15.9 C
Σάμος
24/01/2025
Σαμιακά

Γ. Στάντζος: «Η οπτική δεν αλλάζει. Το ίδιο το ζήτημα έχει αλλάξει»

Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, ο Γιώργος Στάντζος, μιλά στο ethnos.gr για τις αγωνιώδεις επιχειρήσεις στο Αιγαίο και τη μαύρη μέρα που στοιχειώνει τη μνήμη. Μετανοεί για το πρόσφατο ξέσπασμά στην πλατεία Πυθαγόρα και περιγράφει με δραματικό τρόπο τη σημερινή κατάσταση στο νησί

 

Οκτώβριος 2015, στη βραχώδη ακτή «Γαλάζιο» στη βορειοανατολική Σάμο: Σε μια από τις εκατοντάδες επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο, ο εθελοντής αυτοδύτης Γιώργος Στάντζος και άλλα μέλη της ομάδας, βουτούν στο κουφάρι ναυαγισμένου σκάφους και βγάζουν κλαίγοντας στην επιφάνεια τα πτώματα 11 παιδιών και γυναικών. Ηταν μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη θάλασσα, στην κορύφωση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης.

2.jpg
Το ναυαγισμένο σκάφος «Kusadasi Ilgun»

Δεκέμβριος 2019, στην πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ: Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, προπηλακίζει πρόσφυγες, απωθεί με τα χέρια και επιτίθεται με υβριστικούς χαρακτηρισμούς σε έναν απ’ αυτούς. Κάποιοι τον καταγγέλλουν για ρατσισμό και ξενοφοβία.

3.jpg
Από το επεισόδιο στην πλατεία Πυθαγόρα (Samos24)

Πόσο αλλάζει η οπτική ενός ανθρώπου με αποδεδειγμένη ευαισθησία απέναντι στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό όταν εκλεγεί δήμαρχος και καλείται να το διαχειριστεί συνολικά;

«Η οπτική δεν αλλάζει. Το ίδιο το ζήτημα έχει αλλάξει» απαντά Γ.Στάντζος, ο οποίος μιλώντας στο ethnos.gr δίνει τις δικές του εξηγήσεις για το ατυχές περιστατικό που πήρε πανελλαδική δημοσιότητα. Μετανοεί για την παρεκτροπή και διαβεβαιώνει πως στο κέντρο της μέριμνάς του παραμένει ο άνθρωπος. Μοιράζεται μνήμες από τις δεκάδες αγωνιώδεις επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο, ενώ εκπέμπει δραματικό SOS για τις διαστάσεις «πολέμου» που όπως λέει έχει λάβει σήμερα το προσφυγικό – μεταναστευτικό στο νησί του Πυθαγόρα.

Το επεισόδιο και το «mea culpa»

Ο κ. Στάντζος περιγράφει με δραματικό τρόπο τις ασφυκτικκές συνθήκες που διαμορφώνει στη Σάμο ο εγκλωβισμός σε φαβέλες σχεδόν 8.000 αιτούντων άσυλο, αριθμός ίσος με τον πληθυσμό πόλης. «Ακόμη και 5% αυτών να είναι παραβατικοί, μιλάμε για 400 άτομα, και καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό σε μια κοινωνία σαν τη δική μας. Καταπατούνται σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα των πολιτών καθημερινά και είμαι υποχρεωμένος να τα υπερασπιστώ».

«Δεν έπρεπε να φερθώ έτσι και το αναγνωρίζω. Η αυτοδικία δεν είναι στον θεσμικό ρόλο του δημάρχου».

Ανακαλώντας στη μνήμη τα γεγονότα της 17ης Δεκεμβρίου, μιλά για μια ομάδα νεαρών μεταναστών που πρώτα πέταξε πέτρες στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια διέλυσε μια παιδική γιορτή στην πλατεία, με σκοπό να την καταλάβει. «Ήταν μια πορεία νέων χωρίς πανό, χωρίς αιτήματα, συνοδευόμενων από μέλη ΜΚΟ, που έλεγαν μόνο ‘Samos no Good’. Μετά από την παρέμβαση τη δική μου και της αστυνομίας, απομακρύνθηκαν, αλλά επανήλθαν και έσπασαν πέντε αυτοκίνητα», λέει και προσθέτει: «Εγώ μπήκα μπροστά για να μη μπουν άλλοι. Παρόλα αυτά δεν έπρεπε να φερθώ έτσι και το αναγνωρίζω. Η αυτοδικία δεν είναι στον θεσμικό ρόλο του δημάρχου».

Δήμαρχος Σάμου στους μετανάστες «Go! Go now! Φύγετε όλοι από εδώ, τώρα!»

