Συνάντηση είχε σήμερα Δευτέρα 30 Ιουλίου ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Β. Αιγαίου. Ειδικότερη στη σύσκεψη μετείχαν η πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Β. Αιγαίου κα Σοφία Μιχάλα, ο Ταμίας της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Πατεριμός,ι η αναπληρώτρια Οργανωτική Γραμματέας κα Νάγια Νομικού καθώς και η συνεργάτης της Ομοσπονδίας κα Κλαίρη Κάβουρα. Από πλευράς του Πανσαμιακού Σωματείου μετείχαν ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Αναγνώστου, ο Γραμματέας κ. Μάριος Θράβαλος καθώς και ο Ταμίας κ. Σαμάτης Βελακούλας. Ακόμη παρόντες ήταν η κα Σοφία Παπαδοπούλου πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και ΕΕΕΕΚ και ο κ. Γιάννης Σκούτας, πρόεδρος της «Μέλισσας».
Η κα Μιχάλα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ σημειώνοντας ότι είναι πολλά με κυριότερα αυτά της προσβασιμότητας και της εκταμίευσης. Τόνισε ότι οι κρατικές δομές δεν καλύπτουν τις ανάγκες ενώ στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν υπάρχουν ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων αν και προβλέπονται. Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις και τόνισε ότι ο ρόλος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας είναι να συνενώσει τα προβλήματα των τριών νομών του Βορείου Αιγαίου και να τα επικοινωνήσει στους τοπικούς και κρατικούς φορείς. Ακόμη αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν και κάλεσε τον Δήμαρχο Σάμου να αναλάβει πρωτοβουλία για την ίδρυση ειδικών σχολείων όλων των βαθμίδων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Ο Δήμαρχος Σάμου αποδέχθηκε την πρότασή για ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας και δεσμεύτηκε να προβεί στην άμεση υλοποίησή της. Ακόμη τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία κα θέσπιση ενός οριζόντιου έργου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ που θα αφορά τις νησιωτικές περιοχές και τα υποέργα του θα είναι αποκλειστικά για έργα προσβασιμότητας των ΑμεΑ. Ακόμη αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων από πλευράς του Δήμου που προχωρούν, όπως η οριοθέτηση θέσεων παρκινγκ σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και ενότητες καθώς και την υποβολή πρότασης και ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Β. Αιγαίου τοποθέτησης 5 sea-track (εξοπλισμός προσβασιμότητας ΑμεΑ στη θάλασσα) στις εξής περιοχές: Μαλαγάρι, Πυθαγόρειο, Κοκκάρι, Καρλόβασι, Μαραθόκαμπος έπειτα από τις σχετικές υποδείξεις του πανσαμιακού σωματείου.
Επίσης ευρεία συζήτηση έγινε για την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από θέματα προσβασιμότητας και σεβασμού των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, την εκπόνηση ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ και μέσα από τις δομές του Κέντρου Κοινότητας, του Κοινωνικού Παντοπωλείου καθώς και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας σε ότι αφορά την προβλεπόμενη επιδοματική πολιτική.
Το Πανσαμιακό Σωματείο και οι εκπρόσωποί του αναφέρθηκαν στην υπό εκπόνηση κυκλοφοριακή μελέτη για το Καρλόβασι και την ανάγκη αυτή όταν ολοκληρωθεί να τεθεί σε διαβούλευση και να εφαρμοστεί άμεσα προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαραίτητες προβλέψεις για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.