Η δημοτική παράταξη “Ανατροπή” έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα της με τις δεκατρείς δεσμεύσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα .
“Η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα είναι ένας σημαντικός άξονας του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Για να αναπτυχθεί μια οικονομία πρέπει πάνω απ’ όλα να στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αφεθεί στην τύχη του. Το νησί μας ενδείκνυται για παραγωγικές δραστηριότητες. Μαζί με τη μεταποίηση, το εμπόριο και τον τουρισμό μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση της οικονομίας.
Η “Ανατροπή”, με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου το Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, πιστεύει ατράνταχτα στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) και γι’ αυτό τον λόγο θεσπίζει θεματικό Αντιδήμαρχο, με έδρα της συγκεκριμένης αντιδημαρχίας στους Μυτιληνιούς. Βέβαια επιβάλλεται η συνεργασία της αρμόδιας αντιδημαρχίας με διάφορους φορείς, την περιφέρεια και επιστημονικούς συνεργάτες.
Οι δεσμεύσεις της δημοτικής παράταξης ώστε να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας είναι οι εξής:
- Διεξαγωγή ημερίδων και επιμορφωτικών σεμιναρίων πάνω στον πρωτογενή τομέα και στην μεταποίηση, σε συνεργασία με αρμόδιους επιστημονικούς φορείς. Στόχος μας η κατάρτιση των παραγωγών σε νέες μεθόδους, νέες καλλιέργειες, νέα μέσα και νέες αγορές.
- Συνεργασία με το ΕΠΑΛ Καρλοβάσου και συγκεκριμένα τον Τομέα Γεωπονίας που λειτουργεί εκεί, ώστε να προαχθεί η γνώση, η επιστημονική εμπειρία αλλά και το ενδιαφέρον για την παραγωγική διαδικασία στους νέους ανθρώπους.
- Διαμεσολάβηση μεταξύ παραγωγών του πρωτογενή τομέα και των επιχειρηματιών του τουρισμού, ώστε να συνδεθούν σε κοινό κύκλωμα οι 2 βασικές οικονομικές συνιστώσες του νησιού και να αναδειχτεί με τον τρόπο αυτό η τοπική γαστρονομία.
- Ίδρυση γραφείου πληροφοριών και ενημέρωση πολιτών σχετικά με νέα προγράμματα και ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα, με παράλληλη στήριξη στους καταγεγραμμένους δημότες, επαγγελματίες του είδους.
- Διοργάνωση ετήσιων τουριστικών εκθέσεων με τοπικά προϊόντα, με παράλληλη προβολή τους σε πανελλαδική εμβέλεια μέσω των ΜΜΕ.
- Δημιουργία δημοτικού εμπορικού καταστήματος – εκθετήριο τοπικών προϊόντων στα μεγάλα τουριστικά κέντρα (Βαθύ, Πυθαγόρειο, Κοκκάρι), όπου όλοι οι παραγωγοί θα μπορούν να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους.
- Δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για τη βελτιστοποίηση των εργασιών και της παραγωγής (π.χ. αρδευτικά δίκτυα για την γεωργία – κτηνοτροφία, γλίστρες και αλιευτικά καταφύγια για την αλιεία, κλπ).
- Ίδρυση και λειτουργία σφαγείου για τις ανάγκες του νησιού.
- Δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και μεταβίβαση εκμετάλλευσης των δημοτικών εκτάσεων, ακόμα και ακινήτων, σε νέους γεωργούς ή κτηνοτρόφους.
- Δημιουργία κατάλληλου και οργανωμένου χώρου λαϊκής αγοράς στην πόλη της Σάμου, όπου επαγγελματίες-αδειοδοτημένοι παραγωγοί του νησιού μας θα μπορούν να πωλούν γεωργικά προϊόντα, προϊόντα μεταποίησης και αλιεύματα.
- Δημιουργία μόνιμου εκθετηρίου – πωλητηρίου τοπικών προϊόντων στο αεροδρόμιο και στα λιμάνια του Δήμου.
- Θεσμοθετημένη συνεργασία με ομάδες τοπικών παραγωγών και μελέτη δημιουργίας συνδιαχειριζόμενων συνεταιρισμών για την παραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση προϊόντων και υποπροϊόντων της Σαμιακής γης (π.χ. τοπική πορτοκαλάδα από την Σαμιώτικη παραγωγή).
- Οργανωμένη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο, ώστε ο κάθε αγρότης να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στο χωράφι του, και δημιουργία συνεργείου διαρκούς ετοιμότητας, ώστε όλο τον χρόνο να μπορεί να επέμβει όπου χρειάζεται.
Ανατροπή …
Η επιλογή μου … Η ψήφος μου … Η Σάμος μου …”