Δρακαίοι και Καλλιθέα δύο χωριά της Σάμου που αντιστέκονται στο χρόνο και στην εγκατάλειψη
Δύο όμορφα χωριά στο δυτικό άκρο της Σάμου, που κάθε μέρα βιώνουν όλο και περισσότερο την εγκατάλειψη της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δύο γειτονικά χωριά, που παρότι απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, οι προσφερόμενες υπηρεσίες υποστήριξης είναι τόσο διαφορετικές που κάνουν τους κάτοικους να αναρωτιούνται εάν ανήκουν σε ένα και ενιαίο Δήμο.
Δυο γραφικά χωριά που συχνά αναγκάζονται να ζητούν την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου για να λύσουν προβλήματα που ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου.
Προβλήματα Τοπικής Κοινότητας Δρακαίων
- Σε συνέχεια της από 10 Οκτωβρίου 2017 επισκέψεώς μας στην τοπική κοινότητα Δρακαίων και της σχετικής ενημέρωσης που είχαμε από τον πρόεδρο κ. Καραμαρούδη Γιώργο και τους κατοίκους αυτής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:
ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Το χωριό παίρνει νερό από μία πηγή του Κέρκη, η οποία υδροδοτεί δύο δεξαμενές, μία κλειστού τύπου και μία ανοιχτής πληρώσεως από την υπερχείλιση της πρώτης. Ζητήθηκε από τον πρόεδρο η ανοικτή δεξαμενή να σκεπαστεί για να χρησιμοποιείται και αυτή για την τροφοδοσία του δικτύου ύδρευσης του χωριού. Στο χωριό δεν χρησιμοποιούνται υδρομετρητές και οι κάτοικοι πληρώνουν το νερό κατ’ αποκοπή. Από το Δήμο τους ζητήθηκε να μπουν σε λειτουργία υδρομετρητές και να πληρώνουν σύμφωνα με την κατανάλωση που έχει ο καθένας, αλλά οι κάτοικοι αρνήθηκαν, διότι το δίκτυο ύδρευσης είναι παλαιού τύπου, με αμιαντοσωλήνες και θεωρούν σωστό πρώτα ο Δήμος να ασχοληθεί με την αντικατάσταση του ανθυγιεινού δικτύου και μετά να θέσει σε λειτουργία υδρομετρητές.
Για την ύδρευση του παραθαλάσσιου παραδοσιακού οικισμού του Αγίου Ισιδώρου υπήρχαν από χρόνια υποσχέσεις περί διανοίξεως γεώτρησης, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια. Προτάθηκε προς το παρών και μέχρι τη διάνοιξη της γεώτρησης, να μεταφερθεί στον οικισμό νερό από άλλη πηγή που σήμερα χρησιμοποιείται για άρδευση.
Στο χωριό δεν υπάρχει μονάδα βιολογικού καθαρισμού και τα λύματα πέφτουν μετά το τέλος του υπάρχοντος αποχετευτικού δικτύου σε παρακείμενο ρέμα. Υπάρχουν σπασμένες σωλήνες του αποχετευτικού δικτύου, εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα κάποιοι σωλήνες είναι σπασμένοι εντός του χωριού και προκαλούν έντονη δυσοσμία.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Ο Δήμος δεν έχει μεριμνήσει ποτέ για το πλύσιμο των κάδων, οι οποίοι παραμένουν άπλυτοι και προκαλούν τη δυσφορία των κατοίκων. Στο χωριό έχει διατεθεί συμβασιούχος εργάτης καθαριότητας, ο οποίος κατά κοινή ομολογία των συγκεντρωμένων κατοίκων δεν ασχολείται με την καθαριότητα του χωριού. Η εικόνα του χωριού από απόψεως καθαριότητας και ευπρεπισμού δεν είναι η πρέπουσα και αδικεί την ομορφιά και την γραφικότητά του.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Αναφέρθηκε ότι από τον περασμένο Μάιο υπάρχουν καμένες λάμπες του δημοτικού φωτισμού, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν αντικατασταθεί.
ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γενικά οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την πλημμελή και ανύπαρκτη συντήρηση των αγροτικών δρόμων. Την φετινή χρονιά όμως η συντήρηση των αγροτικών δρόμων του χωριού επιτεύχθηκε σχετικά έγκαιρα, λόγω της προσφυγής του προέδρου στην Εισαγγελία Σάμου.
Το χωριό διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ μία μόνο φορά την εβδομάδα, κάτι που παρατηρείται σε πολλά χωριά της Σάμου.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ
Ο πρόεδρος βρίσκεται εδώ και καιρό σε επαφή με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας προκειμένου να πετύχει την διάνοιξη δρόμου που θα ενώσει το χωριό με το Καρλόβασι, ένα όνειρο ετών, ένα πολύ δύσκολο έργο που εάν εκτελεστεί θα δώσει πνοή στο δυτικό άκρο της Σάμου και θα κρατήσει τους νέους στα δύο μικρά και απομακρυσμένα χωριά της περιοχής, Καλλιθέα και Δρακαίους.
