27.8 C
Σάμος
08/07/2025
Πολιτιστικά

Η Βαγγελίστρα του Κέρκη

Banner Samos24

Το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, ή της Βαγγελίστρας, ή της Σκάλας, ή ακόμα και του Αγίου Βασιλείου, στον οποίο θα ήταν αφιερωμένο κάποτε, είναι χτισμένο σαν αετοφωλιά, στις νότιες ορθοπλαγιές του Κέρκη και ξεχωρίζει από πολύ μακριά καταμεσής στο πευκοδάσος, αγναντεύοντας το απέραντο πέλαγος.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρα, κι’ άρχισε να δημιουργείται τον 10ο περίπου αιώνα, όταν σ’ αυτές τις ερημιές, που τις σκέπαζαν πυκνά δάση,
ήκμαζε ο μοναχισμός και ο ασκητισμός.

Χίλιοι πεντακόσιοι ασκητές και καλόγεροι ζούσαν εδώ και στις γύρω περιοχές εκείνη την εποχή. Κατά την απογραφή των μοναχών, απ’ την αρχιεπισκοπή Σάμου το 1830, αναφέρεται σαν μετόχι της μονής του Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, και διέμεναν τότε, ένας αρχιμανδρίτης, ένας ιερομόναχος και ένας μοναχός. Κατά Τα μέσα του 19ου αιώνα, εδώ μόνασε ο ενάρετος μοναχός Νήφωνας Κυριακού, απ’ το μεσαίο Καρλόβασι, που τον διαδέχτηκαν κι’ άλλοι, όπως ο Μάξιμος με δυο τρεις μοναχούς, και μέχρι το 1940 ο Παπαλευτέρης ένας άγιος και καλά μορφωμένος άνθρωπος.

Μετά το μοναστήρι έμεινε έρημο, ο αδυσώπητος χρόνος το κατάστρεψε και οι άνθρωποι λεηλάτησαν ότι υπήρχε. Το 1945 η ηγουμένη Γερόντισσα, όπως ήταν γνωστή, η Μαγδαληνή και η Θεονύμφη, αφιερώθηκαν στη Παναγία κι’ ήρθαν εδώ στην ερημιά να μονάσουν. Λίγο αργότερα, ακολούθησαν το μοναχικό βίο η Μαρία το 1952, η Σαλώμη περί το 1960, και η Νεκταρία.

Αυτές, με τη βοήθεια της Παναγίας, την ακάματη εργασία τους, αλλά και τη βοήθεια των πιστών, κατάφεραν να φέρουν το μοναστήρι στη σημερινή του κατάσταση.

Σήμερα η Βαγγελίστρα, η διαμαντόπετρα του Κέρκη, αποτελεί μετόχι του Παναγίου Τάφου, όσες καλόγριες βρίσκονται ακόμα στη ζωή μετακόμισαν, σ’ ένα μοναστηράκι που ίδρυσαν στην είσοδο του Μαραθοκάμπου κι είναι κλειστό. Οι ξένοι και οι ντόπιοι επισκέπτες που ανεβαίνουν μέχρι εκεί με τα πόδια, δεν βρίσκουν πια τις καλόγριες, τη Μαρία, τη Σαλώμη, τη Νεκταρία και τη Θεονύμφη να τους περιποιηθούν. Η πόρτα παραμένει κλειστή και με το χρόνο έρχεται και η καταστροφή.

Πηγή: kiloukiotis-evaggelos.blogspot.com/

Foto: Ιωάννης Κιλουκιώτης-samosin.gr

 

Related posts

Συγκίνηση και πολιτισμός στο 23ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

admin

Πανελλήνια Πρεμιέρα στη Σάμο για τον «Φίλο μου τον Λευτεράκη»!

admin

Samos Young Artists Festival: 7-13 Αυγούστου 2025 στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου

admin

“Καπετάν Λαχανάς” – 23ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Σάμο

admin

27 – 29 Ιουνίου – 3ο Φεστιβάλ Agatha Αστυνομικής Λογοτεχνίας Σάμου

admin

Έναρξη 2ου Θερινού Σχολείου Μαθηματικών στη Σάμο με κεντρικό ομιλητή τον Τεύκρο Μιχαηλίδη

admin

Το πρόγραμμα της Ναυτικής Εβδομάδας στη Σάμο

admin

Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Χρίστου Λάνδρου για τη Σαμιακή Επανάσταση

admin

Δράση Μαθητών Β2 του «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ» Γενικού Λυκείου: «Πάρε ό,τι χρειάζεσαι»: «Πάρε ό,τι χρειάζεσαι»

admin