Εξώδικη καταγγελία αρχικά προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής ,στη διοίκηση του ΚΥΤ Σάμου, στον δήμο Σάμου αλλά και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη που προκάλεσε Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου στο ξενοδοχείο «Σάμος» με εκπροσώπους των Δ.Σ των Συλλόγων της Σάμου, με αφορμή την προσφυγική κρίση που έχει διαμορφωθεί στη πρωτεύουσα της Σάμου .
Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων σχέδιο δράσης με σύννομες ενέργειες κατά παντός υπευθύνου, αφού η διαχρονική αδιαφορία της Κυβέρνησης και η αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου
Εξώδικη καταγγελία αρχικά προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής ,στη διοίκηση του ΚΥΤ Σάμου, στον δήμο Σάμου αλλά και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Θα ζητηθεί η σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου, όπου, παρουσία βουλευτή Σάμου και Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου να συζητηθεί το μείζον ζήτημα του Μεταναστευτικού και να παρθούν αποφάσεις.
Τέλος ,υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά του Δήμου Σάμου, και κατά παντός υπευθύνου, για παράβαση καθήκοντος. Για παράβαση του άρθρου 75 του νόμου 3463 του 2006, για το γεγονός ότι επιτρέπει και ανέχεται τη λειτουργία, εντός του αστικού ιστού, ακατάλληλων εγκαταστάσεων (hot spot) που φιλοξενούν 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες, η παραμονή των οποίων αναπόφευκτα επιφέρει υγειονομικούς κινδύνους, λοιμώξεις του αναπνευστικού, φυματιώσεις σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ανεξέλεγκτη ροή λυμάτων κλπ.
Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, και κατά παντός υπευθύνου, για παράβαση καθήκοντος αφού αποδεδειγμένα παραβιάζει το νόμο 4375 του 2016 για το Μεταναστευτικό.
Μηνυτήρια αναφορά κατά της διοικήτριας του ΚΥΤ και του υπουργού διότι δεν γίνονται επαρκείς ιατρικές εξετάσεις, όπως ο νόμος επιτάσσει.
Υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά της διοικήτριας, του πολιτικού της προϊσταμένου και στο Δήμο Σάμου, ως ηθικού αυτουργού, για ρύπανση περιβάλλοντος με δεδομένο την πλημμελή λειτουργία του ΚΥΤ.
Μηνυτήρια αναφορά κατά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για πράξεις και παραλείψεις της αρμόδιας υπηρεσίας του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Ελέγχου Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
Να ελεγχθούν φορολογικά, όπως έγινε και στη Λέρο, όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), αφού υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ορισμένες εξ αυτών λειτουργούν παρανόμως.
Τέλος, οι πρόεδροι των συλλόγων, αποφάσισαν παμψηφεί, να ζητηθεί η σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου, όπου, παρουσία βουλευτή Σάμου και Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου να συζητηθεί το μείζον ζήτημα του Μεταναστευτικού και να παρθούν αποφάσεις.
Τονίστηκε ότι η πόλη είναι πλέον ανοχύρωτη, βρώμικη, τριτοκοσμική με απροστάτευτους πολίτες που έχουν αφεθεί στη τύχη τους και βιώνουν πρωτόγνωρες και επικίνδυνες καταστάσεις.Παράλληλα η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, οι καθημερινοί διαπληκτισμοί, οι συρράξεις, τα βίαια επεισόδια, οι κλοπές είναι καθημερινά φαινόμενα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου ο Γιώργος Κολλάρος επέκρινε για την εγκληματική αδιαφορία της την Κυβέρνηση και την αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ρήμαξαν οικονομικά την πρωτεύουσα του νησιού, διατάραξαν την πληθυσμιακή της σύνθεση και ισορροπία ,δημιούργησαν συνθήκες ανεξέλεγκτης δράσης και παραβατικότητας, οικονομικής εξαθλίωσης στους επί μακρόν διαμένοντες μετανάστες οι οποίοι «ρημάζουν» καθημερινά τους κάδους απορριμμάτων και τοποθέτησαν την «ταφόπλακα» στο τουρισμό της πρωτεύουσας του νησιού.Με πληροφορίες απο Σαμιακόν Βήμα