Με στόχο την προστασία των γυναικών που υφίστανται βία, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ανακοίνωσε τη δημιουργία Safe House, καθώς και τη σχεδιαζόμενη λειτουργία ενός διαδημοτικού συμβουλευτικού κέντρου για κακοποιημένες γυναίκες, το οποίο θα καλύπτει όλο το νησί.
Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Φωνή μας…Βγες στο Φως», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ανατολικής Σάμου, σε συνεργασία με το Δίκτυο «Γυναίκες Συγγραφείς κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών, η φωνή της».
Στην εκδήλωση, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, Σταματία Θωμασούλη, και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαρία Βακιντή, έστειλαν ηχηρά μηνύματα κατά της έμφυλης βίας, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.
Στην ομιλία της, η κυρία Θωμασούλη υπογράμμισε ότι η 8η Μαρτίου δεν θα έπρεπε να υπάρχει στο ημερολόγιο, καθώς τα αυτονόητα δεν τα υπενθυμίζουμε, αλλά τα υπηρετούμε με σεβασμό. Ωστόσο, τόνισε ότι ακόμη και σήμερα τα αυτονόητα δεν είναι δεδομένα και απαιτούν συνεχή αγώνα.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, όπως η μισθολογική ανισότητα, ο σεξισμός, η έμφυλη βία και η υποεκπροσώπηση σε ηγετικές θέσεις. Έφερε ως παράδειγμα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου, όπου από τους 25 δημοτικούς συμβούλους, μόνο τρεις είναι γυναίκες.
Παράλληλα, η κυρία Θωμασούλη αναφέρθηκε στις γυναικοκτονίες που έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι αποτελούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προστασία των θυμάτων, ανακοινώνοντας τη δημιουργία σπιτιού άμεσου κινδύνου Safe House, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Από την πλευρά της, η κυρία Βακιντή αναφέρθηκε στα προγράμματα και τις δράσεις στήριξης των ευάλωτων ομάδων που υλοποιεί η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η λειτουργία ενός διαδημοτικού συμβουλευτικού κέντρου για κακοποιημένες γυναίκες, το οποίο θα καλύπτει όλο το νησί.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση στήριξης των γυναικών που υφίστανται κάθε είδους βίας και κακοποίηση», υπογράμμισε η κυρία Βακιντή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το κέντρο θα λειτουργήσει σύντομα, μέσω σχετικής πρόσκλησης από το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Στην εσπερίδα συμμετείχαν επίσης η Κατερίνα Παπαντωνίου και η Πέννυ Μηλιά, μέλη του δικτύου «Η Φωνή της», οι οποίες με τις ομιλίες τους τόνισαν τη σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών και την ανάγκη για ίσα δικαιώματα. Την συνάντηση συντόνισε η συγγραφέας και μέλος του Δικτύου, Έλενα Χουσνή.
Τέλος, την εκδήλωση πλαισίωσαν έργα του εικαστικού Χρήστου Κουτσουρά από τη συλλογή του «Ο Προμηθέας Δεσμώτης», τα οποία προσεγγίζουν την αρχαία τραγωδία μέσα από τη θηλυκή της πλευρά, αναδεικνύοντας τη γυναίκα ως φορέα ελευθερίας και θύμα της βίας της εξουσίας. Σε κάθε γυναίκα που παρευρέθηκε, δόθηκε επίσης ως συμβολικό δώρο μία ορχιδέα.
Παρά την σπουδαιότητα του θέματος η προσέλευση του κοινού ήταν μικρή.