«Θερίζει» η γαστρεντερίτιδα τους Σαμιώτες το τελευταίο διάστημα. Οι υγειονομικές υπηρεσίες καταγράφουν αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της ιογενούς γαστρεντερίτιδας την τρέχουσα περίοδο, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για επιδημία της νόσου τη χειμερινή περίοδο. Σύμφωνα με τους γιατρούς η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς, οι οποίοι μολύνουν μόνο τους ανθρώπους και προκαλούν τα ίδια συμπτώματα.
Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες και οι εμετοί. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό.
Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως 10 ημέρες, ανάλογα με τον ιό που προκάλεσε το νόσημα. Συνήθως όμως διαρκούν 24-48 ώρες. Τα ηλικιωμένα άτομα ή τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα (καρκινοπαθείς, άτομα που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή κ.ά.) συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως. Ιδιαίτερα στην περιοχή του Καρλοβάσου το τελευταίο διάστημα η νόσος είναι σε έξαρση και μεταδίδεται με γρήγορους ρυθμούς .
Οι γιατροί συνιστούν καλό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή συνωστισμού σε διάφορους χώρους και έως ότου αυτή υποχωρήσει. Σε ερώτηση μας προς γιατρό μας είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο για την ιογενή γαστρεντερίτιδα.
Το πιο σημαντικό στην αντιμετώπισή της είναι η αποφυγή σοβαρής απώλειας υγρών (αφυδάτωση). Καλό είναι ο ασθενής με ιογενή γαστρεντερίτιδα να καταναλώνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες υγρών, για όσο διάστημα διαρκούν τα συμπτώματα του.
Παράλληλα μας ανέφερε ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας , ενώ η λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων πρέπει να αποφεύγεται εκτός εάν κρίνει διαφορετικά ο θεράπων γιατρός.
Σταματία Ράπτη