15/11/2025
Σαμιακά

Τιμήθηκε ο ήρωας του 1821 Καπετάν Λαχανάς στη Σάμο

Με την παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων και πολιτών, τελέστηκε το μεσημέρι, της Κυριακής 27 Απριλίου 2025, η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Κωνσταντίνου Φώκου, του  αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γνωστού ως Καπετάν Λαχανά.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην ιστορική τοποθεσία “Πηγαδάκι” στο Άνω Βαθύ, μπροστά στον ανδριάντα του ήρωα. Η επιλογή του σημείου κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς ακριβώς εκεί, τη νύχτα της 17ης προς την 18η Απριλίου του 1821, ο Καπετάν Λαχανάς ύψωσε για πρώτη φορά στο νησί τη σημαία της Επανάστασης, κηρύσσοντας την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία στη Σάμο.

Στην επιμνημόσυνη δέηση, η οποία τελέστηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Σάμου “Ο Καπετάν Λαχανάς”, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος.

Μετά το πέρας της δέησης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων κατέθεσαν στεφάνια στον ανδριάντα, αποτίοντας φόρο τιμής στον Σάμιο αγωνιστή.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παραβρέθηκε επίσης η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Κωνσταντίνα Κασούμη, μαζί με μαθητές του σχολείου που κρατούσαν την ελληνική σημαία.

Related posts

Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στους Κουμαραδαίους

admin

Συνεχής η ροή επισκεπτών από το Κουσάντασι

admin

Εκδήλωση υποδοχής νέων εκπαιδευτικών από την ΕΛΜΕ Σάμου

admin

Ενημερωτική εκδήλωση για τον διαβήτη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου

admin

Ημέρα Εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων την 21η Νοεμβρίου – Οι εκδηλώσεις

admin

Συμπλοκή μεταναστών με μαχαίρια και κοντάρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Σάμος: Μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

admin

Καθημερινές Θείες Λειτουργίες έως τα Χριστούγεννα στη Μητρόπολη Σάμου

admin

Στους 34.866 επιβάτες έκλεισε ο Οκτώβριος στο αεροδρόμιο Σάμου

admin