Ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Μαρνέζος αποκαλύπτει το παρασκήνιο μιας επιτυχίας που γεννήθηκε από προσωπική πρωτοβουλία και οδήγησε σε διεθνή διάκριση.
Η παραλία Ποτάμι στο Καρλόβασι Σάμου κατέκτησε επάξια μια θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, αποσπώντας τη Γαλάζια Σημαία για το 2025. Η διάκριση αυτή, σύμβολο ποιότητας, καθαριότητας και ασφάλειας, έρχεται να επιβραβεύσει μια συντονισμένη προσπάθεια με πρωτεργάτη τον Αντιδήμαρχο Δυτικής Σάμου, κ. Ευάγγελο Μαρνέζο, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο «Αρμονία 103.2 FM», περιέγραψε τη διαδρομή προς την επιτυχία.
«Η ιδέα και η ώθηση ξεκίνησαν από εμένα προσωπικά», δήλωσε ο κ. Μαρνέζος, υπογραμμίζοντας πως «στόχος ήταν να ολοκληρώσουμε όλες τις απαιτούμενες, και ομολογουμένως δύσκολες, διαδικασίες». Η έλλειψη υποδομών αποτέλεσε πρόκληση, η οποία ξεπεράστηκε μέσω της συνεργασίας με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, το γραφείο τουρισμού του Δήμου, αλλά και με έναν ιδιώτη επαγγελματία της περιοχής.
«Η Γαλάζια Σημαία δεν είναι απλώς μια βράβευση. Τοποθετεί το Ποτάμι, και κατ’ επέκταση τη Σάμο, στον παγκόσμιο χάρτη των ποιοτικών τουριστικών προορισμών», τόνισε ο Αντιδήμαρχος. «Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα αξιοθέατο από μόνη της, και αυτή η αναγνωρισιμότητα προσδίδει τεράστια αξία».

Σχετικά με την οικονομική επένδυση, ο κ. Μαρνέζος ήταν σαφής: «Ο Δήμος Δυτικής Σάμου επιβαρύνθηκε μόνο με τη συνδρομή των 200 ευρώ για την ένταξη στο δίκτυο. Όλες οι υπόλοιπες εργασίες, όπως οι πινακίδες, οι ξυλουργικές κατασκευές, τα αυτοκόλλητα και οι φωτογραφήσεις, καλύφθηκαν από προσωπική δουλειά δική μου και του προέδρου της κοινότητας, διαψεύδοντας σχόλια περί δημοτικής δαπάνης».
Η κατάκτηση της Γαλάζιας Σημαίας σηματοδοτεί την αρχή μιας συνεχούς προσπάθειας. «Η διαδικασία αξιολόγησης είναι ετήσια. Θα επαναλάβουμε και θα βελτιώσουμε όσα στήσαμε, καθώς πέρυσι κινηθήκαμε με ταχύτητα και χωρίς πλήρη γνώση των διαδικασιών. Πλέον, έχοντας την τεχνογνωσία, σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε την πρωτοβουλία και σε άλλες παραλίες του Δήμου, όπως αυτές του Μαραθοκάμπου», ανέφερε ο κ. Μαρνέζος. Σημείωσε δε, πως ενώ και ιδιώτες (π.χ. ξενοδοχεία) μπορούν να διεκδικήσουν τη Γαλάζια Σημαία, «στο Ποτάμι, την πρωτοβουλία και την επιτυχία την πιστώνεται ο Δήμος Δυτικής Σάμου».
Αναφορικά με τις απαιτήσεις για υποδομές όπως ο ναυαγοσώστης, ο Αντιδήμαρχος εξήγησε πως δεν είναι υποχρεωτικές για το Ποτάμι, καθώς η παραλία χαρακτηρίζεται ως «μη πολυσύχναστη». Η Γαλάζια Σημαία αφορά συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας, περίπου 400 από τα 800 μέτρα της συνολικής της έκτασης.
Ο κ. Μαρνέζος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευρύτερες θετικές εξελίξεις για τον τουρισμό της Σάμου, όπως την επιτυχημένη λειτουργία της πύλης εισόδου για τους Τούρκους επισκέπτες και την ελπιδοφόρα είδηση για μια νέα διεθνή αεροπορική σύνδεση με το νησί από το 2026, προμηνύοντας ένα δυναμικό μέλλον για τον τουρισμό της περιοχής.