Στις 16/12/2024 και για έναν μήνα, δηλαδή μέχρι τις 15/1/2025 τέθηκε σε διαβούλευση η μελέτη για τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 στα νησιά μας που αφορά τόσο τα όρια τους όσο και τις χρήσεις γης σ’ αυτές..
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση επέλεξε επίτηδες αυτήν τη χρονική περίοδο με τις πολλές γιορτές και τις αργίες για να αποφύγει με κάθε τρόπο την ενημέρωση των πολιτών, τη συζήτηση επί της ουσίας και κυρίως την κατάθεση τεκμηριωμένων αντιπροτάσεων από την κοινωνία και τους φορείς της.
Ως γνωστόν η χωροταξία των προστατευόμενων περιοχών είναι εξόχως πολιτικό θέμα γιατί συνδέεται άρρηκτα με το περιεχόμενο, την αξία και τη στόχευση της ανάπτυξης κάθε τόπου.
Γι’ αυτό κατά την διαδικασία της διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία οι μελετητές πρέπει να αναλάβουν το έργο της λεπτομερούς ερμηνείας και αποκωδικοποίησης της προτεινόμενης μελέτης, άμεσα και με κάθε πρόσφορο και κατανοητό τρόπο .
Μετά από αυτήν την σε βάθος και πλάτος ενημέρωση θα καταγραφούν οι όποιες αντιρρήσεις, θα αναδειχθούν οι προτεραιότητες και θα τεκμηριωθούν με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια οι δέουσες αντιπροτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση τον κύριο λόγο έχουν οι πολίτες, η Αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί και οι παραγωγικοί φορείς.
Ο ρόλος των ειδικών επιστημόνων είναι, πέραν των άλλων, σαφώς ενημερωτικός και υποστηρικτικός:
Α). Να αναλύσουν τα θέματα
Β). Να συνεισφέρουν, ως ειδήμονες και εμπειρογνώμονες, στη μορφοποίηση των θέσεων που οι κοινωνικοί εταίροι θα συνθέσουν και θα καταθέσουν τελικά.
Το κρίσιμο διακύβευμα και ο κύριος στόχος είναι η άρτια διασφάλιση βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά μας με βασικό επίκεντρο την κοινωνία και τις ανάγκες της και με πλήρη σεβασμό στο φυσικό και στο ανθρωπογενές περιβάλλον.
Η πολύχρονη περιπέτεια της Σαμιακής κοινωνίας από την υβριδική διαβούλευση και την αμαρτωλή νομοθέτηση του περίφημου χωροταξικού με το ΦΕΚ 100 Δ/ 1995 που ισχύει μέχρι σήμερα μας υποχρεώνει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεκτικοί.
Γιατί είναι πολύ πιθανόν, ξανά, στο όνομα ασφυκτικών προθεσμιών και άλλων προφάσεων , να δεχτούμε , χωρίς σοβαρή διαβούλευση, τις επιλογές και τα προτάγματα της κεντρικής εξουσίας που συνήθως πόρρω απέχουν από τα άδολα όνειρα και τα πραγματικά συμφέροντα μας.
Οι ίδιοι, ακριβώς, κίνδυνοι εμφιλοχωρούν και στην περίπτωση της τροποποίησης του περιβόητου χωροταξικού της Σάμου που όλο ξεκινά και όλο, δυστυχώς, καθυστερεί ή και αναβάλλεται δοκιμάζοντας την αξιοπιστία της Κυβέρνησης και το …αμέριστο ενδιαφέρον της για την ακριτική και πολύπαθη Σάμο.
Μανώλης Νικ. Κάρλας
Πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010).