Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα για το οποίο μας επισημάνθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρκετούς αναγνώστες μας. Τα προβλήματα της όρασης είναι αρκετά συχνά στην άρση βαρών και στο bodybuilding … σχετίζονται όμως πραγματικά με την σωματική καταπόνηση μιας τόσο έντονης άσκησης ;
Δεν αποτελεί καινούρια πληροφορία ότι η άσκηση υπερβολικής πίεσης (όπως για παράδειγμα συμβαίνει κατά την άρση βαρών ή ακόμα και κατά το παίξιμο ενός πνευστού οργάνου) μπορεί να ανεβάσει την πίεση των ματιών προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.
Τα ερωτηματικά όμως παραμένουν …
Είναι το bodybuilding που θα προκαλέσει ένα σοβαρό πρόβληματα στα μάτια … ή το πρόβλημα προϋπήρχε ;
Μήπως η υπερβολική πίεση που ασκείται στο σώμα από την άρση βαρών προωθεί/επιταχύνει την εμφάνιση ορισμένων παθήσεων σε άτομα με γενετική προδιάθεση ;
Μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή βλάβη στα μάτια ακόμα και σε άτομα με “φαινομενικά” κανένα πρόβλημα & καμία προδιάθεση ;
Για να απαντηθούν υπεύθυνα αυτά τα ερωτήματα απαιτείται αρχικά μια στοιχειώδης ενημέρωση, ώστε να κατανοήσουμε την “αντίδραση” του οργανισμού μας κατά την άρση ενός μεγάλου φορτίου βάρους.
Προπονητική Διαδικασία Άρσης Βαρών & Bodybuilding
Επισκόπηση
Πολλοί είναι εκείνοι – που ενώ επιθυμούν να ξεκινήσουν ένα άθλημα όπως η άρση βαρών ή το bodybuilding – τελικά αποθαρρύνονται από τον φόβο τραυματισμών.
Ωστόσο το bodybuilding & η άρση βαρών (όπως άλλωστε συμβαίνει και με το καθετί) έχει κάποιους βασικούς κανόνες για τη σωστή εκπόνησή του. Ο λάθος χειρισμός των οργάνων, η λανθασμένη στάση του σώματος, ακόμα και η λάθος αναπνοή μπορούν να οδηγήσουν το σώμα σε τραυματισμούς (και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά σοβαρούς ή ακόμα και μόνιμους).
Για την αποφυγή λοιπόν τραυματισμών είναι σημαντικό – ειδικά για τους αρχάριους – η καθοδήγηση από έναν ειδικό !
Η άρση βαρών απαιτεί πολλή υπομονή, σωστή ενημέρωση και – φυσικά – κατάλληλη προετοιμασία. Η προπόνηση στηρίζεται σε τεχνικές – οι οποίες διδάσκονται – και που επιτρέπουν τη σωστή διαχείρηση της πίεσης την οποία υφίσταται το σώμα κατά την άρση ενός μεγάλου φορτίου.
Ένα μεγάλο (και σοβαρό) λάθος που γίνεται από το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, είναι πως συγχέει την προπόνηση αποκλειστικά και μόνο με το τελικό βάρος φορτίου που επιτυγχάνει να σηκώσει.
Ναι. Το φορτίο παίζει κάποιον (αρκετά σημαντικό) ρόλο, αλλά όχι τον καθοριστικό ! Η προπόνηση στηρίζεται σε ένα σωρό ασκήσεις που γυμνάζουν πολλές μυϊκές ομάδες του σώματος και που απαιτούν ανταπόκριση ώστε να επιτευχθεί τελικά η άρση του βάρους.
Pull ups & squats απαρτίζουν ένα βασικό κομμμάτι της προπόνησής σου και “γυμνάζουν” συγκεκριμένους μύες του σώματος που θα πρέπει να είναι πολύ δυνατοί ώστε να μην οδηγηθεί το άτομο σε τραυματισμό όταν επιχειρήσει την ανύψωση ενός τόσο μεγάλου φορτίου.
Ένας τρόπος – ειδικά για έναν άπειρο στον χώρο αυτό – για να “τσεκάρει” τις δυνάμεις του και να καθορίσει την προπόνησή του κάποιος, είναι να ξεκινήσει από ένα αρκετά χαμηλό φορτίο και να επιχειρήσει μικρή & σταδιακή αύξηση αυτού.
Σημαντικό είναι να μην είσαι ανυπόμονος.
Η διαδικασία απαιτεί χρόνο και – όπως ήδη αναφέραμε – απαιτεί υπομονή !
Ακόμα και έμπειροι στον χώρο δε θα επιχειρήσουν απότομο “στρεσάρισμα” του σώματός τους με υπερβολικά μεγάλο φορτίο.
Σε περίπτωση που επιθυμείς να ανεβάσεις την ένταση της προπόνησής σου μπορείς απλά να μειώσεις τον χρόνο ξεκούρασης ανάμεσα στα σετ.
Διαβάστε περισσότερα στο “Health-Fitness”-