Μετά από Σπάρτη, Χανιά, Ιεράπετρα, Άρτα, Ιωάννινα και Μέτσοβο, Χίο, Φλώρινα, Καστοριά, Κω, Διδυμότειχο, Ορεστειάδα, Σουφλί, Σύμη, Ρόδο και Θεσσαλονίκη συνεχίζουν τις κοινές δράσεις τους στη Σάμο, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η μη κερδοσκοπική εταιρία «ΑΚΟΣ: θεραπεία σώματος και ψυχής» στο πλαίσιο του Συμφωνητικού Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης που υπέγραψαν, καθώς το ΥΠΕΘΑ έχει ανακηρύξει τον 2018 ως Έτος Μέριμνας για το Προσωπικό.
Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στις 18:00, συνδιοργανώνουν επιστημονική εκδήλωση με θέμα: “Πρόληψη – μια ενσυνείδητη πράξη” στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.
Στόχος της συνεργασίας είναι, να γίνει κοινό κτήμα και συνείδηση το ότι ο καρκίνος δεν αποτελεί πλέον “επάρατη νόσο” αλλά μία ασθένεια, που αν την αντιμετωπίσεις έγκαιρα αποθεραπεύεσαι: «κλειδί» στην αποτροπή του καρκίνου η πρόληψη.
Σκοπός της συνεργασίας είναι η εστίαση στο θέμα της πρόληψης της παγκόσμιας μάστιγας του καρκίνου μέσω της σωστής ενημέρωσης του στρατιωτικού προσωπικού. H ΑΚΟΣ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στη μάχη κατά του καρκίνου και αφετέρου στηρίζει τους αποθεραπευμένους αλλά και τους ογκολογικούς ασθενείς με σειρά δράσεων.
Στη συνοδοιπορία της ΑΚΟΣ με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τις Ένοπλες Δυνάμεις το επιστημονικό της δυναμικό όλων των ειδικοτήτων (ογκολόγοι, χειρουργοί, ουρολόγοι, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι κ.α) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την από κοινού διενέργεια επιστημονικών και κοινωνικών εκδηλώσεων αλλά και συνεδρίων.
Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισημαίνει: «Η πρωτογενής πρόληψη δεν είναι μια λέξη, είναι καθημερινή δράση και μάλιστα, ενσυνείδητη δράση, μια καθημερινή πράξη. Η δευτερογενής πρόληψη είναι υποχρέωση όλων, στάση ζωής που μέσω της ενημέρωσης και του προσυμπτωματικού ελέγχου, χαρίζει πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής. Σε πολλές ασθένειες παίζει τεράστιο ρόλο η έγκαιρη διάγνωση. Δεν πρέπει να είμαστε αμέτοχοι. Ο οργανισμός μας “μιλά”. Όταν κάτι ανησυχητικό συμβαίνει, δείχνει «σημάδια» που πρέπει να μας θέσουν σε εγρήγορση. Ας μην αγνοούμε τα σήματα κινδύνου που εκπέμπει το σώμα μας. Να επισκεπτόμαστε το γιατρό πριν η κατάσταση φτάσει στο μη περαιτέρω. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος της τριτογενούς πρόληψης, που συμβάλλει στην αποκατάσταση και στην επιστροφή του ασθενή σ’ ένα επίπεδο ζωής, όσο το δυνατόν εγγύτερο σε αυτό που είχε πριν εκδηλώσει τη νόσο, με την ελαχιστοποίηση των σωματικών ή ψυχολογικών παρενεργειών που μπορεί να εκδηλώσει, εξαιτίας του καρκίνου αλλά και της ακολουθούμενης θεραπευτικής μεθόδου».
Αναλυτικά το πρόγραμμα της επιστημονικής εκδήλωσης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
18:00 – 18:15 Π Ρ Ο Σ Ε Λ Ε Υ Σ Η
18:15-18.30 Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Ι
18.30 – 20:30 Ο Μ Ι Λ Ι Ε Σ
Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, Ακτινοθεραπευτής- Ογκολόγος, Πρόεδρος της AΚΟΣ
«Πρόληψη: μια ενσυνείδητη δράση »
Δρ. Σπύρος Γκούβαλης, Χειρουργός-Ουρολόγος
«Πρόληψη του Καρκίνου του Ουροποιητικού»
Δρ. Νικόλαος Τρικοιλίδης, Συνταγματάρχης, Παθολόγος
«Πρόληψη του Μεταβολικού Συνδρόμου»
Δρ. Ευάγγελος Γραμματικός, Παιδίατρος
«Εμβολιασμός: μια πράξη ευθύνης»
Δρ. Ισαάκ Μιχαηλίδης, Αντισυνταγματάρχης, Ψυχίατρος
«Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας»
20.30-21.00 Συζήτηση με το κοινό