Επιστολή έστειλε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Σάμο», κ. Νίκος Κατρακάζος, μέσω της οποίας αναφέρει:
Η οικονομία της Σάμου στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. Ποσοστό πέραν του 75% του τοπικού προϊόντος έρχεται από την τουριστική δραστηριότητα.
Η οικονομία του νησιού τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί διαχρονικά, απανωτά και σωρευτικά μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις από :
α) την οικονομική κρίση της χώρας μας
β) από το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού- προσφυγικού που από 2015 έως και σήμερα προκάλεσε και προκαλεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού.
γ) την αρνητική επίδραση της υγειονομικής κρίσης
δ) τον καταστροφικό σεισμό.
Δεν μιλάμε λοιπόν απλά για επιπτώσεις μιας φυσικής καταστροφής αλλά για μια απίστευτη συγκυρία όπου διαδοχικά κακά χτύπησαν αθροιστικά την τοπική οικονομία και οδήγησαν σε πρωτοφανή σε μέγεθος και συσσώρευση προβλήματα . Ως μια τέτοια ειδική περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται από το κράτος και τη κεντρική διοίκηση το νησί μας.
Η βραχεία (3 μήνες) τουριστική ανάκαμψη που πλησίασε το 50% του 2019 δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει όλα τα παραπάνω δεινά και να δώσει στις επιχείρησες και τους επαγγελματίες του νησιού τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα.
Για τους παραπάνω ειδικούς λόγους , δεδομένου και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, θεωρούμε ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ :
Α) Να παραταθεί για 6 τουλάχιστον επιπλέον μήνες (λήγει 30/11/21) η ισχύς του άρθρου 43 του νόμου 4753/2020) περί αναστολής πλειστηριασμών , κατασχέσεων, αποβολών αλλά και άσκησης ένδικων μέσων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης,
Β) Να ανασταλεί για τουλάχιστον ένα εξάμηνο (τη χειμερινή περίοδο) η καταβολή δόσεων από τις επιχειρήσεις του νησιού στις τράπεζες και να δοθεί σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών 6 μήνες παράταση στην αναστολή από συμμετοχή σε ενέργειας που αφορούν οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών εγκαταστημένων στη Σάμο μέχρι 31/12/2020.
Γ) Να εξεταστεί η δυνατότητα εξάμηνης παράτασης πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και να δοθεί η δυνατότητα τμηματικής καταβολής τόσο των φορολογικών όσο και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν προκύψει από προηγούμενες αναστολές.