ΜΕ ΤΟ Π.Δ.194/2025
ΟΙ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΣΤΙΕΣ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΒΟΡΑ
ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Η Νέα Δημοκρατία προχώρησε, μεθοδικά, τα τελευταία χρόνια που κυβερνά τη χώρα με σειρά από χαριστικές πολεοδομικές νομοθετικές ρυθμίσεις, πέραν όλων των άλλων, και στην σταδιακή απαξίωση της περιουσίας των πολιτών:
Α). Ξεκίνησαν με την εκτός σχεδίου δόμηση.
Με το νόμο 4759/2020( Φ.Ε.Κ. 245Α09/12/2020) κατήργησαν τις παρεκκλίσεις στα γήπεδα από 750 έως 2000 τ.μ. απαξιώνοντας την περιουσία των πολιτών με προκλητικό, ανάλγητο και αναιτιολόγητο τρόπο.
Β).Συνέχισαν αξιοποιώντας στην πράξη, επιλεκτικά, τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. με την γνωστή απόφαση 176/2023 της Πάτμου που αφαιρεί το δικαίωμα δόμησης στα λεγόμενα τυφλά γήπεδα.
Τυφλά κατά το νομοθέτη γήπεδα λογίζονται όσα δεν έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένο δρόμο.
Όμως το αναγνωρισμένο οδικό δίκτυο στη χώρα μας υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού δημοσίου οδικού δικτύου αλλά το γεγονός αυτό προσποιείται ότι το αγνοεί η κυβέρνηση των αρίστων.
Γ). Η μεγάλη, όμως, επιδρομή κατά της περιουσίας των Ελλήνων μεθοδεύεται με βάση το περιώνυμο Π.Δ.194/2025 (Φ.Ε.Κ.Δ194/15-04-2025) και υπό το οξύμωρο πρόσχημα της φέρουσας ικανότητας, της διάσωσης και της προστασίας του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος.
Το Προεδρικό αυτό Διάταγμα προβλέπει:
α). Συρρίκνωση των ορίων των οικισμών
β).Γενική διακύμανση της αρτιότητας των οικοπέδων μεταξύ δύο(2) και τεσσάρων(4) στρεμμάτων

γ). Τροποποίηση, επί το δυσμενέστερο, των υφιστάμενων παρεκκλίσεων δόμησης.
Είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς τι διακυβεύεται και τι χάνεται με αυτές τις εγκληματικές μεθοδεύσεις καθώς στους οικισμούς, κατά το μάλλον και ήττον, τα οικόπεδα, δημόσια και ιδιωτικά, είναι συνήθως μικρά σε έκταση.
Είναι σαφές ότι ο σχεδιασμός που υλοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσβλέπει στην απαξίωση των μικρών ιδιοκτησιών για να περάσουν υποτιμημένες σε μεγάλα οικονομικά και κατασκευαστικά συμφέροντα και στην συνέχεια σαν ενωμένο και οικοδομήσιμο σύνολο να διατεθούν με πολλαπλάσιο τίμημα στην οικιστική και στεγαστική αγορά, ελληνική και ξένη.
Και όλα αυτά δρομολογούνται ενώ η αστυφιλία, το στεγαστικό και το δημογραφικό βροχίζουν, ασφυκτικά, τη χώρα μας.
Αποφάσεις, δυστυχώς, «χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ»…
Είναι αδήριτη ανάγκη, η κυβέρνηση:
α) να αποσύρει, άμεσα, το Π.Δ.194/2025 και να επιταχύνει, τις δέουσες διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια(Τ.Π.Σ) σε όλη την επικράτεια σύμφωνα με τις υφιστάμενες κοινωνικές ανάγκες και την προοπτική τους.
β)να προωθήσει πολιτικές που θα περιορίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην πράξη χωρίς όμως να απαγορεύουν καθολικά την εκτός σχεδίου δόμηση.
Ως γνωστόν, η πολιτική επιλογή υπεράσπισης και πάγιας στήριξης της προτεραιοποίησης των συμφερόντων των ολίγων και των ισχυρών έναντι των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των αναγκών της κοινωνίας αποτελεί , διαχρονικά, ύψιστη ύβρι.
Και, ως συνήθως, η άτη, η νέμεση και η τίση δεν αργούν.
Αρκεί να είμαστε όλοι μαζί, άγρυπνοι και μαχητικοί, στις επάλξεις.
Μανώλης Νικ. Κάρλας
Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010).