19.9 C
Σάμος
06/05/2025
Σαμιακά

Ρινοδέλφινα πλησιάζουν δύτες σε βάθος 100 μέτρων στους Φούρνους Κορσεών

Μία μοναδική και απρόσμενη εμπειρία είχαν πρόσφατα οι δύτες της διεθνούς ερευνητικής ομάδας UNDER THE POLE και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” στα νερά των Φούρνων Κορσεών, στο Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά απαιτητικής κατάδυσης σε βάθος 100 μέτρων στα κοραλλιγενή οικοσυστήματα της περιοχής, οι δύτες ήρθαν σε επαφή με μία ομάδα ρινοδέλφινων.

Με την ολοκλήρωση της έρευνάς τους στα κοραλλιγενή οικοσυστήματα, οι δύτες άρχισαν μία αργή ανάδυση που διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες ώστε να τηρηθούν οι κανόνες αποσυμπίεσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η περιέργεια των δελφινιών τα οδήγησε κοντά στους ανθρώπους, δημιουργώντας μία σπάνια και αρμονική συνάντηση στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο βυθός των Φούρνων Κορσεών αποτελεί ένα από τα τελευταία “καταφύγια” για δεκάδες είδη της θαλάσσιας ζωής, από τα οποία πολλά παραμένουν σπάνια ή απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος”, αυτή η συνάντηση υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος όπου αυτά τα θαυμαστά πλάσματα επιβιώνουν για εκατομμύρια χρόνια.

Η συνύπαρξη με τη θαλάσσια ζωή στους Φούρνους Κορσεών αναδεικνύει την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής. Ωστόσο, η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η έντονη υπεραλίευση, η χρήση μη βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών και η έλλειψη νομοθετικής εφαρμογής, συνεχώς απειλεί αυτά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Το “Αρχιπέλαγος” τονίζει ότι η καταστροφή τέτοιων ευαίσθητων οικοσυστημάτων στερεί όχι μόνο την πανίδα και τη χλωρίδα τους από τους πολύτιμους πόρους, αλλά και τους ανθρώπους από ένα κοινό φυσικό αγαθό που μας συνδέει με τη θάλασσα.

Το Ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος” συνεργάζεται στενά με την τοπική κοινωνία των Φούρνων, τον δήμο και τους αλιείς στο πλαίσιο του προγράμματος “Save Aegean Coralligenous”. Η πρωτοβουλία αυτή εστιάζει στη χαρτογράφηση και παρακολούθηση των κοραλλιγενών οικοσυστημάτων και της θαλάσσιας ζωής στα βαθιά νερά του Αιγαίου. Ερευνητές και δύτες χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες, όπως ROV και συστήματα σόναρ, για την καταγραφή και διατήρηση αυτών των πολύτιμων βιοτόπων.

Η δράση δεν περιορίζεται μόνο στη μελέτη. Ένας από τους κύριους στόχους είναι η εφαρμογή και προώθηση νομοθετικών μέτρων για την προστασία των οικοσυστημάτων από καταστροφικές πρακτικές όπως η βυθόσυρση (bottom trawling), που προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές στους θαλάσσιους πόρους.

Related posts

Από τη Δευτέρα 12 Μαΐου οι αιτήσεις για τις εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς / βρεφονηπιακούς σταθμούς

admin

Καρλόβασι:Τελετή Καθομολόγησης Αποφοίτων Πανεπιστημίου Αιγαίου (23/5/2025)

admin

Γέννησε στο ασθενοφόρο καθ’ οδόν για το νοσοκομείο της Σάμου

admin

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο της ΕΚΕ στη Σάμο

admin

Μ. Μητσός: Ανάγκη συντονισμού για τα 40 εκατ. του Master Plan λιμένα Βαθέoς

admin

Δέσποινα Κάιλα: Η άφιξη του Explora 1 στη Σάμο δικαιώνει προσπάθειες – Αγωνία για τη συνέχεια της συνεργασίας

admin

Σαρωτικός ο ΝΑΟΚ: Κατέκτησε τις τρεις πρώτες θέσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αλιείας με Φελλό

admin

Το Explora 1 “στόλισε” το λιμάνι της Σάμου – Ημερήσια παραμονή του κρουαζιερόπλοιου

admin

Φωτιά σε κοντέινερ στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου – Υπό έλεγχο η κατάσταση

admin