19/11/2025
Σαμιακά

Γιατί δεν μονιμοποιούν τους εποχικούς πυροσβέστες; – Η απάντηση του Κοτρίδη

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή “Beyond Podcast”, και στον Δημήτρη Μπαλτάκο, ο Παναγιώτης Κοτρίδης, Υποστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος, άσκησε κριτική στην πολιτική των κυβερνήσεων για τη μη μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών, παρά το υφιστάμενο έλλειμμα προσωπικού και τις διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας.

Ο κ. Κοτρίδης, με περισσότερες από τρεις δεκαετίες υπηρεσίας σε καίριες θέσεις όπως Περιφερειακός Διοικητής Νοτίου Αιγαίου και Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, έθεσε το ερώτημα γιατί δεν προσλαμβάνεται μόνιμα το προσωπικό αυτό, αφού υπάρχει τεκμηριωμένη ανάγκη. “Γιατί να μην έχεις δύο ταχυτήτων πυροσβέστες ” διερωτήθηκε, επικρίνοντας το υφιστάμενο σύστημα.

 Όπως εξήγησε, το καθεστώς των εποχικών δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη διαχείριση του προσωπικού, καθώς οι εποχικοί έχουν περιορισμένες ώρες εργασίας σε βραδινά και Σαββατοκύριακα. “Όταν έχω μια ανάγκη εκείνη την ώρα και δεν μπορώ να τον έχω, γιατί να πρέπει να έχω αυτή τη σπασοκεφαλιά;” τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η λύση είναι να τους έχει μόνιμα αφού τους χρειάζεται.

Η μονιμοποίηση, σύμφωνα με τον κ. Κοτρίδη, θα επέτρεπε καλύτερη διαχείριση του προσωπικού και τους μήνες με μειωμένο φόρτο εργασίας, κάτι απαραίτητο αφού το προσωπικό βρίσκεται σε συνεχή πίεση. “Τελείωσαν τώρα οι φωτιές, θα ξεκινήσουν οι πλημμύρες. Είναι συνεχόμενα βάρδια στα παιδιά” επισήμανε.

Για τους λόγους που η κυβέρνηση δεν προχωρά στη μονιμοποίηση, ο Υποστράτηγος ε.α. ήταν κατηγορηματικός: “Είναι το οικονομικό”. Προχώρησε δε σε μια αιχμηρή παρατήρηση για τη σχέση οικονομικού και πολιτικού κόστους: “Το καλοκαίρι μπορεί να έχει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος μια καταστροφή. Το χειμώνα να καεί και ένα, δύο, τρία εργοστάσια, δεν έγινε και τόσο θέμα”.

Ο κ. Κοτρίδης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη τήρησης των κανόνων ανάπαυσης, σημειώνοντας ότι το προσωπικό δεν μπορεί να ξεκουραστεί όταν βρίσκεται σε συνεχόμενες βάρδιες. “Όταν δουλεύεις ένα εικοσιτετράωρο, θα πρέπει να ξεκουράζεσαι δύο”, υπενθύμισε.

Ο Παναγιώτης Κοτρίδης έχει συμμετάσχει σε διεθνείς αποστολές διάσωσης, κυρίως σε σεισμούς, και είναι γιος του θρυλικού ποδοσφαιριστή Μπάμπη Κοτρίδη.

 

Related posts

ΝΟΤΑΜ για «Αλατσονήσι»: Βολές 25–27 Νοεμβρίου και απαγόρευση διέλευσης

Σαμιώτες Μαραθωνοδρόμοι έτρεξαν για την Ειρήνη

ΕΣΠΕΕ Σάμου: Παρέμβαση σε Στεφανάδη για το πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ

17 Νοε 1943 : Ο βομβαρδισμός της Σάμου

Ελεγχόμενη καύση που ξέφυγε στη Χώρα με δύο εγκαυματίες

Ξεκινά ξανά το φυσικοθεραπευτήριο του Νοσοκομείου Σάμου μετά από έξι χρόνια

Η Σάμος Τίμησε τα 113 Χρόνια από την Ένωση με την Ελλάδα

Αγριογούρουνα έσκαψαν τον χώρο έξω από την παιδική χαρά στη Βλαμαρή

Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στους Κουμαραδαίους