Εδώ και λίγες μέρες έκανε την εμφάνισή του σε κεντρικό σημείο του Αγίου Κηρύκου ένα νέο κι άγνωστο για τους Καριώτες αντικείμενο: o κόκκινος κάδος της ανακύκλωσης και της αλληλεγγύης.
Μετά από πρωτοβουλία και προσπάθεια του ίδιου του Δημάρχου Ικαρίας με γνώμονα πάντα τη μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου, ο Δήμος Ικαρίας προχώρησε στην τοποθέτηση κόκκινου κάδου ανακύκλωσης ρούχων, υποδημάτων, αξεσουάρ και λευκών ειδών σε συνεργασία με την εταιρία RECYCOM στοχεύοντας στην επαναχρησιμοποίηση/ανακύκλωση των ρούχων και των υλικών τους.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο, όμως, δυστυχώς, ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται ή ανακυκλώνεται με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Τα παλιά ρούχα, παπούτσια και κάθε άλλο ύφασμα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Από την ανακύκλωση των ρούχων φτιάχνονται γεμίσματα για καθίσματα αυτοκινήτων, στρώματα, υλικό που χρησιμοποιείται ως επίστρωση στα χαλιά, γέμιση για έπιπλα, υλικά για θερμομόνωση και ηχομόνωση κ.ά.
Τα ρούχα που συγκεντρώνονται και βρίσκονται σε καλή κατάσταση προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ενώ ρουχισμός διατίθεται επίσης για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι φυσικές καταστροφές.
H χρήση και αξιοποίηση του νέου αυτού κάδου αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια του Δήμου για αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, νοικοκυρεμένη διαχείριση των απορριμμάτων και κοινωνική προσφορά.
Ανάλογα με την ανταπόκρισή σας και τις ανάγκες, θα υπάρξει και επέκταση του δικτύου συλλογής και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες. Έως τότε κι αν αδυνατείτε να μεταφέρετε οι ίδιοι το ρουχισμό που δεν χρειάζεστε πια, μπορείτε με ένα τηλεφώνημα
στο 2275350510 να το δηλώσετε και η υπηρεσία «Βοήθεια Στο Σπίτι» έρχεται και τα παραλαμβάνει.
Αγκαλιάστε την προσπάθεια.
Αξίζει!
Τί ρίχνουμε στον κόκκινο κάδο αφού τα τοποθετήσουμε σε καθαρή τσάντα (μία ή όσες χρειάζονται)
* Ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)
* Λευκά είδη (όπως κουρτίνες, σεντόνια κτλ.)
* Τσάντες
* Ζώνες
* Κουβέρτες
* Σεντόνια
* Μαξιλάρια
Τι δεν πρέπει να ρίχνουμε
* Λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα.
* Χαλιά και αποκόμματα υφασμάτων.
* Αζευγάρωτα παπούτσια.
* Οργανικά απόβλητα
* Πλαστικό
* Συσκευασίες
* Χαρτί
* Γυαλί
* Λάδι