7.8 C
Σάμος
24/11/2024
Πολιτιστικά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ του Γυαλού

Με την αφήγηση ιστοριών της Ανατολής, έκλεισε και το δεύτερο φεστιβάλ  του φετινού  Καλοκαιριού  στον Όρμο. Η συγχωριανή μας  Κωσταντία Τσαλαπατάνη στην αφήγηση και ο κιθαρίστας Παναγιώτης Τσιρώνης με τις συνοδευτικές μουσικές του, μας συνεπήραν με δύο παραμυθοϊστορίες για ενήλικους  στο αμφιθεατρικό προαύλιο του παλιού σχολείο του Γυαλού μας. Το παραμύθι γεννημένο απ’ την ονειρική υφαρπαγή της φαντασίας ξετυλίγει με μαγευτικό τρόπο  μια διαφορετική φυσική λειτουργία του ανθρώπινου πνεύματος, καθώς προέρχεται από την εσωτερική ένταση συναισθημάτων του παραμυθά αφηγητή. Έτσι απολαύσαμε τη γλυκιά θαλπωρή των λέξεων και την ηδονική εκτόνωση των φαντασιακών εικόνων  που περιέγραφε η συναρπαστική φωνή της Κωσταντίας  και οι εύγλωττες χειρονομίες  της, αποδίδοντας ζωτική  κίνηση σε ήρωες, σε ζώα, και πουλιά, στα  δέντρα και τα σύννεφα.

Τις όμορφες βραδυές του φεστιβάλ απολαύσαμε θεατρικές παραστάσεις,  χαρήκαμε μαζί με τα παιδιά  το εγχώριο θέατρο σκιών   του πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθοκάμπου, και τις συμμετοχές νεαρών καραγκιοζοπαιχτών από άλλα μέρη της Σάμου.

Θαυμαστή και πρωτόγνωρη  έκπληξη  αποτέλεσαν οι μουσικές αυλές  με  τα μουσικά σεμινάρια  που ανέδειξαν όχι μόνο τη παραδοσιακή μουσική απ’ τις αυθεντικές πηγές της, αλλά και την πολιτισμική αξία των παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Λαούτα βιολιά σαντούρια κρουστά και κιθάρες μπουζούκια  φλάουτα νταούλια  φλογέρες και ζουρνάδες. Όργανα με φυσικά υλικά , από ξύλο, δέρμα , κι’ ίσως κάποιο έγχορδο να είχε χορδές από έντερα αποδίδοντας τον ίδιο ακριβώς ήχο που ακούγονταν από αρχαίους οργανοπαίχτες 2.500 χρόνια πριν.

Στα μουσικά σεμινάρια δίδαξαν μεγάλα ονόματα καθηγητών της αυθεντικής μουσικής παράδοσης, Μανώλης Πάππος, Ταξιάρχης Γεωργούλης, Βαγγέλης Καρίπης, Γιώργος Ψάλτης, Νίκος Ανδρίκος, Κωστής Κωστάκης και του παραδοσιακού χορού, Νίκος Πάτας.

Ο πλούτος της παραδοσιακής μας μουσικής  των χορών και των τραγουδιών μας,  αποτελούν αποθησαυρίσματα ήθους, λεβεντιάς αξιοπρέπειας και λαϊκής ποιητικής στιχουργίας, που επιβιώνει κι’ εξελίσσεται γιατί αφορά το παρελθόν και το μέλλον της μουσικής μας παράδοσης. Τραγούδια που ήχησαν παλιά σε πατρογονικές γειτονιές σ΄ ακρογιαλιές  και βουνίσια πανηγύρια, σε Σμυρναίικα στέκια με τους μανέδες και τα ρεμπέτικα των αλησμόνητων πατρίδων, αναδύθηκαν τις βραδιές του φεστιβάλ και ξεχύθηκαν στον άνεμο, στη μνήμη μας και τις καρδιές μας. Ένα ξεφάντωμα ψυχής κι’ ενθουσιασμού γι’ αυτή τη παράδοση, γι’ αυτούς τους ήχους που προέρχονται απ’ τη βυζαντινή ψαλτομάνα της ανατολής με τον βαθύ καημό, και το αστείρευτο μεράκι. Τα σεμινάρια χορού επίσης ανέδειξαν αργότερα τι σημαίνει παραδοσιακός χορός τι σημαίνει να κινείται σώμα και ψυχή με τέτοια εσωτερική δύναμη και ρυθμική αυστηρότητα, πάνω στα αρχαία βήματα τα ζωγραφισμένα στα αγγεία των αρχαιολογικών μουσείων. Όλα αυτά είναι μια γοητεία για το κάλλος της νιότης αλλά και του γήρατος, που χορεύοντας γεφυρώνουν  τους αιώνες με το σήμερα.

