27.2 C
Σάμος
15/07/2024
Σαμιακά

Το Ψήφισμα αναφορικά με την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Το ψήφισμα που αναγνώστηκε χθές Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναφορικά με την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το ψήφισμα εστάλη στον Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων,τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και Βουλευτή Σάμου.

Αναλυτικά αναφέρει:

“Οι παραγωγικοί φορείς του Νομού Σάμου εκφράζουμε τη βαθύτατη αγωνία μας για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών μας στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στην ιδιαίτερα ευαίσθητη εθνικά περιοχή του Βορείου Αιγαίου και των κατοίκων τους.

Οι  μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. είναι ένα μέτρο που ελήφθη σε αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων των παραμεθόριων ακριτικών  περιοχών όλης της Ευρώπης και δεν αποτελούν κάποιας μορφής  προνόμιο ή εξαίρεσης.

Ως τέτοιο λοιπόν -και δεδομένου του γεγονότος ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας έχουν σε σημαντικό βαθμό διογκωθεί λόγω της  οικονομικής κρίσης, των επιπτώσεων του προσφυγικού, και θα πρέπει να επαναξιολογηθεί άμεσα από την Ελληνική Πολιτεία και σε καμία περίπτωση να μην αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ως τέτοια να καταργείται.

Η Κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει το φορολογικό ανταγωνισμό ιδιαίτερα σε ευαίσθητες εθνικά, κοινωνικά και πολιτικά περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο. Κανείς δεν επενδύει στα νησιά μας αντιθέτως πολλές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Αντί για νέα φορολογικά μέτρα, πρέπει να δοθούν κίνητρα σε επιχειρηματίες για να επενδύσουν στη νησιωτική Ελλάδα.

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο έχουν επιφέρει σημαντική βλάβη σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και φυσικά τον τουρισμό (ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων , συρρίκνωση τουριστικής περιόδου, ακυρώσεις συνεδρίων κ.α.) .

Οι επιπτώσεις του δυσανάλογου για τις δυνατότητες μας όγκου των προσφύγων έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι νησιώτες (υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κοινωνικής πρόνοιας, συγκοινωνιακές υπηρεσίες κ.α.) καθώς λόγω της σημαντικής εμπλοκής τους με τη διαχείριση των προσφύγων, οι δημόσιες υπηρεσίες  δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται επαρκώς σε όλες τις περιπτώσεις.

Το συγκεκριμένο μέτρο που –εκτός από νησο-κτόνο- αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος  περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014(RSP) θα οδηγήσει τα νησιά μας σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει  την τάση  μετανάστευσης  του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής.

Ως εκ τούτου ζητάμε από την Κυβέρνηση άμεσα να επανεξετάσει το νόμο περί  αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά υπό το βάρος των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Ζητούμε την άμεση κατάθεση τροπολογία η οποία θα εξαιρεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την ισοπεδωτική φιλοσοφία της εξίσωσης των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς αυτά αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητες εθνικά, οικονομικά και πολιτικά περιοχές.

Ζητούμε από τους Βουλευτές που εκλέγονται στο Β. Αιγαίο όπως καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2018 της Κυβέρνησης στην περίπτωση που αναφέρει έσοδα από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας”.

Οι συμμετέχοντες:

Επιμελητήριο Σάμου

Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

Δήμος Σάμου

Δήμος Φούρνων

Εμπορικός Σύλλογος Σάμου

Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου

Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου

Ένωση Ξενοδόχων Ν. Σάμου

Σύλλογος Επιχειρήσεων Δήμου Πυθαγορείου

Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων κ Διαμερισμάτων Σάμου

Εμπορικός Σύλλογος Μυτιληνιών

Εμπορικός Σύλλογος Αγ.Κηρύκου

Εμπορικός Σύλλογος Βορείου Ικαρίας ο Ερμής Ράχες Ικαρίας

Σύλλογος Εστίασης κ Ψυχαγωγίας Σάμου

Σύλλογος Πρακτόρων Τουριστικών Γραφείων

Σύλλογος Επαγγελματιών Ηραίον

Ένωση Αδειούχων Λογιστών –Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Σάμου

Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαραθοκάμπου

Ένωση Τουριστικών Επαγγελματιών Μαραθοκάμπου (ΕΤΕΜ)

Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Σάμου

ΚΤΕΛ Σάμου

Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου

Σύλλογος Φαρμακοποιών Σάμου

 

Related posts

Ασθενής σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Κάλεσμα για παράσταση διαμαρτυρίας κατά των Αγριογούρουνων

admin

Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

admin

Ο Εορτασμός του Οσίου Πατρός ημών Παισίου του Αγιορείτου και τα Θυρανοίξια του Νεόδμητου Ιερού Ναού

admin

Χρυσό Μετάλλιο για τον Σαμιώτη Αθλητή του Tang Soo Do Γιάννη Πατηνιώτη

admin

Φιλιώ Βλαχοπούλου: Η νέα πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Σάμου

admin

Τραγωδία στη Σάμο, ζευγάρι ηλικιωμένων ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στη Μυκάλη

admin

Απολογισμός της θητείας του Χρήστου Χατζηχριστοδούλου στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Πρόσληψη νέων νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Σάμου

admin