Απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Γεώργιος Στάντζος, θα καταθέσει το παρακάτω ψήφισμα αναφορικά με την τροποποίηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝ. ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου εκφράζει την θλίψη του και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν που αφορά την τροποποίηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως από Μουσείο σε τζαμί και την υπαγωγή του στη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων.
Η Αγία Σοφία, θεμελιωμένη από τον Μέγα Κωνσταντίνο και ολοκληρωμένη στη σημερινή της μορφή από το 537 επί Ιουστινιανού, υπήρξε ένα θαύμα αρχιτεκτονικής και αρμονίας. Παράλληλα ως κέντρο του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας για περισσότερα από χίλια έτη αποτέλεσε έναν φωτοδότη της χριστιανικής πίστης και μέσα από αυτήν διέλευσαν όλες οι ιστορικές στιγμές του βυζαντίου και του ελληνισμού καθιστώντας την μέρος της συλλογικής συναίσθησης και συνείδησης και αποκτώντας μια ιδιαίτερη αξία για τους απανταχού χριστιανούς.
Τα τελευταία 87 έτη, μετά την μετατροπή του από μουσουλμανικό τέμενος σε Μουσείο το 1934, αποτέλεσε το σύμβολο του διαλόγου, της ανεξιθρησκείας, της ανεκτικότητας, της διασταύρωσης των πολιτισμών και θρησκειών και του πλουραλισμού. Αναδύθηκαν τα ψηφιδωτά και τα σημαντικά ιστορικά του στοιχεία που κάλυπτε η ως τότε θρησκευτική χρήση του κτηρίου, και, ως το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς της Κωνσταντινούπολης, αποδόθηκε στην παγκόσμια κοινότητα, σε όλους τους επισκέπτες, σε όσους πιστεύουν τις αξίες του διαλόγου, της ελευθερίας και της ειρήνης, υπερβαίνοντας τα όρια της μίας θρησκείας.
Όπως επισήμως δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου «Η Αγία Σοφία», μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου. Η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα».
Η προκλητική και διχαστική απόφαση μετατροπής της σε τζαμί αποτελεί βεβήλωση ενός μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς, και είναι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Δυναμιτίζει το κλίμα διαλόγου και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΕΕ και την Τουρκία. Ενισχύει τον θρησκευτικό φανατισμό. Δημιουργεί καχυποψία και ανασφάλεια στις σχέσεις των δύο λαών, και τροφοδοτεί ένα δυσμενές περιβάλλον ιδιαίτερα στις μεθόριες περιοχές εκατέρωθεν των συνόρων, όπου για χρόνια επιδιώκεται να αρθούν οι αντιθέσεις και να σταθεροποιηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και εμπορικών, τουριστικών και πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασιών.
- Καταδικάζουμε την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να τροποποιήσει το μουσειακό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.
- Εκφράζουμε τους φόβους μας για την καταστροφή που μπορεί να επέλθει στο κτήριο και τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά του στοιχεία κατά την θρησκευτική του χρήση.
- Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το κλίμα διχασμού που καλλιεργούν τέτοιες αποφάσεις και δυναμιτίζουν την συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη των λαών, με το ιδιαίτερο αρνητικό αντίκτυπο στις κοινωνίες που συνορεύουν μεταξύ τους.
- Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε νομικό και διπλωματικό μέσο για την προστασία του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως πολιτιστικού μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς.
- Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί στην προστασία του μνημείου, εφαρμόζοντας το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Μαρτίου 2019, με το οποίο η ΕΕ αντιτίθεται “σε κάθε ακραία άποψη που προωθεί την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικό-θρησκευτικού μνημείου της Αγίας Σοφίας, καθώς και στη μετατροπή του σε τζαμί”.
- Καλούμε την ΟΥΝΕΣΚΟ και τα Ηνωμένα Έθνη να διαφυλάξουν τον οικουμενικό πολιτιστικό χαρακτήρα ενός μνημείου που από το 1985 έχει ενταχθεί στα προστατευόμενα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομίας.
- Το παρόν ψήφισμα θα αποσταλεί στον Έλληνα Πρωθυπουργό, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Γραφείο της ΕΕ στην Ελλάδα, στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ και στον Τούρκο Πρεσβευτή στην Αθήνα.
Σάμος, 13/07/2020
Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου