12.2 C
Σάμος
19/01/2025
Σαμιακά

Διάκριση φοιτητών απο το Καρλόβασι στον αγροδιατροφικό τομέα

Στις 5, 6 και 7 Απριλίου 2019 διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο πρώτος μαραθώνιος καινoτομίας για τον αγροδιατροφικό τομέα crowdhackathon #Agrifoodμε πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την υποστήριξη της εταιρείας τεχνολογίας και ψηφιακής καινοτομίας Crowdpolicy. To #Agrifood διοργανώθηκε στον χώρο του εργαστηρίου καινοτομίας be finnovative.

Στόχος του Μαραθωνίου crowdhackathon #Agrifood ήταν η δημιουργία καινοτόμων πρωτότυπων πιλοτικών εφαρμογών οι οποίες:

  • βελτιώνουν υφιστάμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και διαδικασίες του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων και προτείνουν νέες,
  • δημιουργούν νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για όλη την κοινότητα που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, επιχειρήσεις και καταναλωτές) και
  • προωθούν καινοτόμα επιχειρηματικά και τεχνολογικά μοντέλα από νέες ομάδες — startup επιχειρήσεις της χώρας μας.

Στο crowdhackathon #Agrifood, συμμετείχαν συνολικά πάνω από 350 συμμετέχοντες. Αρχικά ξεκίνησαν 33 ομάδες, και την Κυριακή παρουσιάσαν 27 τις καινοτόμες εφαρμογές τους με στόχο την προώθηση και ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας και αναβάθμισης των υπηρεσιών του Υπουργείου και του αγροδιατροφικού τομέα.


To #Agrifood ξεκίνησε την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 με το kick off meeting, όπου παρουσιάστηκε η διαδικασία και οι στόχοι του μαραθωνίου για την προώθηση και ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ο κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος, Διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Δανείων Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, η οποία παραχώρησε τον χώρο του be finnovative για τη διοργάνωση του μαραθωνίου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες.

Ο κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος, Διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Δανείων Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας

κ. Νίκος Αντώνογλου, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στον οποίο ανέφερε την σημασία των δράσεων ανοιχτής καινοτομίας και τη βούληση του Υπουργείου για τη συστηματική υποστήριξή τους.

Ο κ. Νίκος Αντώνογλου, Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ

Tα στελέχη της Crowdpolicy Γιώργος Καραμανώλης, CTO/CIO, Σπύρος Καπετανάκης, Business Development Entepreneur και Χρήστος Ζαχαρόπουλος Digital Product Architecture & Services Engineerπαρουσίασαν την διαδικασία και τις θεματικές περιοχές του crowdhackathon #Agrifood.

Η κ. Έλενα Σκάτσικα και η κ. Γεωργία Παππά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ παρουσίασαν τις ψηφιακές υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και την ανάγκη για την ψηφιακή αναβάθμιση στην εξυπηρέτηση των πολιτών και επιχειρήσεων. Επίσης παρουσιάσαν τις εσωτερικές υποδομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που βασίζονται σε σύγχρονες ανοικτές τεχνολογίες.

Ο κ. Χάρης Λιναρδάκης, ΙBM Cloud Manager, παρουσίασε συνοπτικά εργαλεία και εφαρμογές με έμφαση στην αξιοποίηση τεχνολογιών blockchain — DLT στον αγροδιατροφικό τομέα.

Από την Εθνική Τράπεζα η κ. Δέσποινα Κολλιάρμου, στέλεχος της Διεύθυνσης Ψηφιακών Καναλιών της Εθνικής Τράπεζας,παρουσίασε αναλυτικά τη λειτουργικότητα των NBG API’s και του developers portal της Εθνικής Τράπεζας.

Αριστερά: Γεωργία Παππα, ΥΠΑΑΤ. Κέντρο: Χάρης Λιναρδάκης ΙΒΜ. Δεξιά: Δέσποινα Κολλιάρμου, Εθνική Τράπεζα.

Το Σάββατο 6 Απριλίου 2019ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Στάυρος Αραχωβίτης, επισκέφθηκε τον χώρο του μαραθωνίου και συνομίλησε με όλες τις διαγωνιζόμενες ομάδες, ενδιαφερόμενος για τις εφαρμογές που έχουν υλοποιήσει και τις προτάσεις αυτών.

Όπως αναφέρθηκε και σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

“Έμεινε εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή, τις πρωτότυπες ιδέες και τη θέληση των νέων ανθρώπων να συνεισφέρουν στη βελτίωση των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ προς τους αγρότες, αλλά και τη γενικότερη βελτίωση του αγροδιατροφικού τομέα μέσα από την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.”

Ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Νίκος Αντώνογλου, Γενικός Γραμματέας, η κ. Έλενα Σκάτσικα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου και ο κ. Γιώργος Καραμανώλης, CTO/CIO της Crowdpolicy.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι η ενεργή συμμετοχή δεκάδων στελεχών από το ΥΠΑΑΤ καθώς και τους εποπτευόμενους φορείς, τόσο κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου ώς μέντορες, όσο και κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του μαραθωνίου, με συμβολή τους σε challenges, προβλήματα και ιδέες μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διαβούλευσης(http://hello.crowdapps.net/crowdhackathon-agrifood), η οποία αναπτύχθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό από την Crowdpolicy.

Τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που συμμετείχαν στον μαραθώνιο

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, οι 27 ομάδες παρουσίασαν στην κριτική επιτροπή τις ιδέες και τις εφαρμογές που κατάφεραν να υλοποιήσουν σε διάστημα τριών ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο των εφαρμογών ήταν αρκετά υψηλό γεγονός το οποίο έκανε το έργο της επιτροπής αρκετά δύσκολο.

Oι εφαρμογές κάλυψαν όλο το φάσμα αναγκών και προκλήσεων του αγροδιατροφικού τομέα και ανάγκες του Υπουργείου και αξιοποιήθηκαν state of art disrupting τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη, blockchain, open APIs, IoT, big data, drones, AR, VR κ.ά.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο κ. Γιώργος Καραμανώλης, CTO/CIO της Crowdpolicy, ο κ. Σπύρος Καπετανάκης Business Entepreneur, ο κ. Δημήτρης Παπαναγιωτάκης, CIO/CTO, CISO της DreamLab Technologies, ο κ. Μαρίνος Ξυναριανός, Σύμβουλος Ψηφιακών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ψηφιακών Καναλιών της Attica Bank.

Από το ΥΠΑΑΤ, στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν ο. Απόστολος Πολυμέρος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, η κ. Μαρία Μπαλατσού, Διευθύντρια Πληροφορικής ΕΛΓΑ , ο κ. Σπύρος Σταχτιάρης, Στέλεχος του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πολιτικής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο κ. Δαμιανός Αληφραγκής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ και η κ. Γεωργία Φούζα Προϊσταμένη Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και Αιγαίου Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Από την Εθνική Τράπεζα στελέχη της κριτικής επιτροπής, ήταν ο κ. Μύρωνας Φλουρής Business Development Manager και η κ. Εύα Μ. Μαθιουδάκη Στέλεχος του Τομέα Τραπεζικής Επιχειρήσεων Λιανικής — Διεύθυνση Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Δανείων Λιανικής.


Από το σύνολο των 27 Ομάδων που παρουσίασαν διακρίθηκαν τρεις οι οποίες κέρδισαν σε σύνολο χρηματικά βραβεία αξίας 6.000 ευρώ.

Το πρώτο βραβείο και τις 3000 ευρώ κέρδισε η ομάδα Mcubed, η οποία παρουσίασε ένα ψηφιακό κολλάρο το οποίο επιτρέπει στον κτηνοτρόφο να έχει τον απόλυτο έλεγχο για τα ζώα ανά πάσα ώρα και στιγμή.

1ο βραβείο — Ομάδα Mcubed

Το δεύτερο βραβείο και τις 2000 ευρώ κέρδισε η ομάδα Two Bits η οποία παρουσίασε το Estatify, μία εφαρμογή καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης κτημάτων σε προκαθορισμένο και περιορισμένο χρονικό διάστημα.

2ο βραβείο — TwoBtits

Το τρίτο βραβείο και τα 1000 ευρώ κέρδισε η ομάδα Agrid, η οποία παρουσιάσε την αυτόματη δημιουργία πλατφόρμας για διαχείριση διαδικασιών του αγροτικού οικοσυστήματος και του Υπουργείου, με την χρήση τεχνολογίας blockchain αξιοποιώντας εργαλεία σχεδιασμού διεργασιών (blockchain business processes re engineering).

3ο βραβείο — Agrid

Related posts

Αεροδιακομιδή από Σάμο και Ρόδο με συντονισμό του ΕΚΑΒ – Η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» κατέγραψε ζωντανά την επιχείρηση

admin

Με επιτυχία η εκδήλωση Κοπής Πίτας του Συλλόγου «ΕυΠο»

admin

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου καταγγέλλει τις συνεχείς μετακινήσεις των ιατρών προς το Αγαθονήσι

admin

Προαγωγή Γ. Μιαούλη στον Βαθμό του Πυράρχου

admin

Λυμπέρης προς Δημοτική Αρχή: Ξεπεράστε την έπαρση για το καλό του τόπου

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου

admin

Οι νέοι sommelier εκπαιδεύονται με σαμιώτικα κρασιά

admin

Δημοτικό Σχολείο Βαθέος: Πειράματα και δημιουργίες από τους μαθητές του Ομίλου Φυσικής

admin

Τι αλλάζει στη λειτουργία του Νοσοκομείου Σάμου λόγω έξαρσης της Γρίπης και του Κορωνοϊού

admin