11.7 C
Σάμος
26/11/2024
Περιφερειακά

Επισκοπήσεις σε ελαιώνες της Σάμου από ομάδα ερευνητών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου (Ι.Ε.Λ.Υ.Α.) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του Έργου που χρηματοδοτείται με τίτλο «Ερευνητικές και ενημερωτικές δράσεις για ενίσχυση της ετοιμότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναφορικά με την άμεση εκρίζωση του παθογόνου Xylella fastidiosa σε περίπτωση εντοπισμού του (XyLeVA)», πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας ερευνητών του Ι.Ε.Λ.Υ.Α. σε ελαιώνες της Σάμου.
Κατά την επίσκεψη των ερευνητών Δρ Νεκτάριου Καβρουλάκη (Συντονιστής Έργου), Δρ Ματθαίου Μαθιουδάκη και Αναπλ. Καθηγητή Εμμανουήλ Μαρκάκη, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες από δέκα (10) κύριες ελαιοκομικές περιοχές της Σάμου (Γλυφό, Άγιο Αθανάσιο, Κέρβελη, Άγιος Δημήτριος Κοντακαίικων, Καρλόβασι, Μαραθόκαμπος, Κάμπος Μαραθόκαμπου, Βελανιδιά, Παγώνδας, Σπαθαραίοι) με την υπόδειξη και καθοδήγηση συναδέλφων της ΔΑΟΚ Σάμου.
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι ντόπιες ποικιλίες που συναντώνται στους ελαιώνες των νησιών είναι η Αδραμυτιανή (ή Αδραμυτινή), η Θρουμπολιά Βορείου Αιγαίου (ή Λαδολιά) και η Κολοβή (ή Μυτιληνιά καθώς απαντάται αποκλειστικά στο νησί της Λέσβου). Στο νησί της Σάμου, στους περισσότερους ελαιώνες καλλιεργείται η Θρουμπολιά η οποία απαντάται επίσης σε μεγάλο βαθμό στο νησί της Χίου.
Στα πλαίσια των επισκέψεων πραγματοποιήθηκαν επισκοπήσεις των ελαιώνων για την μελέτη παρουσίας φυτοπαθολογικών ασθενειών που προκαλούνται από μύκητες και εκδηλώνουν παρόμοια συμπτωματολογία με την ασθένεια που προκαλεί το παθογόνο Xylella fastidiosa. Συλλέχθηκαν δείγματα κλαδίσκων και κλάδων από ασθενικά δένδρα ελιάς (ποικιλία Θρουμπολιά/Λαδολιά) και μη με συμπτώματα ξηράνσεων σε ξύλο και φύλλα για μελέτη παρουσίας φυτοπαθολογικών αιτιών από μύκητες (ανάλυση που θα πραγματοποιηθεί με εργαστηριακή εξέταση και μελέτη). Παράλληλα πραγματοποιήθηκε μια χαρτογράφηση και άλλων φυτοπαθολογικών ασθενειών του φύλλου ώστε να αποτυπωθεί μια πλήρης εικόνα της φυτοϋγείας και προβλημάτων των ελαιώνων της Σάμου. Συλλέχθηκαν επίσης από τα αντίστοιχα δένδρα και δείγματα φύλλων για περαιτέρω ανάλυση της παρουσίας του παθογόνου Xylella fastidiosa από το εργαστήριο του Καθηγητή Βακτηριολογίας κ. Δημήτριου Γκούμα (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο).
Κατά το τέλος της διήμερης επίσκεψης δόθηκε η ευκαιρία συνάντησης με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μουντζούρη, την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στον Πρωτογενή Τομέα κ. Αναστασία Αντωνέλλη και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λέσβου και Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου XyLeVA κ. Γεώργιο Λαγουτάρη και ενημέρωση τους για την εξέλιξη των δράσεων του Έργου.
Μετά την επίσκεψη των ερευνητών στο νησί της Σάμου ακολούθησε διήμερη επίσκεψη για επισκοπήσεις και στους ελαιώνες της Ικαρίας υπό την καθοδήγηση του Γεωπόνου της Διεύθυνσης Επαρχείου Ικαρίας κ. Γιάννη Κίτσιου.

Related posts

Κτηματολόγιο: Παράταση προθεσμίας ζητά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Κώστα Μουτζούρη, είναι πολλά τα χιλιόμετρα!!!

admin

Κώστας Μουτζούρης: Προκλήσεις, Προτεραιότητες και η Στροφή στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

admin

Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για ΜμΕ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης

admin

5η Ειδική Συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής του Βορείου Αιγαίου

admin

Χρηματοδότηση 3,5 εκατ. € για το Βόρειο Αιγαίο

admin

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο 15ο Φεστιβάλ Προϊόντων Μέλισσας

admin

Οι θέσεις του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στο Συνέδριο ΕΝΠΕ Αλεξανδρούπολης

admin

Οριοθέτηση της Σάμου, ως προσβεβλημένης ζώνης του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda.

admin