17.2 C
Σάμος
28/11/2024
Σαμιακά

Κανονικοποιώντας τις συζητήσεις περί υπογονιμότητας

Μπορεί η δημιουργία οικογένειας και η απόκτηση παιδιών να μην ανήκει στις προσωπικές φιλοδοξίες και προτεραιότητες όλων των ανθρώπων, για  όσους όμως το επιθυμούν βαθιά, και ειδικά για ένα ήδη υπάρχον ζευγάρι, η αδυναμία επίτευξης δημιουργεί ένα τεράστιο συναισθηματικό κενό με αντίκτυπο στην καθημερινότητα.

 

Και παρότι πρόκειται για ένα πολύ λεπτό και προσωπικό ζήτημα, που εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες που κάθε εξωτερικός παρατηρητής αγνοεί, η πλειοψηφία συνεχίζει να εκτοξεύει αδιάκριτες ερωτήσεις γύρω από το θέμα της τεκνοποίησης, χωρίς να υπολογίζει τα θέματα που μπορεί να θίγονται.

 

Μία από τις βασικότερες αιτίες που ένα ζευγάρι αδυνατεί να φτάσει στην πολυπόθητη γονιμοποίηση, είναι αυτή της υπογονιμότητας. Οι πληροφορίες που μπορεί κάποια να αντλήσει περί του θέματος από το διαδίκτυο είναι ελάχιστε και οι συζητήσεις μεταξύ γυναικών που θα μπορούσαν να είναι πλήρως διαφωτιστικές, είναι σχεδόν απαγορευμένες αφού το θέμα αποτελεί ταμπού, παρόλο που οι άμεσα επηρεαζόμενες είναι πολύ περισσότερες από όσο φαίνεται. Μεταξύ άλλων, ο τρόπος που η κοινωνία διαχειρίζεται το ζήτημα, αυξάνει το συναίσθημα μοναξιάς των ζευγαριών και κυρίως των γυναικών που ήδη βιώνουν δυσχερή συναισθήματα.

 

Παρακάτω θα βρείτε με μία σύντομη επεξήγηση, μια αλληλουχία βημάτων, που θα σας βοηθήσουν τόσο να κατανοήσετε όσο και να κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις, για την καταπολέμηση της υπογονιμότητας.

 

  • Γενετικός Έλεγχος & Ιατρική Εκτίμηση

 

Ένα εκτενές διάστημα ανεπιτυχών προσπαθειών γονιμοποίησης, είναι μια καλή αφορμή να προβείτε σε μερικούς ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος για τη συγκεκριμένη κατάσταση, ή αν είναι κυρίως ψυχολογική απόρροια, ή απλώς θέμα τύχης.

 

Η διενέργεια ιατρικών εξετάσεων είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση υποκείμενων καταστάσεων που δρουν αρνητικά στη γονιμότητα, ανάμεσα στις οποίες ανήκουν και πιθανοί κληρονομικοί παράγοντες. 

Αφού εντοπιστούν τα αίτια της υπογονιμότητας (στην περίπτωση που πράγματι διαπιστωθεί κάτι τέτοιο), ο γιατρός θα σας υποδείξει τις πιθανές επιλογές θεραπείας, για να καθορίσετε την κατάλληλη πορεία δράσης.

  • Τρόποι Αντιμετώπισης 

 

Αν είστε αποφασισμένοι η σύλληψη να γίνει με φυσικό τρόπο, πιθανώς θα χρειαστεί η λήψη κάποιων βοηθητικών φαρμάκων, και συγκεκριμένα ουσιών (γοναδοτροπίνες, κλομιφαίνη), που τονώνουν την ωορρηξία, αυξάνοντας τις πιθανότητες της σύλληψης.

 

Από την άλλη, υπάρχουν τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για περιπτώσεις πιο περίπλοκων ζητημάτων γονιμότητας.
Οι επικρατέστερες μέθοδοι είναι αυτές της ενδομήτριας σπερματέγχυσης και της  εξωσωματικής γονιμοποίησης, για την οποία ο Μαρίνος Τσιριγώτης, γιατρός εξωσωματικής γονιμοποίησης και άλλοι γιατροί με βαθιές γνώσεις στο αντικείμενο, μπορεί να σας δώσει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τις πιθανότητες επιτυχίας και τους ενδεχόμενους κινδύνους.

 

  • Αλλαγές στον Τρόπο Ζωής

 

Καθοριστική επιρροή, τόσο για την ενδεχόμενη υπάρχουσα υπογονιμότητα, όσο και για το ταξίδι καταπολέμησής της, έχει ο τρόπος ζωής μας, δηλαδή η διατροφή μας, η συχνότητα άσκησης, και η κατανάλωση αλκοόλ. Υιοθετώντας μια υγιέστερη καθημερινότητα, με εξισορροπημένη διατροφή, τακτική και σωστή άσκηση, αποφεύγοντας το κάπνισμα, το αλκοόλ και σίγουρα τα ναρκωτικά, μπορούμε να δούμε άμεσα αποτελέσματα στην προσπάθειά μας.

 

Τέλος, αντίπαλος θεωρείται το έντονο στρες, καλύτερη διαχείριση του οπίου επίσης συμβάλλει σε αύξηση των πιθανοτήτων γονιμοποίησης. Γενικότερα, λόγω του συναισθηματικού κοκτέιλ, με πολλαπλά σκαμπανεβάσματα, συνίσταται η αναζήτηση παράλληλης ψυχολογικής υποστήριξης, κατά τη διάρκεια των προσπαθειών.

Related posts

Ανδρέας Λαγός: Ο Σαμιώτης σεφ που μαγείρεψε για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας

admin

150.000 επισκέπτες από Τουρκία στη Σάμο φέτος

admin

Στήριξη στις διώξεις εκπαιδευτικών – Κάλεσμα από τον Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου

admin

Ενημερωτική Συνάντηση Δημοσιογράφων από τη Fraport Greece στο Αεροδρόμιο «Αρίσταρχος ο Σάμιος»

admin

Ηγετικός ρόλος της KRIKOS AE στις τεχνολογίες χωρίς εκσκαφή

admin

Παγκόσμια διάκριση για την ομάδα Pi Force του ΓΕΛ Σάμου στους τελικούς F1 in Schools

admin

Επίσημη Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Ενδοκρινολογίας, κ. Γεωργίου Χρούσου ως Τακτικού Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών

admin

Εσπερίδα με θέμα την Αναπηρία στη Σάμο

admin

Εκλογές 2024 Επιμελητηρίου Σάμου: Τα νέα μέλη του Δ.Σ.

admin