Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Σάμου, Χίου, Λέσβου, Λέρου, Κω και Ορεστιάδας θα οδηγούνται αναγκαστικά στο εξής, ακόμη και με τη συνδρομή της αστυνομίας ή του λιμενικού, όλοι οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται ήδη στην ενδοχώρα και αποτελούν το 63% των νέων αφίξεων τον τελευταίο χρόνο.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που έβγαλε την Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, με κοινοποίηση στη διοίκηση της υπηρεσίας Ασύλου, την οποία δημοσιοποιεί σήμερα η «Εφ.Συν.», τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου της ενδοχώρας δεν θα δέχονται νέα αιτήματα ασύλου αλλά θα κατευθύνουν στα ΚΥΤ των νησιών ή της Ορεστιάδας όσους προσέρχονται για την καταγραφή του αιτήματός τους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων που φτάνουν σήμερα στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα του Εβρου χωρίς να περάσουν από το ΚΥΤ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας ή από άλλα νησιά όπου δεν υπάρχουν ΚΥΤ, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, θα υποχρεώνονται τώρα να μεταφερθούν στο σύνολό τους στα ΚΥΤ των πέντε νησιών και της Ορεστιάδας προκειμένου να ζητήσουν άσυλο.
Η οδηγία αφορά όλους τους πρόσφυγες που προσέρχονται στα γραφεία ασύλου της ενδοχώρας για να καταθέσουν για πρώτη φορά αίτημα ασύλου, χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί προηγουμένως σε κάποιο ΚΥΤ. Αφορά επίσης αυτούς που έχουν καταφέρει να προκαταγραφούν μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ή έχουν καταφέρει να κλείσουν ραντεβού με την υπηρεσία στην ενδοχώρα μέσω Skype για να γίνει η πλήρης καταγραφή του αιτήματός τους και να προμηθευτούν την κάρτα αίτησης ασύλου.
Εξαιρούνται μόνο όσοι καταθέτουν το λεγόμενο μεταγενέστερο αίτημα ασύλου, δηλαδή συμπληρωματικό αίτημα με νέα στοιχεία, μετά την απόρριψη προηγούμενου αιτήματος, και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες.
Διευκρινίσεις του διοικητή Ασύλου
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έστειλε ο διοικητής της υπηρεσίας Ασύλου Μάριος Καλέας:
«Σε περίπτωση προσέλευσης ατόμου που δεν έχει συμμετέχει κατά το παρελθόν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, ο/η ενδιαφερόμενος/η θα ενημερώνεται ότι δύναται να υποβάλει αίτημα καταγραφής, στο πλαίσιο της ενιαίας καταγραφής, ΜΟΝΟ εντός των ΚΥΤ: Φυλάκιο Ορεστιάδας, Ζερβού Σάμου, ΒΙΑΛ Χίου, Μαυροβουνίου Λέσβου, Λέρου, Κω. Παρομοίως, και όσοι/ες κάνουν χρήση της διαδικασίας αυτοκαταγραφής, θα εξυπηρετούνται μόνο εφόσον έχουν ταυτοποιηθεί κατά την είσοδό της στην ελληνική επικράτεια από τις Αρμόδιες Αρχές. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ενδιαφερομένων στα ως άνω περιγραφέντα και άρνησης αποχώρησης τους από τις εγκαταστάσεις των Γραφείων, ο/η Προϊστάμενος/η του Γραφείου κατ’εφαρμογή του άρθρου 39 προβαίνει σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών για τη μεταφορά των εν λόγω σε ένα εκ των προαναφερθέντων Κέντρων Υποδοχής».
Για την κατάργηση της υποδοχής νέων αιτημάτων ασύλου από τα γραφεία της ενδοχώρας, ο κ. Γεωργιάδης επικαλείται διάταξη του νόμου Χρυσοχοίδη του Νοεμβρίου 2019, συγκεκριμένα τη το άρθρο 39, παρ. 1 του νόμου 4336/2019: «Στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης υποβάλλονται όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών και οι ανιθαγενείς, που εισέρχονται χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις στη χώρα ή διαμένουν χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις στην Ελλάδα και δεν αποδεικνύουν την ιθαγένεια και την ταυτότητά τους με έγγραφο δημόσιας αρχής. Τα πρόσωπα αυτά οδηγούνται άμεσα με ευθύνη των αστυνομικών ή λιμενικών αρχών που επιλαμβάνονται αρμοδίως, σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η μεταφορά μπορεί να πραγματοποιηθεί και με μέριμνα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σε περίπτωση αδυναμίας των αρμόδιων αστυνομικών ή λιμενικών αρχών ή προκειμένου για την ταχεία και προσήκουσα μεταφορά προσώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως αυτές ορίζονται στην περίπτωση δ’ της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου».
