Η ιστοσελίδα ALT.GR μίλησε με τη βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι και τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω του κορονοϊού καθώς και για τα προβλήματα που δημιούργησε ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο.
– Κυρία Κομνηνάκα, στην περιοχή σας υπάρχει πληθώρα στρατοπέδων, με σημαντικότατο αριθμό στρατευμένων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) να υπηρετούν σ’ αυτά. Τόσο η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, με προσβολή και στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και οι συνέπειες του πρόσφατου σεισμού, δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία σ’ όλους αυτούς. Τι μέτρα κατά την άποψή σας, πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης;
– Κατ’ αρχάς, να απαντήσω σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναμφισβήτητα σ’ αυτούς τους χώρους, υπάρχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες, που σίγουρα απαιτούν και εξειδικευμένα μέτρα. Πρώτα απ’ όλα, ο αναγκαστικός συγχρωτισμός του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (έφεδρου και μόνιμου), σε θαλάμους, γραφεία, εστιατόρια, οχήματα, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, με καθημερινή και πολυπληθή συμμετοχή σε ασκήσεις και άλλες δράσεις.
Στο κομμάτι αυτό, η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες, διότι από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας, πληθώρα δημοσιευμάτων από στρατευμένους, Ενώσεις Στρατιωτικών, καθώς και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), έθεταν το θέμα επιτακτικής ανάγκης χορήγησης, ικανών ποσοτήτων σε υλικά και μέσα προστασίας. Άρα στο τομέα αυτό, υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει έλλειμμα. Τα θέματα αυτά τα ανέδειξε, κατ’ επανάληψη, με παρεμβάσεις της και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση, έστω και τώρα, οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα ικανοποίησης όλων αυτών των αιτημάτων. Επιπλέον είναι αναγκαία η πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ, στο σύνολο των στρατευμένων και μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος. Να πραγματοποιείται άμεση απομόνωση κάθε ύποπτου περιστατικού σε ειδικό κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, με γνώμονα την έγκαιρη διάγνωση, τη σωστή περίθαλψη του περιστατικού, αλλά και τη μη διασπορά του ιού. Στις συνθήκες αυτές, είναι ακόμα πιο επιτακτικό να θεσμοθετηθεί η ύπαρξη γιατρού σε κάθε στρατόπεδο, να χορηγηθούν σε όλους δωρεάν επαρκής ποσότητα μασκών, γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικού, να υλοποιηθεί τέλος, ουσιαστική αποσυμφόρηση σε θαλάμους και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.
Όσον αφορά τώρα στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, είναι αυτονόητο ότι και στις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων αλλά και στρατευμένων, η λήψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας είναι εξίσου επιβεβλημένη και αυτά, δεν θα έπρεπε να διαφέρουν στο ελάχιστο, απ’ τα μέτρα που επιτάσσουν οι προτάσεις της αρμόδιας επιστημονικής κοινότητας.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση στην πράξη, όπως και διαχρονικά συνέβαινε, όλα αυτά δεν τα υλοποιεί ούτε σε επίπεδο πρόληψης ζημιών μέσω επιθεωρήσεων και αναγκαίων ενισχύσεων ούτε σε επίπεδο αποκατάστασής τους. Άρα είναι αναγκαία η διαρκής εγρήγορση όλων, για την ανάδειξη και την διεκδίκηση άμεσων λύσεων στα σχετικά προβλήματα.
