17.8 C
Σάμος
30/10/2025
Πολιτιστικά

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο φέρνει τ’ άστρα στη Σάμο: Δείτε το πρόγραμμα των δράσεων

Δράσεις αστρονομίας στη Σάμο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – Ένα μαγευτικό ταξίδι στον ουρανό για μικρούς και μεγάλους

Σειρά δράσεων για μικρούς και μεγάλους με επίκεντρο την επιστήμη της αστρονομίας θα πραγματοποιηθεί από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος «UniversALL: αστρονομία για μαθητές ακριτικών περιοχών» σε συνεργασία με τα σχολεία της Σάμου:  1ο Πειραματικό Γυμνάσιο με Λ.Τ., ΓΕΛ Καρλοβασίου, Γυμνάσιο Καρλοβασίου, ΓΕΛ Μαραθόκαμπου, 2ο Γυμνάσιο Σάμου, Μαυρ/νειο ΕΠΑΛ Σάμου και ΕΠΑΛ Καρλοβασίου και στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια.

 

📍 Μέρες και Τόπος διεξαγωγής:

  • 16/06: Καρλόβασι (Γυμνάσιο Καρλοβασίου)
  • 18-19/06: Πυθαγόρειο (Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο & παραλία – Άγαλμα Πυθαγόρα )
  • 19/06: Βαθύ (Δημαρχιακό Μέγαρο Ανατολικής Σάμου)

 

📅 Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

  • Πρωινά Παιδικά Εργαστήρια (Καρλόβασι: 16/06 στις 16:00 και Πυθαγόρειο: 19/06 στις 10:00): Οι μικροί αστρονόμοι του νησιού (5–12 ετών) θα εξερευνήσουν το πλανητικό μας σύστημα, θα παρατηρήσουν τον Ήλιο με ειδικά τηλεσκόπια και θα κατασκευάσουν και θα εκτοξεύσουν τους δικούς τους πυραύλους.
  • Μαθητικές παρουσιάσεις & επιστημονικές ομιλίες (Καρλόβασι: 16/06 & Βαθύ: 19/06, ώρα 19:00): Μαθητές και μαθήτριες των μετεχόντων σχολείων ξεναγούν τον κόσμο στο μαγευτικό κόσμο των άστρων μέσα από παρουσιάσεις, videos, παιχνίδια, πρωτότυπες κατασκευές και καλλιτεχνικές δημιουργίες. Τις παρουσιάσεις των μαθητών ακολουθούν επιστημονικές ομιλίες από τους αστροφυσικούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
  • Αστροπαρατηρήσεις & Ουρανογραφία (Καρλόβασι: 16/06, Πυθαγόρειο: 18/06 και Βαθύ: 19/06, ώρα 21:00): Παρατήρηση νυκτερινών ουράνιων στόχων με τη χρήση των τηλεσκοπίων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και γνωριμία με τους αστερισμούς του καλοκαιρινού ουρανού.

 

🎤 Επιστημονικές ομιλίες:

  • «Από τον Θαλή έως τις μαύρες τρύπες: Η Εξέλιξη της Κοσμικής Σκέψης», με τους αστροφυσικούς Δρ. Α. Χιωτέλλη και Δρ. Γ. Δακανάλη.
  • «Από το γεωκεντρικό στο ηλιοκεντρικό σύστημα: Η συμβολή του Αρίσταρχου», με την αστροφυσικό Δρ. Α. Μεταλληνού.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν. Οι δράσεις πραγματοποιούνται με τη συμβολή των Δήμων Δυτικής και Ανατολικής Σάμου.

Σας περιμένουμε όλες και όλους!

 

Related posts

Διάλεξη του Αλέξη Ζήρα στη Σάμο για την ελληνική πεζογραφία του 20ού αιώνα

admin

Εκδήλωση μνήμης της Μητρόπολης Σάμου για το «Όχι» του 1940 στο Επικούρειο

admin

Σε κλίμα ενότητας οι αρχαιρεσίες στον Σύλλογο «Ο Καπετάν Λαχανάς»

admin

Σπάνια έγγραφα του 1900 βρήκαν τη θέση τους στα Γ.Α.Κ

admin

36η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου Σάμος, 16 – 27 Οκτωβρίου 2025

admin

Η Σάμος φιλοξενεί ημερίδα για την ξυλοναυπηγική τέχνη και την ναυτική κληρονομιά του Αιγαίου

admin

Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου «Ο Καπετάν Λαχανάς»: Γενική Συνέλευση και Εκλογές για Νέο Δ.Σ.

admin

Τα γενέθλια της Ριρίκας στη Σάμο

admin

Παρουσίαση του Πολιτιστικού Masterplan με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου

admin