Απαιτείται οπωσδήποτε να πέσει σκυρόδεμα σε δύο επικίνδυνα σημεία του χωματόδρομου που ενώνει το χωριό με τον γραφικό οικισμό του Αγίου Ισιδώρου, λόγω της απότομης κλίσης που παρουσιάζει ο δρόμος. Επίσης, ζητήθηκε από τον πρόεδρο να προχωρήσει η μελέτη επέκτασης του αλιευτικού καταφυγίου του Αγίου Ισιδώρου.
Ζητήθηκε να τοποθετηθεί πλέγμα συγκράτησης κατακρημνίσεων σε σημεία του κεντρικού δρόμου του χωριού, περίπου στη μέση της διαδρομής προς την Καλλιθέα, διότι εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος από την συχνή κατάπτωση βράχων.
Απαιτείται να γίνει συντήρηση και βαφή του ιατρείου και του κοινοτικού καταστήματος και ειδικά των ξύλινων κουφωμάτων του κοινοτικού καταστήματος που είναι κατεστραμμένα και δείχνουν εικόνα εγκατάλειψης.
Προτάθηκε η ανάδειξη του παραδοσιακού καρνάγιου του Αγίου Ισιδώρου, ως χώρου έλξης επισκεπτών, με τη λειτουργία ενός μικρού μουσείου ναυπηγικής τέχνης.
Προτάθηκε η ανακατασκευή και η ανάδειξη του γκρεμισμένου πύργου επικοινωνίας με φωτεινά σήματα, που βρίσκεται πλησίον του χωριού, στην κορυφή ενός μικρού λόφου απέναντι από τον πύργο Δρακάτο της Ικαρίας.
ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το χωριό το επισκέπτεται γιατρός μία φορά την εβδομάδα, πλην όμως ο συγκεκριμένος γιατρός δεν συνταγογραφεί, με αποτέλεσμα να παίρνει μαζί του φεύγοντας τις ανάγκες των ασθενών σε φάρμακα και να φέρνει τη συνταγή στους ασθενείς την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, απαιτείται η εγκατάσταση θερμαντικού σώματος στο προσωρινό ιατρείο του χωριού που λειτουργεί στο σχολείο, καθώς και έλεγχος καλής λειτουργίας του υπάρχοντος ιατρικού εξοπλισμού του ιατρείου.
Προτάθηκε να αξιοποιηθούν, ως χώρος έλξης επισκεπτών, τα παλαιά γαλλικά ορυχεία του χωριού, που υπάρχουν στους πρόποδες του Κέρκη.
Ζητήθηκε η τοποθέτηση πινακίδων στα γραφικά μονοπάτια του χωριού, ιδιαιτέρως τονίστηκε η τοποθέτηση πινακίδων σε αδιέξοδα, καθότι αυτά γίνονται πολύ επικίνδυνα για την ζωή των επισκεπτών που επισκέπτονται τις δύσβατες πλαγιές του Κέρκη.
2. Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση, σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.
ΘΕΜΑ: Προβλήματα Τοπικής Κοινότητας Καλλιθέα
ΣΧΕΤ: N. 3852/10
- Σε συνέχεια της από 10 Οκτωβρίου 2017 επισκέψεώς μας στην τοπική κοινότητα Καλλιθέας και της σχετικής ενημέρωσης που είχαμε από τον πρόεδρο κ. Παπαγεωργίου Σταύρο και τους κατοίκους αυτής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:
ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Το χωριό υδροδοτείται από την πηγή της Μάμης, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, δια μέσου δύο συγκοινωνούντων δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 200 κυβικών μέτρων περίπου. Τους θερινούς μήνες, που αυξάνεται η ζήτηση σε νερό, παρατηρείται λειψυδρία και για την αντιμετώπιση αυτής ο πρόεδρος αναγκάζεται να διακόπτει την υδροδότηση αρκετές ώρες την ημέρα προκειμένου να περιορίσει τη σπατάλη. Το δίκτυο ύδρευσης είναι σε καλή κατάσταση και οι δεξαμενές έχουν καθαριστεί πρόσφατα. Η χλωρίωση του νερού γίνεται από τον πρόεδρο. Επίσης λαμβάνονται δείγματα για εξέταση του νερού αλλά ο Δήμος δεν κοινοποιεί εγγράφως τις τιμές των αποτελεσμάτων της εξέτασης για την ενημέρωση των κατοίκων. Η κατανάλωση του νερού χρεώνεται βάσει των ενδείξεων των υδρομετρητών, πλην όμως οι λογαριασμοί ύδρευσης έρχονται στους κατοίκους με καθυστέρηση τριών ετών περίπου.
Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία χύνονται διαμέσου αποχετευτικού δικτύου ελεύθερα σε παρακείμενο ρέμα. Ο κεντρικός αγωγός αποχέτευσης, που βρίσκεται εντός του πλακοσκεπούς ρέματος, έχει υποστεί ζημιές εδώ και κάποια χρόνια και χρειάζεται αντικατάσταση. Επίσης, ζητήθηκε από τους κατοίκους η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου, προκειμένου να παραλάβει τα λύματα κάποιων οικιών που λόγω υψομετρικής διαφοράς δεν συνδέονται με το δίκτυο και χρησιμοποιούν βόθρους.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται μία φορά την εβδομάδα, οι κάδοι δεν πλένονται ποτέ και μερικοί εξ αυτών είναι σπασμένοι. Ο πρόεδρος ζήτησε εδώ και δύο χρόνια να αλλαχθούν τρεις σπασμένοι κάδοι και ακόμη δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημά του. Το χωριό παρότι δεν διαθέτει εργάτη καθαριότητας είναι σε καλή κατάσταση λόγω της προσωπικής εργασίας του προέδρου και των κατοίκων του.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού καθυστέρει σημαντικά. Στον παραθαλάσσιο γραφικό οικισμό Βάρσαμο έχουν να λειτουργήσουν οι λάμπες εδώ και δύο χρόνια. Όποιος κατέβει στο Βάρσαμο απογοητεύεται, είναι τα πάντα σκοτεινά διότι δεν ανάβει ούτε μία λάμπα. Ζητήθηκε από τον πρόεδρο να τοποθετηθούν μερικά επιτοίχια φωτιστικά εντός του χωριού.
ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφέτος δεν έγινε συντήρηση των αγροτικών δρόμων του χωριού, με τη δικαιολογία ότι έχει υποστεί βλάβη ο ισοπεδωτής (γκρέιντερ) του Δήμου. Από τα 80 χιλιόμετρα περίπου αγροτικού δικτύου, που υπάγονται στα όρια της κοινότητας Καλλιθέας, ο Δήμος μερίμνησε να συντηρήσει την φετινή περίοδο μόλις 3,5 χιλιόμετρα, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.
Ο δρόμος προς τον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό Βάρσαμο έχει γίνει αδιαπέραστος από τα σπάρτα και τα νεροφαγώματα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του χωριού αδυνατούν να κατέβουν στην γραφική παραλία του χωριού τους.
Το χωριό, όσο τα σχολεία είναι ανοιχτά, διαθέτει καθημερινά συγκοινωνία. Τους μήνες όμως των σχολικών διακοπών στο χωριό έρχεται λεωφορείο μόνο μία φορά την εβδομάδα, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά χωριά της Σάμου και οι κάτοικοι το συνδέουν με την γενική εικόνα εγκατάλειψης από την πολιτεία.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ
Απαιτείται η συντήρηση και επέκταση του αποχετευτικού δικτύου του χωριού, διότι υπάρχουν παράπονα για δυσοσμία.
Πρόσφατα ανακαινίσθηκε το σχολείο του χωριού και δημιουργήθηκε αίθουσα νηπιαγωγείου. Τις εργασίες, παρότι ήταν υποχρεωμένος να τις εκτελέσει όλες ο Δήμος Σάμου, τις υποστήριξε σημαντικά η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, μετά από αίτημα του προέδρου και την άμεση ανταπόκριση του κ. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου.
Απαιτείται η ανακαίνιση του υπάρχοντος γηπέδου μπάσκετ με συντήρηση των μπασκετών, εγκατάσταση φωτιστικών και επίστρωση βιομηχανικού δαπέδου. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης υποσχέθηκε στον πρόεδρο ότι η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου μπορεί να αναλάβει τις εργασίες ανακαίνισης του γηπέδου, εφόσον ο Δήμος δεν ανταποκριθεί.
ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το χωριό το επισκέπτεται γιατρός μία φορά την εβδομάδα, πλην όμως ο συγκεκριμένος γιατρός δεν συνταγογραφεί, με αποτέλεσμα να παίρνει μαζί του φεύγοντας τις ανάγκες των ασθενών σε φάρμακα και να παραδίδει τη συνταγή στους ασθενείς κατά την επόμενη επίσκεψή του, μετά από μία εβδομάδα. Το ιατρείο του χωριού και ο εξοπλισμός αυτού βρίσκονται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.
Οι κάτοικοι πρότειναν να γίνουν ενέργειες ανάδειξης των παραδοσιακών εξωκκλησιών του χωριού, όπως είναι η Παναγιά η Μακρινή, η Αγία Αικατερίνη, η Αγία Τριάδα και τα ασκητήρια στις πλαγιές του Κέρκη, με ταυτόχρονη ανάδειξη και αξιοποίηση των υπαρχόντων μονοπατιών.
Επίσης, πρότειναν να αναδειχθεί το σπήλαιο του Μαρκουλή που βρίσκεται στην κατεύθυνση προς τον Άγιο Ισίδωρο.
- Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.
Σίμος Αντώνιος
Δημοτικός Σύμβουλος