7.2 C
Σάμος
23/02/2025
Σαμιακά

Συνταγές για τη Σαρακοστή με σαμιώτικα κρασιά

Τα προϊόντα της θάλασσας είναι ιδανικά για φαγητά κατάλληλα για τη Σαρακοστή. Είναι προφανές ότι σε ένα γευστικό χώρο αυτών των προϊόντων με την τεράστια ποικιλία και τους μύριους τρόπους παρασκευής, οι ξηροί, ημίξηροι και γλυκείς οίνοι του Ε.Ο.Σ Σάμου αποτελούν μια ασφαλή πυξίδα για να μη… θαλασσοπνιγούμε γευστικά.

Συνδυάστε λοιπόν τα οστρακοειδή στα οποία είναι εμφανής η παρουσία του αλμυρού (κατάλοιπα θαλασσινού νερού) με κρασιά τονισμένης οξύτητας όπως το Aegean Breeze (Αγέρι του Αιγαίου, ξηρό) καθώς όξινο και αλμυρό κάνουν ένα ιδανικό πάντρεμα.

Αν στις γαστρονομικές σας επιλογές περιλαμβάνονται όσπρια μαγειρεμένα με ντομάτα και κρεμμύδια, συνδυάστε τα με το ημίξηρο Selana. Για παράδειγμα, απογειώστε γευστικά τα φασόλια μαυρομάτικα με φρέσκο κρεμμυδάκι και ντομάτα, σβήνοντάς τα με Samos Vin Doux και συνοδέψτε τα με το ροζέ Selana.

Τα θαλασσινά, όπως το χταποδάκι, τα καλαμαράκια και οι σουπιές, ταιριάζουν μοναδικά με τις Ψηλές Κορφές.

Και για το επιδόρπιο, η πλούσια γεύση του χαλβά –ειδικότερα του χαλβά με σοκολάτα ή και ξηρούς καρπούς- δένει μοναδικά με το Samos Anthemis.

vaggelis_mpilimpas_aslanis_panterlis

Παραθέτουμε δύο συνταγές, από τους executive chefs που παρουσίασαν στη Horeca 2017 τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου:

Χταπόδι με πορτοκάλι και Samos Anthemis με κόκκινο ρύζι και τουίλ από μελάνι χταποδιού (από τον chef Βαγγέλη Μπιλιμπά)

Τι θα χρειαστούμε:

Για το ΧΤΑΠΟΔΙ
1 ½ κιλό χταπόδι
Χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 φύλλο δάφνης
200 ml Samos Anthemis

Για το ΡΥΖΙ
300 γραμ. ρύζι μπασμάτι
1 κουταλιά βούτυρο
2 βολβούς παντζαριού βρασμένους και περασμένους από το χοντρό τρίφτη

Για το ΤΟΥΙΛ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ
200 γραμ. αλεύρι
180 γραμ. βούτυρο
μελάνι χταποδιού

htapodi

Εκτέλεση:

Βράζουμε το χταπόδι με τα υγρά του για 25 λεπτά, στραγγίζουμε. Σβήνουμε με Samos Anthemis και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το φύλλο δάφνης. Βράζουμε για άλλα 20 λεπτά και μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

Βράζουμε το ρύζι μαζί με το παντζάρι για δέκα λεπτά ώστε να αποκτήσει ένα υπέροχο βαθυκόκκινο χρώμα. Στραγγίζουμε και βουτυρώνουμε το ρύζι.

Για το τουίλ ενσωματώνουμε όλα τα υλικά μαζί (αλεύρι, βούτυρο και το μελάνι χταποδιού). Σε μια αντικολλητική επιφάνεια βάζουμε δυο κουταλιές από το μείγμα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα «δίχτυ».

Μύδια μεθυσμένα (από τον chef Ασλάνη Παντερλή)

Τι χρειαζόμαστε:

1 κιλό μύδια
1 φλυτζάνι Aegean Breeze, ξηρό
2 κ. σούπας βούτυρο
1 κρεμμύδι ξηρά
1/2 ματσάκι άνιθο
½ πράσο κομμένο σε ροδέλες
αλάτι και πιπέρι

mydia_2

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μύδια και τα πλένουμε πολύ καλά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Σωτάρουμε με βούτυρο, προσθέτουμε τα μύδια και σβήνουμε με το Αegean Breeze. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε στολίζοντας με άνιθο ψιλοκομμένο.

Related posts

Η Φαλίτσα Ρίτσου: Μια ζωή αφιερωμένη στην προσφορά

admin

Ένα Αιγαίο σε κρίση: Ηχηρή παρέμβαση Στάντζου στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

admin

Αλλαγές στο δρομολόγιο του Blue Star Chios λόγω κακοκαιρίας

admin

Σάμος: Πιλοτικό πρόγραμμα για τα αδέσποτα σε κλοιό αντιπαράθεσης – Απειλή παραίτησης του Προέδρου της Πανδρόσου

admin

“Δεν πάμε για δουλειά, απεργούμε”: H ΑΔΕΔΥ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου

admin

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών

admin

Στάση εργασίας από τους εμπορικούς συλλόγους στη μαύρη επέτειο των Τεμπών

admin

ΕΜΥ: Έως τη Δευτέρα η κακοκαιρία “Coral” – Πού θα χιονίσει

admin

“Μας πλήγωσαν”: Η παραίτηση Χιώτη – Βαρβούνη απο την ΕΟΚ Σάμου και οι αιχμές

admin