Αναμένεται να κυκλοφορήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος και να δοθεί στη διάθεση του κοινού ένα χρυσό συλλεκτικό νόμισμα, αφιερωμένο στο Ηραίον της Σάμου, καθώς και μιας σειράς με τα οκτώ ελληνικά κέρματα ευρώ κοπής 2019, σε συσκευασία τρίπτυχου εντύπου Blister, με θέμα «Τουρισμός-Σάμος».
Η θεματολογία των νομισμάτων αντλείται κυρίως από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, ιστορικές επετείους, σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου μας. Ο σχεδιασμός και η διάθεση προς το συλλεκτικό κοινό νομισμάτων υψηλής αισθητικής αξίας αναδεικνύει την νομισματική τέχνη, στην οποία η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη παράδοση και επιπλέον λειτουργεί ως ένα μέσο για τη διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδος.
Το Ηραίο της Σάμου, τόπου γέννησης της Ήρας και γάμου της με τον Δία, είναι από τα σημαντικότερα ιερά της θεάς στην Ελλάδα και η λατρεία της στο νησί μαρτυρείται ήδη από την Εποχή του Χαλκού. Τον 8ο αιώνα π.Χ. κτίζεται ο πρώτος μεγάλος ναός της Ήρας («εκατόμπεδον»), ο οποίος ανοικοδομείται τον 7ο. Αντικαθίσταται από νέο, γιγάντιο δίπτερο ναό (52,5 x 105 μ.), ο οποίος κτίζεται το 570-560 π.Χ. με αρχιτέκτονες τον Ροίκο και τον Θεόδωρο.
Ο μοναδικός αυτός ναός χαρακτηρίστηκε θαύμα της ιωνικής αρχιτεκτονικής, αλλά καταστράφηκε από σεισμό λίγα χρόνια μετά την αποπεράτωσή του. Στα χρόνια της τυραννίας του Πολυκράτη άρχισαν οι εργασίες για ένα δίπτερο ναό μεγαλύτερων διαστάσεων, 55,16 x 108,63 μ., με 155 κίονες ύψους 20 μέτρων.
Ο ναός του Πολυκράτη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αλλά δεν έπαψε να εντυπωσιάζει στην αρχαιότητα. Η ανασκαφή στο χώρο μαρτυρεί ότι επρόκειτο για ιερό με παγκόσμια φήμη, καθώς έφερε στο φως έξοχα αναθήματα από όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Από το 1992 έχει ενταχθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Σειρά με τα οκτώ ελληνικά κέρματα ευρώ κοπής 2019 σε συσκευασία τρίπτυχου ΕΝΤΥΠΟΥ blister ΜΕ ΘΕΜΑ: «Τουρισμός ― ΣΑΜΟΣ»
Η Σάμος είναι νησί του ανατολικού Αιγαίου, γενέτειρα του μαθηματικού Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου και του φιλόσοφου Επίκουρου. Το νησί γνώρισε σημαντική άνθηση στην αρχαιότητα, ιδίως όταν ήταν τύραννος ο Πολυκράτης, και φημιζόταν για τα κρασιά του.
Στη Σάμο υπήρχε ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ιερά, το Ηραίο. Ένα άλλο εντυπωσιακό μνημείο, επίσης εγγεγραμμένο στον κατάλογο της UNESCO, είναι το Ευπαλίνειο Όρυγμα, αγωγός ύδρευσης της πόλης της Σάμου με μήκος 1.036 μέτρων μέσα από το βουνό.
Στην υστεροβυζαντινή εποχή πέρασε στον έλεγχο των Γενοβέζων και αργότερα των Τούρκων. Το 1835 απέκτησε καθεστώς αυτονομίας από την Υψηλή Πύλη και στην Ελλάδα ενσωματώθηκε το 1912. Σήμερα το νησί συνεχίζει με επιτυχία την πανάρχαια παράδοση της οινοποιίας και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουρισμού, γοητεύοντας τον επισκέπτη με τα πυκνά δάση, τις αξιόλογες αρχαιότητες, τους γραφικούς οικισμούς και τις υπέροχες παραλίες του.
Η διάθεση αναμνηστικών και συλλεκτικών νομισμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας στην Αθήνα (είσοδος από την οδό Σταδίου 14). Στον διαδικτυακό τόπο της Τράπεζας ανακοινώνονται εγκαίρως οι ημερομηνίες κυκλοφορίας του εκάστοτε νομισματικού προϊόντος, καθώς και λεπτομερή στοιχεία του.