► Τα σχετικά έγγραφα έχουν ως εξής:
ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή του άρθρου 39, παρ. 1 του ν. 4336/2019»
Σε περίπτωση προσέλευσης στα ηπειρωτικά ΠΓΑ/ΑΚΑ της Υπηρεσίας Ασύλου παράτυπα εισερχομένων υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί κατά το παρελθόν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και επιθυμούν την κατάθεση αρχικού αιτήματος διεθνούς προστασίας, θα γίνεται εφαρμογή του άρθρου 39, παρ. 1 του ν. 4336/2019, όπου ορίζεται:
«Στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης υποβάλλονται όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών και οι ανιθαγενείς, που εισέρχονται χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις στη χώρα ή διαμένουν χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις στην Ελλάδα και δεν αποδεικνύουν την ιθαγένεια και την ταυτότητά τους με έγγραφο δημόσιας αρχής. Τα πρόσωπα αυτά οδηγούνται άμεσα με ευθύνη των αστυνομικών ή λιμενικών αρχών που επιλαμβάνονται αρμοδίως, σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η μεταφορά μπορεί να πραγματοποιηθεί και με μέριμνα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σε περίπτωση αδυναμίας των αρμόδιων αστυνομικών ή λιμενικών αρχών ή προκειμένου για την ταχεία και προσήκουσα μεταφορά προσώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως αυτές ορίζονται στην περίπτωση δ’ της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου».
Από τα ανωτέρω ηπειρωτικά ΠΓΑ/ΑΚΑ της Υπηρεσίας Ασύλου εξαιρείται το ΑΚΑ Φυλακίου. Για την εφαρμογή της διάταξης νόμου ακολουθεί συνημμένη οδηγία του Διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου.
Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την εφαρμογή του άρθρου 39, παρ. 1 του ν. 4336/2019:
1.Τα μεταγενέστερα αιτήματα διεθνούς προστασίας και οι καταγραφές προσθήκης μελών οικογενείας συνεχίζουν να πραγματοποιούνται όπως στην παρούσα φάση, δηλαδή στο σύνολο των Γραφείων της Υπηρεσίας
2.Η εφαρμογή Skype συνεχίζει να λαμβάνει χώρα ΜΟΝΟ για αιτούντες που επιθυμούν την υποβολή μεταγενέστερου αιτήματος.
3.Τα ραντεβού πλήρους καταγραφής, τα οποία έχουν ήδη δοθεί μέσω Skype σε υπηκόους τρίτων χωρών, θα αντιμετωπίζονται ως εξής: Πριν την είσοδο στις εγκαταστάσεις των Γραφείων μας θα ελέγχεται το status και τα έγγραφα όσων έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πλήρους καταγραφής. Σε περίπτωση προσέλευσης με σκοπό την κατάθεση μεταγενεστέρου αιτήματος, η είσοδος θα επιτρέπεται με σκοπό την ολοκλήρωση της καταγραφής. Σε περίπτωση προσέλευσης ατόμου που δεν έχει συμμετέχει κατά το παρελθόν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, ο/η ενδιαφερόμενος/η θα ενημερώνεται ότι δύναται να υποβάλει αίτημα καταγραφής, στο πλαίσιο της ενιαίας καταγραφής, ΜΟΝΟ εντός των ΚΥΤ: Φυλάκιο Ορεστιάδας, Ζερβού Σάμου, ΒΙΑΛ Χίου, Μαυροβουνίου Λέσβου, Λέρου, Κω. Παρομοίως, και όσοι/ες κάνουν χρήση της διαδικασίας αυτοκαταγραφής, θα εξυπηρετούνται μόνο εφόσον έχουν ταυτοποιηθεί κατά την είσοδό της στην ελληνική επικράτεια από τις Αρμόδιες Αρχές.
4.Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ενδιαφερομένων στα ως άνω περιγραφέντα και άρνησης αποχώρησης τους από τις εγκαταστάσεις των Γραφείων, ο/η Προϊστάμενος/η του Γραφείου κατ’εφαρμογή του άρθρου 39 προβαίνει σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών για τη μεταφορά των εν λόγω σε ένα εκ των προαναφερθέντων Κέντρων Υποδοχής.
5.Η περίπτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων εξαιρείται από τα ως άνω.
Πηγηwww.efsyn.gr