6.1 C
Σάμος
24/02/2025
Σαμιακά

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου σχετικά με την εξέλιξη της πανδημία του κορωνοϊού

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου σχετικά με την εξέλιξη της πανδημία του κορωνοϊού

Με δεδομένο ότι το παρόν κύμα της πανδημίας SARS Cov 2 αφορά στη συντριπτική του πλειοψηφία κρούσματα με το στέλεχος Όμικρον, το οποίο φάνηκε οτι προκαλεί πιο ήπια νόσηση σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Αν ο πληθυσμός της χώρας μας και του νησιού μας δεν ήταν καθόλου εμβολιασμένος σίγουρα δε θα είχαμε τη παρούσα εξέλιξη, όσο αφορά τη βαρύτητα της νόσησης, τους θανάτους και τις διασωληνώσεις. Εμπειρικά παρατηρήσαμε, τουλάχιστον στο πληθυσμό της Σάμου, ότι η πιο ελαφρά κλινική εικόνα εμφανίστηκε σε ενήλικες που είχαν πραγματοποιήσει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Συνεπώς σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο πέτυχε να κρατήσει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, και ειδικά τους ευάλωτους που εμβολιάστηκαν, μακριά από το νοσοκομείο μειώνοντας δραματικά τις δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές της νόσου, όπως πχ τη πνευμονία.
  2. Λόγω της φύσης του κορωναϊού είνα βέβαιο οτι θα επακολουθήσουν νέες μεταλλάξεις, για τις οποίες δε γνωρίζουμε ούτε πόσο μεταδοτικές είναι, ούτε πόσο βαριά νόσο προκαλούν.
    Συνεπώς τα μόνα όπλα που έχουμε εξακολουθούν να είναι τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις και καθαριότητα των χεριών) σε συνδυασμό με τον καθολικό εμβολιασμό.

  3. Τονίζουμε οτι η νόσηση με κορωναϊό δεν είναι πάντα μια κατάσταση που διαρκεί λίγες μέρες και μετά αποδράμει χωρίς πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες για τον οργανισμό. Αναφερόμαστε στο λεγόμενο long CΟVID σύνδρομο, δηλαδή μια χρόνια παθολογική κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί μετά από νόσηση με COVID και περιλαμβάνει σοβαρές βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού και κυρίως στους πνεύμονες, τη καρδιά και τον εγκέφαλο, για τις οποίες δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ριζική αντιμετώπιση και θεραπεία. Και εδώ οι μελέτες δείχνουν οτι ο εμβολιασμός είναι προστατευτικός όσο αφορά τη μελλοντική ανάπτυξη τέτοιων βλαβών μετά από την οξεία φάση της νόσου.

  4. Οι έγκυες σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης καθώς και οι γυναίκες κατά τη περίοδο της λοχείας θα πρέπει, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί νωρίτερα, να εμβολιάζονται άμεσα, αφού η κύηση αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Αντιλαμβανόμαστε τη κόπωση της κοινωνίας αλλά επειδή διαφαίνεται μακροχρόνια παρουσία της συγκεκριμένης νόσου στο πλανήτη με υφέσεις και εξάρσεις θα πρέπει, προκειμένου να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, να τηρούμε όλοι τα εκάστοτε μέτρα προστασίας, να εμβολιαζόμαστε έγκαιρα αλλά και το σύστημα υγείας να ενισχύεται συνεχώς μέσα από ένα μακχροχρόνιο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει και για το ακριτικό νησί της Σάμου, και ειδικά το Νοσοκομείο μας, υποστήριξη σε εξειδικευμένη υλικοτεχνική υποδομή καθώς και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

 

 

 

Related posts

Η Φαλίτσα Ρίτσου: Μια ζωή αφιερωμένη στην προσφορά

admin

Ένα Αιγαίο σε κρίση: Ηχηρή παρέμβαση Στάντζου στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

admin

Αλλαγές στο δρομολόγιο του Blue Star Chios λόγω κακοκαιρίας

admin

Σάμος: Πιλοτικό πρόγραμμα για τα αδέσποτα σε κλοιό αντιπαράθεσης – Απειλή παραίτησης του Προέδρου της Πανδρόσου

admin

“Δεν πάμε για δουλειά, απεργούμε”: H ΑΔΕΔΥ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου

admin

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών

admin

Στάση εργασίας από τους εμπορικούς συλλόγους στη μαύρη επέτειο των Τεμπών

admin

ΕΜΥ: Έως τη Δευτέρα η κακοκαιρία “Coral” – Πού θα χιονίσει

admin

“Μας πλήγωσαν”: Η παραίτηση Χιώτη – Βαρβούνη απο την ΕΟΚ Σάμου και οι αιχμές

admin