.gr |
Με επίκεντρο τη Σάμο
Όραμα του Οίκου Μεταξά είναι να ενισχύσει την μακρόχρονη δέσμευσή του προς τη Σάμο εστιάζοντας σε κοινωνικές δράσεις που προσφέρουν στο νησί, τη φύση και τους κατοίκους εξειδικευμένη στήριξη μέσω μίας ολιστικής προσέγγισης με διαρκή αποτελέσματα.
«Το Μονοπάτι των Αμπελώνων του Μοσχάτου», ένα μοναδικής ομορφιάς και πολιτισμικής αξίας μονοπάτι περίπου δέκα χιλιομέτρων με κεντρικό άξονα το Μοσχάτο, έγινε με τη στήριξη του ΜΕΤΑΧΑ, σαν μία προσφορά στην κοινότητα Βουρλιωτών. Κατά μήκος της διαδρομής, οι πεζοπόροι μπορούν να συναντήσουν αμπελώνες, πηγές, ρεματιές, την Μονή Βροντά, καθώς και παλαιότερα τμήματα διαδρομών που είχαν χαθεί με τα χρόνια. Οι θεματικές πινακίδες που βρίσκονται στημένες κατά μήκος του μονοπατιού μοιράζονται με τον επισκέπτη πληροφορίες για την ιστορία, τη φύση και τη μυθολογία της περιοχής, προσφέροντας μία εξαιρετική αφορμή για άνθιση του πεζοπορικού τουρισμού στο νησί.
Φωτό: k-studio.gr |
Επειδή οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του παρόντος προκειμένου να χτίσουμε ένα μέλλον με γερά θεμέλια, η υποστήριξη του Οίκου Μεταξά προς την Κοινότητα Βουρλιωτών ενισχύθηκε με την αγορά νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού όπως tablets και διαδραστικός πίνακας για τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου, αλλά και την δημιουργία ενός κέντρου για όλη την κοινότητα στο χώρο του σχολείου, με εξοπλισμό για πολιτιστικές δράσεις.
Σαν μία εκδήλωση αγάπης προς τη φύση της Σάμου και το μοναδικό της οικοσύστημα, ο Οίκος Μεταξά τον Μάρτιο του 2021, ένωσε δυνάμεις με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία σε ένα πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας των πτηνών του νησιού, και ειδικότερα των σπάνιων πτηνών του. Στόχος του προγράμματος που επικεντρώνεται στο χώρο του LIKNON και στην ευρύτερη περιοχή των Βουρλιωτών, με αφετηρία την Αγία Ειρήνη, η προστασία της πολύτιμης και σπάνιας βιοποικιλότητας της Σάμου.
Το όραμα του Οίκου Μεταξά για τη Σάμο έχει διάρκεια. Αφουγκράζεται τον παλμό του νησιού και αναδεικνύει την υπέροχη δυναμική του, την κινητήριο δύναμη που μεταξύ άλλων, βρίσκεται τόσα χρόνια πίσω από την επιτυχία του ίδιου του ΜΕΤΑΧΑ.