– Κυρία Κομνηνάκα ο πρόσφατος σεισμός της Σάμου, προκάλεσε το θάνατο δύο νέων παιδιών, σοβαρές ζημιές σε κτήρια και στο οδικό δίκτυο του νησιού. Αρκετές εκατοντάδες κόσμου μένει ακόμα σε σκηνές. Σήμερα, ένα μήνα μετά το σεισμό, τι μέτρα έχουν παρθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης;
– Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των πολύ σοβαρών «πληγών» που άφησε στο νησί, ο καταστροφικός και δυστυχώς θανατηφόρος σεισμός της Σάμου, όχι μόνο είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών για εργαζόμενους και επαγγελματίες, αλλά ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το αν και πότε θα υλοποιηθούν, καθώς ακόμα παραμένουν στην πλειοψηφία τους προφορικές εξαγγελίες…
Ακόμα κι αυτό το πενιχρό έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ για την κάλυψη των άμεσων πρώτων αναγκών, άρχισε να καταβάλλεται πριν λίγες μέρες. Καταλαβαίνετε ότι όταν ήδη έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας, ούτε σαν «παυσίπονο» δεν μπορεί να λειτουργήσει! Ο μεγάλος αριθμός κατοίκων που έχουν μείνει άστεγοι, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να μένουν επ’ αόριστον σε ξενοδοχεία πολύ περισσότερο σε κοντέινερ ή και φιλοξενούμενοι. Πρέπει άμεσα να βρεθεί μόνιμη στέγη και να επιδοτηθεί στο 100% το ενοίκιο, για όσο χρόνο διαρκέσει η αποκατάσταση των σπιτιών τους. Ακόμα με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρά ο δευτερογενής έλεγχος των σπιτιών και άλλων κτιρίων, με κίνδυνο νέων καταστροφών σε περίπτωση εκδήλωσης βροχών, σε κτίρια που δεν μπορούν να αρχίσουν εργασίες επισκευών πριν την ολοκλήρωση των ελέγχων. Σε τεράστια ανασφάλεια βρίσκονται και οι διάφοροι επαγγελματίες, που δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να ανακάμψουν από τις καταστροφές, με δεδομένα τα βάρη που ήδη σηκώνουν, αλλά και πολλοί εργαζόμενοι, επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές μετά το σεισμό, για τους οποίους η κυβέρνηση δεν έχει περιλάβει στους δικαιούμενους επιδόματος αναστολής, με αποτέλεσμα να μένουν άνεργοι και χωρίς το παραμικρό εισόδημα. Επίσης οι πολύ σοβαρές ζημιές στα περισσότερα σχολικά κτίρια, αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται ακόμα και για την πρόχειρη λύση της προμήθειας κοντέινερ, δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια για την απρόσκοπτη συνέχιση της σχολικής χρονιάς, πολύ περισσότερο για το πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι μαθητές σε ασφαλή και κατάλληλα σχολικά κτίρια.
– Μπροστά σε αυτή την κατάσταση τι πρέπει να διεκδικήσει ο λαός της Σάμου;
– Η πικρή δυστυχώς πείρα που υπάρχει από το εύρος και το ρυθμό αποκατάστασης των ζημιών, σε ανάλογες πρόσφατες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών σε άλλες περιοχές, αναδεικνύει τη μοναδική λύση που έχει ο σαμιώτικος λαός: Να «ενεργοποιήσει» την τεράστια δύναμη του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα. Να υπάρξει μαζική λαϊκή κινητοποίηση για να διεκδικήσουν άμεση αποζημίωση για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν τόσο στις κατοικίες όσο και οι επαγγελματίες που ήδη πάσχιζαν για την επιβίωση τους από τις πολλαπλές συνέπειες της κρίσης.
Άμεση πρέπει να είναι η αποκατάσταση στα λιμάνια και άλλες υποδομές, στα ιστορικά μνημεία και βέβαια στα σχολεία, για να μη μονιμοποιηθούν οι προσωρινές λύσεις που προκρίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις, τύπου κοντέινερ, όπως για παράδειγμα συμβαίνει ακόμα στη Βρίσα της Λέσβου 3,5 χρόνια μετά το σεισμό. Και βέβαια πρέπει να διεκδικηθούν μέτρα για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, στήριξη εργαζομένων και ανέργων, αλλά και όσων επαγγελματιών δε θα μπορέσουν να ξανανοίξουν την επιχείρησή τους.
Κυρίως όμως αυτό που οι κάτοικοι της Σάμου, συνολικά ο λαός πρέπει να θέσει στο επίκεντρο των διεκδικήσεών του, είναι η ανάγκη για μέτρα ολοκληρωμένης αντισεισμικής θωράκισης, όπως και άλλα επιβεβλημένα έργα για την προστασία της ζωής και της υγείας, όπως αντιπλημμυρικά κλπ, τα οποία διαχρονικά κρίνονται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ ως «μη επιλέξιμα», γιατί ως μη επικερδή για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, «κόβονται» στο ζύγι «κόστους-οφέλους».