
Το θέμα της πυροπροστασίας και της ετοιμότητας του Δήμου Ανατολικής Σάμου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου κατέθεσε ερώτηση, εκφράζοντας την ανησυχία της για την επάρκεια των μέτρων και των υποδομών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία της περιοχής από τον κίνδυνο πυρκαγιών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε κρίσιμους τομείς όπως η κατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου, οι ζώνες πυρασφάλειας, η επάρκεια υδάτινων πόρων και ο εξοπλισμός των πυροσβεστικών μέσων, αναδεικνύοντας σημεία που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και ενέργειών.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ
Εκφράσαμε με ερώτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, την έντονη ανησυχία και αγωνία μας για μια πιθανή περίπτωση πυρκαγιάς, η οποία με την κατάσταση που υπάρχει στην περιφέρεια του Δήμου, θα δημιουργήσει τεράστιες καταστροφές με κίνδυνο την ζωή και την περιουσία των δημοτών και του λαού της Σάμου.
Ζητήσαμε από την δημοτική αρχή να ενημερώσει σε τι μέτρα, ενέργειες και έργα έχει προχωρήσει, προκειμένου να προστατευθεί η περιοχή, συγκεκριμένα:
- Στην αγροτική οδοποιία.
- Στα περαστικά δάση και ζωνών πυρασφάλειας περιφερειακά των οικισμών.
- Στην επάρκεια νερού στα χωριά.
- Σε πυροσβεστικούς κρουνούς πλήρωσης και κατάσβεσης.
- Στην μηχανική αρτιότητα αλλά και εξοπλισμό των δημοτικών πυροσβεστικών αυτοκινήτων.
- Στα εθελοντικά κλιμάκια.
- Στον καθαρισμό κοινόχρηστων και δημοτικών χώρων.
Η έλλειψη σχεδιασμού αλλά κυρίως ενέργειες που αμελήθηκαν ή αγνοήθηκαν, έργα απαραίτητα που βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά, χρήματα που δεν δόθηκαν, διαμορφώνουν εικόνα η οποία είναι αναντιστοιχία με τις ανάγκες που υπάρχουν για την ασφάλεια της περιοχής.
Στην αγροτική οδοποιία με τα ελάχιστα χρήματα που έχουν διατεθεί, έχει συντηρηθεί μόλις στο 30% και φυσικά το μεγαλύτερο μέρος της θα μείνει ασυντήρητο. Σε πολλές περιοχές έχει να συντηρηθεί αρκετά χρόνια.

Ο καθαρισμός των περαστικών δασών όπως και η κατασκευή περιφερειακών ζωνών στους οικισμούς μάλλον αναβάλλονται επ’ αόριστον.
Δεν έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού, σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ούτε έχει εγκατασταθεί ικανός αριθμός πυροσβεστικών κρουνών στους οικισμούς και όσοι υπάρχουν δεν έχουν ελεγχθεί. Κουβέντα δεν γίνεται για δεξαμενές νερού.
Πυροσβεστικά αυτοκίνητα αρκετά χωρίς συντήρηση που δεν έχουν την δυνατότητα να επιχειρήσουν. Απαράδεκτη η διαχείριση και αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την κατανομή πυροσβεστικών δημοτικών οχημάτων σε σχέση με πιστοποιημένους εθελοντές και κλιμάκια σε κρίσιμες περιοχές του Δήμου.
Αυτή η πραγματικότητα περιγράφεται πολύ εύστοχα με το «πάμε και όπου βγει» και να επισημάνουμε και πάλι ότι είμαστε στην πιο κρίσιμη εποχή της αντιπυρικής περιόδου.
Αυτή η κατάσταση έχει αιτίες και λόγους να υπάρχει. Η μεν κυβέρνηση θεωρεί την πολιτική προστασία κόστος χωρίς κέρδος, άρα δεν χρηματοδοτεί με επάρκεια δήμους, περιφέρειες, δασαρχεία, με υποστελεχωμένη πυροσβεστική.
Οι δε περισσότεροι δήμοι συντάσσονται στην ίδια λογική της κυβερνητικής πολιτικής. Ούτε διεκδικούν ούτε απαιτούν χρηματοδοτήσεις ικανές και μέσα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες για την ασφάλεια του τόπου και του λαού από φυσικές καταστροφές. Θεωρούν την θωράκιση του τόπου και της ζωής των δημοτών περιστασιακή υποχρέωση και κόστος, χωρίς ψηφοφορικό αποτέλεσμα.
Καθημερινά ζούμε καταστροφικές πυρκαγιές στην χώρα μας. Γίνεται φανερό από παντού ότι η σπίθα που ανάβει τη φωτιά είναι η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να προστατέψει τα δάση και τον λαό, κυρίως με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας, τα οποία αντιμετωπίζουν ως «κόστος».
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η πίεση που πρέπει να ασκήσει ο λαός μας προς κυβέρνηση, δήμους και περιφέρειες είναι η απαραίτητη προϋπόθεση να σώσει τον τόπο του, την ζωή του και την περιουσία του.