ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ζητήσαμε ως Παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός ημερήσιας διάταξης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η αναγκαστική εκχώρηση της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Σάμου στην ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ (σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 4954/9.7.2022 ή άλλως 226Β του ν. 4555/18), όπου εντός μηνός από τη δημοσίευση οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου εντάσσονται υποχρεωτικά ως μέλη στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με την επωνυμία «Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Χίου Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.».
Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην παραπάνω νομοθέτηση, χωρίς να έχει προηγηθεί μια μελέτη για τον Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και χωρίς να υπάρξει στοιχειωδώς διαβούλευση με τους θεσμούς αυτοδιοίκησης (που έχουν την αρμοδιότητα) όπως το Σύνταγμα επιτάσσει και προχώρησε με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» εντός ενός (1) μηνός (!!).
Στο εν λόγω νομοθετικό «τερατούργημα» αποφάσισε, όταν στις δύο άλλες νησιωτικές περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων δημιουργηθεί από ένα Ειδικό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και με τη συμμετοχή στα οικονομικά κατά 40% της αντίστοιχης Περιφέρειας, στην μικρότερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας, του Βορείου Αιγαίου, να υπάρχουν δύο (2) ΦοΔΣΑ (η ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ με έδρα τη Χίο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του δημάρχου Χίου κ. Κάρματζη και η ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ στη Λέσβο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του δημάρχου Μυτιλήνης κ. Κύτελη) με αμιγώς δημοτική συμμετοχή, αφήνοντας απέξω την οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Με την αναγκαστική αυτή ρύθμιση, πέραν της συμμετοχής του Δήμου μας, σύμφωνα με την πληθυσμιακή μας αναλογία, στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ (που δεν μας ανακοινώθηκε πόσο θα είναι) όλα τα περιουσιακά στοιχεία (εξοπλισμός, μηχανήματα, γήπεδα, έργα) και οι απασχολούμενοι υπάλληλοι με την Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ, θα ενταχθούν υποχρεωτικά στην ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ. Δεν υπήρξε καμιά εξήγηση ούτε για το ύψος των ανταποδοτικών της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων (τέλος ταφής και το περιβαλλοντικό τέλος) που θα πληρώνει ο Δήμος μας και κατ’ επέκταση οι δημότες μας σε μια ανώνυμη εταιρεία, για την οποία δεν ψηφίζουν και δεν θα ελέγχουν οι συνδημότες μας.
Επι πλέον διαβάζουμε ότι η εν λόγω ανώνυμη εταιρεία ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερα αποτελέσματα στη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών, όπου σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου κ. Γιαννίρη, έχει ποσοστά επανάκτησης της τάξης του 2-3 %, αλλά αντίθετα έχει σωρεία καταγγελιών στη γειτονική Χίο για κακοδιοίκηση και ρουσφετολογικές πρακτικές.
Για τους παραπάνω λόγους καταθέσαμε την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση την αναστολή εφαρμογής του συγκεκριμένου άρθρου για ένα εξάμηνο και να εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που δεν θα φορτώνει στις πλάτες των συμπολιτών μας με υπερβολικά κόστη.
Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος και Δημοτική Αρχή υπερθεμάτισε στην πιστή εφαρμογή του νόμου (αποκαλύπτοντας την εκ των προτέρων σιωπηρή συναίνεση και αποδοχή του κυβερνητικού σχεδιασμού) και η πρότασή μας δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.