Ο δήμαρχος θεωρεί άδικη την κατηγορία της ξενοφοβίας που έσπευσαν να προσάψουν κάποιοι στον ίδιο, αλλά και στην κοινωνία της Σάμου, στο πρόσωπο της οποίας, όπως επισημαίνει, δοξάστηκε ο ανθρωπισμός στα χρόνια της κρίσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

«Η κοινωνία διολισθαίνει στα άκρα όταν δεν υπάρχει σοβαρή διαχείριση. Η κατάσταση είναι έκρυθμη, το θέμα είναι εθνικά σοβαρό. Κάθε πρωί ξεκινάμε τη μέρα μας ζητώντας το πρωινό δελτίο από την αστυνομία, το λιμενικό και την πυροσβεστική», σημειώνει και εκμυστηρεύεται πως δεν ήταν η πρώτη φορά που μπήκε μπροστά ως ασπίδα, προλαβαίνοντας ακραία στοιχεία από επεμβάσεις αυτοδικίας. «Εχω εκκενώσει παιδικές χαρές από μεθυσμένους. Αν δεν πήγαινα εγώ θα πήγαιναν άλλοι».

Κάνει λόγο για «ακήρυχτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και ζητά τη συγκρότηση ευέλικτων τοπικών συντονιστικών με τη συμμετοχή και της αυτοδιοίκησης. «Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει σκύψει με μέριμνα πάνω στο πρόβλημα και ενισχύει τις δομές, αλλά χρειάζονται περισσότερα. Πρέπει να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο», υπογραμμίζει.

giorgos_stantzos_diasosi2.jpg

Η μέρα που στοιχειώνει τη μνήμη

Η 30ή Οκτωβρίου 2015 είναι μια μέρα που έχει στοιχειώσει τη μνήμη των εθελοντών διασωστών της Σάμου. Το πλαστικό σκάφος «Kusadasi Ilgun» με 26 πρόσφυγες ναυάγησε στη βραχώδη ακτή «Γαλάζιο» και υπήρχαν φόβοι για μια άνευ προηγουμένου τραγωδία, καθώς είχαν βγει στη στεριά μόνο 15 άνθρωποι. Αυτοί επιβεβαιώθηκαν με τον πιο εφιαλτικό τρόπο: Οι αυτοδύτες -μεταξύ αυτών και ο μετέπειτα δήμαρχος- διαπίστωσαν πως για κάποιο λόγο είχε φρακάρει η πόρτα της καμπίνας του σκάφους, το οποίο έγινε υγρός τάφος για 11 άτομα -5 γυναίκες και 6 παιδιά, μεταξύ αυτών και βρέφη.

«Δεν θέλω να μιλάω για αυτό, ήταν τεράστιο το σοκ. Μαζευτήκαμε τα μέλη της ομάδας σε μια μεταξύ μας συνεδρία ψυχοθεραπείας για να μιλήσουμε και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Την επόμενη μέρα, είχαμε άλλη επιχείρηση και βγάλαμε σώους ανθρώπους στο λιμάνι. Μόνο τότε νιώσαμε κάπως καλύτερα», θυμάται ο σημερινός δήμαρχος.

Ήταν μια από τις εκατοντάδες επιχειρήσεις στις οποίες κλήθηκε να συνδράμει η ομάδα διάσωσης του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, που λόγω του μικρού και ευέλικτου σκάφους «Γοργώ» που διαθέτει είχε τη δυνατότητα να προσεγγίσει βραχώδεις ακτές, δυσπρόσιτες από τα σκάφη του Λιμενικού.

«Στο 97% των επιχειρήσεων συμμετείχε ο Γιώργος (σ.σ.: Στάντζος), μέχρι και την εκλογή του. Ήταν σχεδόν πάντα εκεί. Ζήσαμε μαζί την χαρά της διάσωσης ανθρώπων και μοιραστήκαμε τον θρήνο όταν χρειάστηκε να βάλουμε στην πλώρη νεκρά παιδιά. Υπήρξε μια εβδομάδα, στις αρχές του 2016 που βγάζαμε κάθε μέρα νεκρούς. Κάθε μέρα από Κυριακή σε Κυριακή» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών, Νίκος Τσουμάκης.

Πηγή Έθνος

Related posts

Ευχαριστίες προς τον Υποστράτηγο Δ. Μαϊστρέλλη απο την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου

admin

Εκδόθηκαν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για την ανεμοθύελλα του Απριλίου 2024

admin

1η φιλική εντουροβόλτα – 8-9 Φεβρουαρίου στη Σάμο

admin

ΕΛΜΕ Σάμου: Συμμετοχή στις διαμαρτυρίες για τις εξελίξεις στα Τέμπη

admin

Δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη – Κινητοποιήσεις στη Σάμο και την Ικαρία

admin

Νέα καλλιεργητική χρονιά 2025: Βραβεύσεις αμπελουργών του Συνεταιρισμού

admin

Επιστολή ΝΕ ΤΕΕ Σάμου στον Υπουργό Περιβάλλοντος για παράταση διαβούλευσης

admin

Η Σάμος και τα «κρασιά του ήλιου» της Ευρώπης υποψήφια για αναγνώριση από την Unesco

admin

Θέση εργασίας – Επιθεωρητής Πωλήσεων για Ε.Ο.Σ Σάμου

admin