Οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο δήμου Ανατολικής Σάμου.
Συγκεκριμένα, έγιναν οι παρακάτω ερωτήσεις:
1) Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, καθώς και ων αποζημιώσεων δημοτών για την αποκατάσταση οικιών και λοιπών κτισμάτων που χρειάζονται επισκευές. Απαντώντας η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την αποκατάσταση σχολικών κτιρίων το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 3.832.506 ευρώ και έχουν σταλεί στον δημόσιο φορέα που θα αναλάβει την εκτέλεση των έργων. Συμπληρώνοντας ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι όσον αφορά τις αποζημιώσεις των πληγέντων δεν έχουν προχωρήσει και είπε ότι έχει ζητήσει από την Περιφέρεια την συνέχιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη Σάμο. Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά να δοθούν αναλυτικά γραπτά όλα τα στοιχεία σχετικά με το θέμα.
2) Για τις κακοτεχνίες και την αποπεράτωση του έργου αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Μυτιληνιών, που καρκινοβατεί πάνω από 5 χρόνια , όταν κηρύχθηκε έκπτωτος ο τότε εργολάβος. Από τότε το χωριό ταλαιπωρείτε από προβλήματα στην υδροδότηση λόγω των μεγάλων απωλειών νερού στο κακοφτιαγμένο δίκτυο. Στην ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης τι πρόκειται να γίνει και πότε , η υπεύθυνη των Τεχνικών Υπηρεσιών απάντησε ότι σε 10 μέρες αναμένεται η ανάθεση της εργολαβίας, συμπληρώνοντας όμως ότι το ποσό που υπάρχει δεν επαρκεί και θα χρειαστεί να προβλεφθεί συμπληρωματική πίστωση στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023.
3) Για την διαχείριση του νερού άρδευσης της λιμνοδεξαμενής Μυτιληνιών, η στάθμη της οποίας έχει κατέβει πάρα πολύ, η Λαϊκή Συσπείρωση ρώτησε την δημοτική αρχή τι πρόκειται να κάνει για την συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο άρδευσης καθώς και για την πρόσληψη μόνιμου υδροδιανομέα για την σωστή διαχείριση των αποθεμάτων νερού. Η απάντηση απο τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ήταν ότι υπάρχει υδροδιανομέας ( αναφέρεται στον εποχιακό εργαζόμενο που τέλος Οκτώβρη τελειώνει η σύμβασή του) και γίνεται προσπάθειας να γίνεται σωστή κατανομή του νερού. Συμπλήρωσε δε, ότι το κοινοτικό συμβούλιο Μυτιληνιών έχει αποφασίσει να μπουν υδρομετρητές στις παροχές και το θέμα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για να ληφθεί σχετική απόφαση.
4) Τέλος, τέθηκε ένα σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα που έχει μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία και αφορά εγκαταστάσεις με χρήση πλακών αμιάντου (Ελλενίτ ) ένα υλικό η αποσύνθεση του οποίου απελευθερώνει ίνες αμιάντου που προκαλούν καρκίνο των πνευμόνων. Συγκεκριμένα υποδείχθηκαν 2 σημεία όπου υπάρχουν φύλλα αμιάντου , στη σκεπή της αποθήκης πίσω από το αρχαιολογικό μουσείο στη πόλη της Σάμου, απέναντι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και στην σκεπή της αποθήκης της ΔΕΗ στη θέση «Περιβόλια» της Σάμου. Απαντώντας ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να σταλεί επιστολή στη Εφορεία Αρχαιοτήτων και στη ΔΕΗ για την απομάκρυνσή τους με βάση τις προδιαγραφές που απαιτούνται.