Ένα ακόμα δελφινάκι εκβράστηκε νεκρό σε ακτή στην περιοχή Ποτάμι Καρλοβάσου εδώ και κάποιες μέρες. Είναι ανησυχητικό το φαινόμενο καθώς , μόνο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν καταγραφεί 40 – 50 εκβρασμοί σπάνιων και προστατευόμενων θαλάσσιων θηλαστικών στις ελληνικές ακτές.
Και το χειρότερο είναι ότι η αιτία των μαζικών εκβρασμών δεν είναι κάποια μυστηριώδης ίωση, αλλά «το ανθρώπινο χέρι», όπως μας έχει πει κατά το παρελθόν ο διευθυντής του ινστιτούτου Αρχιπέλαγος κ. Θόδωρος Τσιμπίδης Οι περισσότεροι εκβρασμοί κητωδών και άλλων θαλάσσιων θηλαστικών καταγράφονται στο Θρακικό Πέλαγος (η Αλεξανδρούπολη «μετράει» 2 – 3 εκβρασμούς τον μήνα), στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου, Ικαρίας, Χίου και Τουρκίας, στις Κυκλάδες (το λιμεναρχείο Σύρου «δίνει» ένα νεκρό ζώο το μήνα) και στο «έμπα» του Σαρωνικού.
Και ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι ολοφάνερο ποιοι είναι οι «ένοχοι» (όπως π.χ. στις περιπτώσεις εκβρασμών νεκρών φωκών), μυστήριο καλύπτει τα κρούσματα με τα νεκρά δελφινάκια που δεν ενοχλούν κανέναν. Ήδη έχει ενημερωθεί ο Λιμενικός σταθμός Καρλοβάσου, ο οποίος με την σειρά του έχει ειδοποιήσει την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής μας Ενότητας και το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος.
Σταματία Ράπτη