Η 5η Νοεμβρίου έχει οριστεί από το 2015 με πρωτοβουλία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον κίνδυνο των Τσουνάμι. Σκοπό έχει τη διοργάνωση και προώθηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας, ειδικά όσων ζουν σε παράκτιες περιοχές, για τις καταστροφικές επιπτώσεις των κυμάτων τσουνάμι, καθώς και τη θέσπιση μέτρων και στρατηγικών για τον μετριασμό του κινδύνου από αυτά.
Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την εκδήλωση του καταστροφικού σεισμού στη Σάμο, μεγέθους 7 βαθμών, με το επίκεντρο να βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού. Η σεισμική διάρρηξη είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κυμάτων τσουνάμι που έπληξαν κυρίως τη βόρεια ακτή και ιδιαίτερα την πόλη της Σάμου.
Τα γεγονότα της ημέρας του σεισμού και του τσουνάμι στις 30 Οκτωβρίου 2020 έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη όλων μας. Κρίνοντας απαραίτητη την ευαισθητοποίηση όλων, αλλά και τη διάχυση μέτρων πρόληψης και προστασίας σε περιπτώσεις σεισμών και τσουνάμι, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου αποδέχτηκε την πρόσκληση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη συμμετοχή του σε έργο της UNESCO/DG-ECHO με ονομασία CoastWAVE.
Το έργο CoastWAVE αφορά στην πιλοτική εφαρμογή του διεθνούς προγράμματος Tsunami Ready της IOC/UNESCO. Το έργο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των ευάλωτων παράκτιων κοινοτήτων από τσουνάμι και άλλους θαλάσσιους κινδύνους, σε χώρες της Μεσογείου. Στο τέλος του έργου, οι επιλεγμένες κοινότητες θα έχουν βελτιωμένη κατανόηση του κινδύνου των τσουνάμι και καλύτερες επικοινωνιακές και επιχειρησιακές στρατηγικές διαχείρισης του.
Το έργο CoastWAVE μέσω του οποίου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα Tsunami Ready στην πόλη της Σάμου ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2024.