Φαίνεται ότι γενικά στην κυβέρνηση υπάρχει μια δυσκολία/ άρνηση σύνδεσης με την πραγματικότητα.
Χρειάστηκαν τουλάχιστον 3 μήνες για να αποδεχθεί ως πρόβλημα τις ελλείψεις φαρμάκων καθημερινής χρήσης και πρώτης ανάγκης, που παρατηρούνται εδώ και μήνες στο σύνολο της χώρας. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανάρτησε λίγο πριν το κλείσιμο του έτους τον μεγαλύτερο κατάλογο ελλείψεων φαρμάκων που έχει δημοσιευτεί ποτέ, καταγράφοντας αθροιστικά 232 ελλειπτικά ή εντελώς εξαφανισμένα σκευάσματα. Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη το τελευταίο διάστημα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων που οδήγησαν στα ύψη τη ζήτηση για μία σειρά από φάρμακα, ιδίως παιδιατρικά, σιρόπια και εισπνεόμενα καθώς και φάρμακα για το κρυολόγημα που δεν διατίθενται στα φαρμακεία.
Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που αναζωπυρώνεται, της υποβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του εξελισσόμενου κύματος ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά η Κυβέρνηση προσθέτει άλλο ένα κεφάλαιο στην ιστορία αποτυχίας της. Με εγκύκλιο πήρε πίσω τον μηδενικό ΦΠΑ σε πώληση και διενέργεια των Rapid Test, που αποτελούν κρίσιμο εργαλείο πρόβλεψης της ασθένειας και τον επανέφερε στα «κανονικά» φορολογικά επίπεδα. Ειδικότερα η αγορά των Rapid Test/Self Test φορολογείται πλέον με 6%, ενώ για την διενέργεια Rapid Test το κόστος που επωμίζεται ο καταναλωτής στο φαρμακείο ανέρχεται στο 24% ΦΠΑ.
Με την ελπίδα να πρόκειται για άλλη μία αστοχία και όχι για συνειδητή πολιτική επιλογή την καλούμε να το επανεξετάσει. Δεν είναι μόνο ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα κοινής λογικής. Περιμένουμε κάποια στιγμή η κυβέρνηση να συνδεθεί με την πραγματικότητα.