24/10/2026
Πολιτικά

ΚΟΒ Πυθαγορείου ΚΚΕ: Εκδήλωση τιμής για την Πρωτομαγιά του 1944 στην πλατεία Παγώνδα

Logo_ kke

Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την Πρωτομαγιά του 1944, μια σημαδιακή ημερομηνία στην ιστορία της Ελλάδας. Η Κομματική Οργάνωση Πυθαγορείου τιμά τους εκτελεσμένους 200 ήρωες κομμουνιστές της Καισαριανής, ανάμεσά τους και τα δύο παλληκάρια από τον Παγώνδα, Καραθανάση Γιάννη και Ταλαίπωρο Ηλία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 4 Αυγούστου, στις 20.00 στην πλατεία Παγώνδα. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται κεντρική ομιλία και προβολή ταινίας σχετικής με τα γεγονότα.

Εκατόν εβδομήντα ήταν πρώην κρατούμενοι της Ακροναυπλίας και οι υπόλοιποι πρώην εξόριστοι στην Ανάφη, όλοι κομμουνιστές. Τους είχε παραδώσει η δικτατορία του Μεταξά στο γερμανικό στρατό κατοχής. Με πρόσχημα το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού στη διάρκεια ενέδρας ανταρτών στους Μολάους στις 27 Απρίλη του 1944 διατάχθηκε η εκτέλεσή τους. Στο μεγάλο μέτωπο ήδη ένα χρόνο πριν είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση από το Στάλινγκραντ. Το θηρίο ψυχορραγούσε αλλά δεν ξεχνούσε ποιος είναι ο αντίπαλος.

Εθνικό Πρόγραμμα Προλαμβάνω

Την 1η Μάη του 1944 οι συντοπίτες μας μαζί με τους υπόλοιπους εκτελεσμένους έγραψαν με το αίμα τους τις πιο περήφανες σελίδες της νεότερης ιστορίας. Γιατί με το θάρρος τους, το κουράγιο τους, την ανδρεία τους και την αυταπάρνησή τους σήκωσαν την Ελλάδα ένα μπόι ψηλότερα! Δίδαξαν ότι «… αν η ελευθερία δε βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας, εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα…».

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

⭐ Προσθέστε το samos24 στις προτιμώμενες πηγές της Google

Διαβάστε Επίσης

Στη Βουλή τα προβλήματα των σχολείων της Σάμου από τη ΝΙΚΗ

Εντός αριθμητικών ορίων οι μαθητές σε 1ο Πειραματικό, 2ο Γυμνάσιο και Πυθαγόρειο ΓΕΛ, έλεγχος για χώρους και ασφάλεια

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ Σάμου καταγγέλλουν τη δίωξη των μαθητών για την κατάληψη

BLUE CARRIER 2: Πώς θα τροφοδοτείται πλέον η Σάμος

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους αγριόχοιρους στη Σάμο

ΕΛ.Α.Σ.: Η Συντονιστική Επιτροπή στον Ν. Σάμου