Διαμαρτυρία του Αλιευτικού Συλλόγου Φούρνων Κορσεών “Ο Γλάρος”
Η σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της αλιείας στην Ελλάδα βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της προσοχής με την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, κ. Φωτόπουλος Στυλιανός, στη Βουλή. Η ερώτηση του κ. Φωτόπουλου επικεντρώνεται στις διαμαρτυρίες του Αλιευτικού Συλλόγου Φούρνων Κορσεών “Ο Γλάρος” και των μελών του, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην παράκτια και μέση αλιεία.
Οι αλιείς αναφέρουν ότι η επιβίωσή τους δυσχεραίνεται λόγω μιας σειράς παραγόντων. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση των θηλαστικών όπως οι λαγοκέφαλοι και τα λεοντόψαρα προκαλεί ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία και μειώνει τον πληθυσμό των υπόλοιπων θαλασσινών, μειώνοντας έτσι τα έσοδά τους. Επιπλέον, η υπεραλίευση έχει καταστεί ανεξέλεγκτη, ενώ η παράνομη αλιεία επιβαρύνει την κατάσταση. Η αύξηση των τιμών των καυσίμων επιδεινώνει την οικονομική πίεση στους αλιείς, ενώ τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη που παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας αποτελούν μια επιπλέον απειλή.
Ο Αλιευτικός Σύλλογος ζητά από τους αρμόδιους φορείς συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η μείωση στις τιμές των καυσίμων, αποζημιώσεις για τις ζημιές από θηλαστικά και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς και αποζημιώσεις για τη χαμένη παραγωγή.
Απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Στην απάντησή του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αν και ξεκαθαρίζει ότι τα επιμέρους ερωτήματα δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, ενημερώνει για την υλοποίηση έργου που περιλαμβάνει την κατάρτιση καταλόγου εισβλητικών ειδών με στόχο την εκτίμηση του κινδύνου που προκαλούν. Τα είδη Lagocephalus sceleratus (Λαγοκέφαλος) και Pterois miles (Λεοντόψαρο) εντάσσονται στον προτεινόμενο κατάλογο χωροκατακτητικών ειδών εθνικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, σχεδιάζονται δράσεις για τον περιορισμό του πληθυσμού του λαγοκέφαλου από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.