Με τραγούδια της θάλασσας των σκαριών των καρνάγιων και των μακρινών πλόων η λαϊκή ορχήστρα Σάμου  μας χάρισε βραδιές λόγου και μουσικής φέρνοντάς μας κοντά εικόνες της αλμύρας και της παιδικής μας ζωής. Μαντήλια αποχωρισμού ανέμισαν στα μουράγια της μνήμης,  με θύμισες πανηγυρικών καθελκύσεων  και περήφανων ταξιδιών μ’ ολάνοιχτα πανιά. Όλη η θαλασσινή ζωή περασμένη σε στίχους αθάνατους  των ανθρώπων της αλμύρας του νόστου και της ξενιτειάς.

Το μουσικό συγκρότημα καντινέλια  μας απογείωσε με τις διασκευές παραδοσιακών και άλλων τραγουδιών εκτελεσμένων με σύγχρονα και παραδοσιακά όργανα δίνοντας στις μελωδίες και τις φωνές εντυπωσιακούς μουσικούς ελιγμούς κι’ εκτελέσεις.

Η χορωδία του συλλόγου Ηδύλη απέδωσε Μικρασιάτικα τραγούδια  με ένθετα κείμενα της  Έλσας Χίου και Άννας Ασημίνα, μέλη της λογοτεχνικής ομάδας. Μια υπέροχη βραδιά λόγου και μουσικής με συγκινητικές αναδρομές στην ειρηνική ζωή , και την μετέπειτα καταστροφή των αλησμόνητων πατρίδων, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

Η γιορτή κρασιού επίσης, σύναξε  πλήθος κόσμου σ’ ένα λαϊκό γλέντι ως το πρωί πάνω στον πλατύ λιμενοβραχίονα, σμίγοντας ανθρώπους παρέες οικογένειες και κοντοχωριανούς. Μια άλλη τοπική διασκέδαση ανάμεσα στα λικνιζόμενα καίκια που συμμετείχαν σ’ έναν αέναο χορό με ονόματα και ζώσα υπόσταση. Ο Αι- Νικόλας. Το Λατινάκι. Η Κυμοθόη. Η Μαρία, η Υπαπαντή, η Αργυρώ. Ο πολιτισμός των ονομάτων σε βάρκες καίκια και καράβια. Τα παλιά  αμπάρια  μεταφοράς του κρασιού σε λιμάνια νησιωτικά, μεσογειακά και υπερπόντια. Τα κρασοκάραβα  του φημισμένου Σαμιακού οίνου. Ας μη ξεχνάμε να πίνουμε το πρώτο ποτήρι στη χάρη τους. Στη μνήμη των παλιών και στη χαρά των καινούριων. Για καλά ταξίδια, για καλές ψαριές, για ειρηνικούς και ασφαλείς απόπλους.

Ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση και συμμετοχή τους, τον πολιτιστικό κι’ Eξωραϊστικό Σύλλογο φίλων Μαραθοκάμπου , τη Λαική Ορχήστρα Σάμου, το Σύλλογο Μουσικής και Πολιτιστικής Δημιουργίας ¨Ηδύλη¨ , τη Σαμart, τον Μανώλη Ανδρεάδη και την Audience Pro. Ευχαριστούμε επίσης όλους όσους πρόσφεραν σ’ αυτή την πολιτισμική άνθιση του Φεστιβάλ του Γυαλού που χαρίζει άπλετη ζωή και χαρούμενα καλοκαίρια στον ‘Ορμο (Γυαλό) και τον ευρύτερο τόπο μας.

 

Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Όρμου Μαραθοκάμπου «Ο Άγιος Νικόλαος».

 

Φωτογραφία Νίκος Τσουμάκης.

Related posts

Ο Καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης Μέλος του «Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

admin

Εορταστική Εκδήλωση από τη “Μούσα των Σαμίων”

admin

Μ’ ένα ηχηρό μήνυμα ολοκληρώθηκε η 35η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Κω

admin

Θεατρική Ομάδα Σάμου: Μία παράσταση “Περιμένοντας τον Γκοντό”

admin

«Το ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ως διαχρονικό στοιχείο πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Σάμου»

admin

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με Συνοριοφύλακες

admin

Ανακάλυψε το Μπριτζ

admin

«Η Μούσα των Σαμίων»: “Σύγχρονη Αρχαιολογία. Μια Ανθρωπιστική [Τέχνο]Επιστήμη”

admin