Μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους
Με αφορμή τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου την Τρίτη 12 Μάη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Σωματείου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία-Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου, παραθέτουμε τις θέσεις μας για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στους εποχικά εργαζόμενους, σε όλους τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους των νησιών μας.
Εργαζόμενοι και λαός ακόμη μια φορά βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα». Ήδη τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσαν πολλά. Δεν πρέπει να πληρώσουν ξανά και τη νέα οικονομική κρίση. Ζητάμε το αυτονόητο: δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια
Κυβέρνηση και Δήμοι πρέπει να πάρουν μέτρα στήριξης για εργαζόμενους, άνεργους και αυτοαπασχολούμενους, όπως:
- Να μην υπάρξει καμιά αναγκαστική είσπραξη χρεών από το Δήμο,
- Να υπάρξει απαλλαγή για 6 μήνες από δημοτικά τέλη πχ καθαριότητας, φωτισμού, παρεπιδημούντων κλπ και ύδρευσης, όλων των εργαζομένων που πλήττονται (εποχικών, σε αναστολή κλπ), ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων, τριτέκνων, λοιπών ευπαθών ομάδων και αυτοαπασχολούμενων καθώς και απαλλαγή ενοικίων όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστές.
- Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
- Πληρωμή των εργαζομένων και ενίσχυση του Βοήθεια στο Σπίτι, των καθαριστριών των σχολείων, μονιμοποίησή τους και προσλήψεις στην καθαριότητα του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
Επιπλέον:
- Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που πάρθηκαν για την πανδημία
- Καμιά αρνητική μεταβολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, απόλυση κλπ
- Υποχρεωτική εφαρμογή των Κλαδικών ΣΣΕ στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό
- Επαναπρόσληψη όλων των εποχικών έως τις 10 Ιουνίου ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που είχαν. Για όσο διάστημα τα εποχικά καταστήματα (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ) μετά τις 10 Ιούνη, είναι σε αναστολή με απόφαση της κυβέρνησης, να ενταχθούν όλοι οι περσινοί εργαζόμενοι στο μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν τα 800 ευρώ (534 το μήνα) μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
- Αν κάποιες επιχειρήσεις δεν ανοίξουν με ευθύνη τους να υποχρεωθούν να καταβάλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες σε όλους τους εργαζόμενους, ανάλογου μεγέθους και διαστήματος με την περίοδο που έμειναν πέρυσι ανοιχτά.
- Επίδομα ανεργίας 600 € σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, σε όσους εργάστηκαν την περσινή περίοδο, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκαν ή όχι, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση που είχαν.
- Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.
- Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
- Στήριξη σε αυτοαπασχολούμενους όπως και στους εργαζόμενους για την εφορία, δάνεια, ενοίκια κλπ, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες, απαλλαγή ατομικών ασφαλιστικών εισφορών και κάλυψη για υγεία και σύνταξη από το κράτος.
- Μείωση του ΦΠΑ στη εστίαση.
Καθώς και:
- Μέτρα και μέσα προστασίας και υγιεινής για όσες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές ή ανοίξουν το επόμενο διάστημα (μάσκες, γάντια, συνεχείς απολυμάνσεις κλπ).
- Άμεση πρόσληψη και στελέχωση με μόνιμο, επαρκή προσωπικό σε Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία, ΕΚΑΒ, εργαστήρια. Αναβάθμιση ακόμα και δημιουργία νέων δομών υγείας στις ήδη υπάρχουσες και στα νησιά μας. Άμεση προστασία του υγειονομικού προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και των οικογενειών τους από τον ιό της πανδημίας με τα κατάλληλα υλικοτεχνικά μέσα με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Διεκδικούμε βάζοντας στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες
και όχι τα κέρδη των λίγων