21/05/2026
Περιφερειακά

Στον αέρα η γραμμή Βόλος-Μυτιλήνη-Χίος: Αύριο κλείνει ο διαγωνισμός χωρίς ενδιαφερόμενο

Χωρίς ενδιαφερόμενο πλοιοκτήτη φαίνεται να κλείνει αύριο, Πέμπτη 22 Μαΐου, η προθεσμία του μειοδοτικού διαγωνισμού για τη γραμμή Βόλος–Μυτιλήνη–Χίος, σύμφωνα με όσα διευκρινίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωσή της. Η εξέλιξη σημαίνει ότι και η φετινή καλοκαιρινή σαιζόν χάνεται οριστικά, καθώς ακόμη και αν βρεθεί ανάδοχος, η έναρξη δρομολογίων έχει οριστεί για τον Νοέμβριο. Οι δύο Περιφερειάρχες, Κ. Μουτζούρης και Δ. Κουρέτας, ζητούν επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με στόχο η γραμμή να λειτουργήσει από την άνοιξη του 2027.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου:

«Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου–Μυτιλήνης–Χίου, η Περιφερειακή Αρχή διευκρινίζει τα εξής:

Οι Περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου και Θεσσαλίας έθεσαν από τον Οκτώβριο 2025 το ζήτημα της σύνδεσης των δύο Περιφερειών στο Υπουργείο Ναυτιλίας και κατέβαλαν από ένα εκατομμύριο ευρώ έκαστος για τη χρηματοδότηση της γραμμής. Τον Ιανουάριο του 2026 επανέφεραν το ζήτημα, με το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών να γνωμοδοτεί θετικά, με επόμενο βήμα την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου.

Για λόγους πιθανόν διαδικασιών, το Υπουργείο καθυστέρησε να προκηρύξει τον διαγωνισμό, κάτι που έπραξε στις 27 Απριλίου, θέτοντας ωστόσο την έναρξη των δρομολογίων τον Νοέμβριο του 2026 — κάτι που σημαίνει ότι χάνεται η φετινή καλοκαιρινή σαιζόν.

Η παραπάνω εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις δραματικές εξελίξεις που επέφερε στη Λέσβο ο αφθώδης πυρετός, λειτούργησαν αποτρεπτικά προς πλοιοκτήτες, καθώς, όπως πληροφορούμαστε, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη γραμμή. Ελπίζουμε έως αύριο 22 Μαΐου, ημέρα λήξης της προθεσμίας του διαγωνισμού, να βρεθεί μειοδότης. Σε διαφορετική περίπτωση, καλούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό άμεσα, με στόχο η γραμμή Βόλος–Μυτιλήνη–Χίος να ξεκινήσει από την άνοιξη του 2027.

Σε κάθε περίπτωση, η βούληση του Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα είναι η ακτοπλοϊκή διασύνδεση των δύο Περιφερειών να υλοποιηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση οι προσπάθειες θα ενταθούν.»

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Ενίσχυση έως 85% για επαγγελματίες αλιείς

Κτηνοτροφία: «Νέα Δυναμική» ζητά εξηγήσεις για τη μη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου

Προωθητική εκδήλωση για το Βόρειο Αιγαίο στο Βουκουρέστι – Απευθείας πτήσεις και πακέτα διακοπών στο τραπέζι

«Νέα Δυναμική» για αντιπυρική περίοδος: Ερωτήματα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: «Ζητάμε την καθιέρωση πλήρους και καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας»

453 Σαμιώτες έκαναν δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας